Piatok21. jún 2024, meniny má Alojz, zajtra Paulína, Paula, Pavla

MUDr. Gabriela Kolátorová: My, kožní lekári, to opakujeme ako verklík. A nič!

MUDr. Gabriela Kolátorová
MUDr. Gabriela Kolátorová (Zdroj: Vlado Anjel)

Rakovina kože sa stáva čoraz väčším strašiakom. Určite to súvisí aj so zmenou klímy, cestovaním a celkovou zmenou životného štýlu. Ale - v neposlednom rade! - to súvisí aj s tým, že podceňujeme prevenciu.

MUDr. Gabriela Kolátorová je kožnou lekárkou prvého kontaktu. Hovorí o tom, že mnohí z nás stále podceňujú prevenciu. "Opakujeme to ako verklík, že najzákladnejšou potrebou je opaľovací krém, ktorý je navyše potrebné naniesť v dostatočnej vrstve," upozorňuje a dodáva, že stále sa nájde množstvo ľudí, ktorí opaľovací krém síce možno aj nanášajú, ale nedostatočne. "Zabúdajú napríklad na uši či celkovo na hlavu, čo platí najmä pre pánov," upozorňuje a dodáva, že čoraz viac melanómov sa vytvára v oku a upozorňuje na potrebu ochrany očí. Nájdu sa ale aj takí, ktorí opaľovací krém nepoužívajú z presvedčenia. Sú si totiž istí, že v ňom je veľa chémie. "Stretávam sa s týmto vo svojej ambulancii a nech takýmto pacientom poviem čokoľvek, je jednoznačné, že ten pacient to nebude akceptovať," podotýka sklamane.

Vo videorozhovore sa dozviete aj to, či a do akej miery je bežné oblečenie ochranou pred škodlivými slnečnými lúčmi, a teda či napríklad je riešením kúpanie sa v tričku.

MUDr. Gabriela Kolátorová: My, kožní lekári, to opakujeme ako verklík. A nič! (Zdroj: Vlado Anjel)

Viac o téme: RakovinaMelanomRakovina kozeOpalovaci krem
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9