Štvrtok20. jún 2024, meniny má Valéria, zajtra Alojz

Lucii sa splnil sen o prirodzenom pôrode dvojičiek

(Zdroj: AGEL SK)

Každá mamička si praje, aby pôrod jej bábätka bol nielen bezpečný, ale aby sa z neho stal aj nezabudnuteľný celoživotný zážitok. Pozitívny pôrodný príbeh si zo zvolenskej pôrodnice odniesla aj pani Lucia, ktorej sa splnil sen o prirodzenom pôrode dvojičiek. O tom, aké špecifiká sprevádzajú takýto pôrod, hovorí čerstvá mamička dvojičiek a skúsená pôrodníčka z Nemocnice AGEL Zvolen MUDr. Dana Kobidová, MPH.

„Celé sa to začalo najbizarnejším zážitkom môjho života – pri bežeckých tréningoch mi vyskakovali vysoko tepy a cítila som sa po odstavení od dojčenia môjho, vtedy 13-mesačného syna, akosi hormonálne rozhodená. Tak som sa vybrala k môjmu gynekológovi zistiť viac. Pri sonografickom vyšetrení pán doktor vyslovil nezabudnuteľnú vetu ‚Veď to je tam samá ruka, samá noha‘,“ smeje sa pani Lucia, pre ktorú bolo zistenie, že čaká dvojičky len rok po prvom pôrode, šokom. Aj napriek tomu, že bola v 18. týždni tehotenstva, ako tehotná sa necítila a ani tak nevyzerala. Riešila bežné starosti ženy na materskej s ročným dieťaťom, pričom vo voľnom čase si rada oddýchla pri športe. „Keď som to spätne prepočítavala v hlave, zistila som, že približne v 2. mesiaci tehotenstva som dokázala súťažne zabehnúť trailový polmaratón v rámci podujatia Tajchová Osmička, kde som sa dokonca umiestnila na 3. mieste v kategórii žien do 39 rokov. Aj keď sme v tom čase bežali už tri,“ hovorí s úsmevom.

Po prvom pôrode syna Jozefa, toho času ešte v pôrodnici v Nemocnici AGEL Žiar nad Hronom, ktorý bol rýchly a pohodový, túžila Lucia dopriať prirodzený príchod na svet aj dvojičkám. „Po konzultáciách s mojím doktorom som najprv bola psychicky pripravená na sekciu. Vyjasňovať sa to začalo až okolo 30. týždňa tehotenstva, kedy už boli bábätká otočené dole hlavami,“ vysvetľuje mamička. Podľa MUDr. Dany Kobidovej, MPH z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen je tehotenstvo s dvomi plodmi vo všeobecne považované za rizikovejšie, čo súvisí najmä so zvýšeným rizikom predčasného pôrodu a možným rozvojom závažných tehotenských ochorení, ako napríklad preeklampsia. „Rozhodnutie o tom, akým spôsobom sa bude ukončovať gravidita, závisí od viacerých faktorov – od zrelosti plodov, od ich polohy či od stavu pôrodných ciest.  Pri prirodzenom pôrode by mal byť vedúci, teda nižšie uložený plod v polohe hlavičkou dolu, aby nedošlo k tzv. zakliesneniu dvojičiek, druhý plod môže byť v polohe hlavičkou alebo koncom panvovým. V súčasnosti však volíme taktiku spontánneho pôrodu vtedy, keď sú oba plody hlavičkou dolu,“ vysvetľuje pôrodníčka.

Rozhodujúci pre výber spôsobu pôrodu je aj typ gravidity s dvojičkami – pokiaľ má každá dvojička vlastný pôrodný obal a sú vo vhodnej polohe, je možné zvoliť prirodzený pôrod. Dvojičky, ktoré majú spoločný plodový obal, sa rodia takmer výlučne cisárskym rezom. „Samozrejme, na to všetko vplývajú aj iné faktory, ako je zdravotný stav matky či zdravotný stav plodov. Väčšia časť pôrodov pri gravidite s dvojičkami v rozvinutých krajinách je dnes ukončená operačne a číslo cisárskych rezov pri takýchto tehotenstvách postupne stúpa, aktuálne je na úrovni asi 75 %,“ objasňuje MUDr. Kobidová, MPH.

Pani Lucia sa z pochopiteľných dôvodov rozhodla, že sa nebude dopredu tešiť na prirodzený pôrod, aby sa vyhla prípadnému sklamaniu. Obe bábätká sa však rozhodli spolupracovať a zotrvať vo vhodnej pozícii až do pôrodu. Keď mi pri príjme na pôrodnú sálu finálne oznámili, že môžem porodiť prirodzene a nie sú tam žiadne komplikácie, neskutočne som sa potešila, no mala som aj obrovský rešpekt, aby všetko išlo hladko,“ spomína. Prirodzený pôrod dvojičiek má totiž svoje špecifiká a mierne sa líši aj od pôrodu jedného dieťaťa. Prvá doba pôrodná, a taktiež pôrod  prvého dvojčaťa, prebieha približne rovnako ako pri jednom bábätku, zmena však nastáva v momente očakávania pôrodu druhého z plodov. „Keď čakáme pôrod druhého z plodov, je veľmi dôležité si ihneď skontrolovať polohu druhého dvojčaťa. Na to používame ultrazvukový prístroj, pretože sa dieťa niekedy môže zvrtnúť do nepriaznivej polohy – priečne alebo šikmo. Takáto poloha by nakoniec znemožňovala pokračovanie spontánneho pôrodu. Pri pôrode dvojičiek je optimálne vždy prítomný tím skúsených pôrodníkov a pre prípad ukončenia pôrodu cisárskym rezom máme  nachystanú aj operačnú sálu,“ vysvetľuje MUDr. Dana Kobidová.

Pokiaľ pôrod prebieha bez komplikácií, zvyčajne sa druhé dieťatko narodí pár minút po pôrode prvého. „Aj keď prvý pôrod som mala bez komplikácií, bol vyvolávaný. Pôrod s dvojičkami sa však u mňa rozbehol sám a kontrakcie bolo cítiť o dosť slabšie. Najväčší rozdiel bol v 2. dobe pôrodnej. Pri prvorodenom synovi to išlo ľahko, pri dvojičkách sa však nedal sústrediť tlak do jedného bodu, bol to zvláštny pocit, no perfektne sme to zvládli a po Zoji prišla o 9 minút na svet aj Elena,“ spomína rodička.

Aj keď zvolenská pôrodnica ponúka mnoho moderných spôsobov a pomôcok na tlmenie pôrodných bolestí, medzi ktoré patrí aromaterapia, hydroterapia, bylinná náparka, rebozo šatka či špeciálna fitlopta, pani Lucia sa rozhodla nevyužiť ani jedno z ponúkaných. „Pôrod dvojičiek bol pre mňa naozaj intenzívny zážitok – necítila som bolesť, ale skôr vlny tlaku, ktoré som ustála dýchaním a dobre nastavenou psychikou. Som však zvyknutá na vytrvalosť pri športe, a teda zrejme mám aj vyšší  prah bolesti,“ hovorí Lucia. Zvolenská pôrodnica prešla komplexnou rekonštrukciou, pričom rodičky oceňujú najmä komfort a intimitu pôrodných izieb. „Prerobené, nové, vybavené a čisté prostredie poskytuje skvelé zázemie pre pozitívne pôrodné príbehy, no bez ľudí a ich prístupu by to nešlo. Preto by som rada vyzdvihla práve ľudskosť personálu. Za celú dobu na pôrodnici som stretla len milý a ústretový personál, za čo im z celého srdca ďakujem. Osobitne by som chcela poďakovať MUDr. Búrymu a MUDr. Molitorisovi, ktorí si to naozaj zaslúžia,“ dodáva.

Dôležitosť prípravy na pôrod vyzdvihla MUDr. Dana Kobidová, podľa ktorej je dôležité vysvetliť mamičkám, ktoré čakajú dvojičky, špecifiká tehotenstva, ale aj pôrodu. Mamičky by mali absolvovať pravidelné prenatálne kontroly u  svojho obvodného gynekológa alebo v ambulancii v zdravotníckom zariadení, kde sa špecializujú na rizikové tehotenstvá. Je tiež dôležitý monitoring plodov, aby boli prípadné komplikácie odhalené a manažované včas.  „Maminky by sa však mali pripraviť aj emocionálne na to, že prídu na svet naraz dve bábätká, ktoré budú vyžadovať starostlivosť. Určite je na mieste konzultácia s pôrodníkom na pracovisku, kde sa rozhodne rodička rodiť. Taktiež  je potrebné uvedomiť si aj možné nežiadúce komplikácie a rátať napríklad s tým, že pôrod druhého dvojčaťa prebehne sekciou, že môže dôjsť k väčšej krvnej strate a podobne. Mali by rátať tiež s tým, že možno po pôrode budú musieť ostať v nemocnici dlhšie,“ apeluje.

Podľa pani Lucie je dôležité nastaviť si pri dvojičkách systém. Aj keď si mamičky s bábätkami na seba zvykajú postupne, netreba podľa nej čakať. „Po narodení dvojičiek som využila nadštandardnú izbu a vďaka tomu, že som sa rýchlo zotavovala, som nečakala so starostlivosťou. Potrebovala som sa čo najskôr a čo najviac priblížiť realite. Ja som sa rozhodla, že dievčatá budú robiť všetko naraz, a tak fungujeme dodnes. Naraz sa budia, prebaľujú, kŕmia, kúpu či spinkajú, vďaka čomu mám čas aj na staršieho syna a na seba,“ hovorí.

Proces rekonvalescencie po prirodzenom pôrode dvojičiek prebieha z biologického hľadiska približne rovnako ako po pôrode jedného bábätka. „Dennodenná  starostlivosť o dvoch novorodencov je však náročná a žena je fyzicky oveľa viac vyčerpaná, preto trvá rekonvalescencia dlhšie a  hrozí napríklad aj zvýšené riziko popôrodnej  depresie. Je veľmi vhodné zabezpečiť podporu a pomoc matke, či už zo strany rodiny, alebo priateľov,“ prízvukuje MUDr. Kobidová. Medicínske odporúčania nešpecifikujú, či by mal byť dodržaný väčší časový odstup medzi ďalšími tehotenstvami, po pôrode cisárskym rezom sa však štandardne odporúča počkať 2 roky kvôli hojeniu jazvy.

Viac o téme: PorodDvojickySekciaCisarsky rezPorod dvojiciekPrirodzeny povod
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9