Štvrtok27. jún 2024, meniny má Ladislav, Ladislava, zajtra Beáta

Uhryznutie hadom na Slovensku je nebezpečné najmä pre deti a starých ľudí

(Zdroj: GettyImages)

Na Slovensku sa u nás voľne v prírode vyskytuje iba jeden jedovatý had, a to vretenica severská (vipera berus). Hoci to nie je časté, predsa len sa občas stane, že počas pobytu v prírode uhryzie. Viete, ako po prípadnom uhryznutí vretenicou konať?

Napriek tomu, že na Slovensku sa vyskytuje vo voľnej prírode iba jeden voľne žijúci had, každému z nás sa môže stať, že sa s ním stretne. A aj to, že had uhryzne či štipne. Spomedzi známych stretov s vretenicou severskou dochádza v 40 % prípadov k suchému štipnutiu a v 60 % prípadov k uhyrznutiu s vpravením jedu. Rana je jedna, ale pozostáva z dvoch raniek vzdialených od seba približne 1 cm. V prípade uhryznutia či uštipnutia sa 51 % rán nachádza na rukách a 38 % na nohách, končatiny sú teda najviac postihnutými miestami.

“Úmrtnosť na uhryznutie vretenicou je veľmi nízka,” povedala primárka urgentného príjmu nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Katarína Hricová, ”Je to tým, že jeden had nie je schopný vyprodukovať dostatočné množstvo toxínov na jedno uhryznutie a časť uhryznutí ani nie je sprevádzaná vstreknutím jedu do tela.”

Ako konať pred odbornou lekárskou pomocou?

Predtým, ako prípadnú obeť stretu s hadom dopravíte do zdravotníckeho zariadenia, môžete badať dve skupiny príznakov uhryznutia. Lokálne sú to ranky, bolesť, opuch a niekedy odumretie okolitého tkaniva. K celkovým príznakom patria slabosť, potenie, bolesti brucha, hnačky, smäd, dýchavica, pocit chladu, nízky krvný tlak či zvýšený pulz.

Pacientovi by ste mali poskytnúť prvú pomoc v podobe znehybnenia končatiny. Miesto uhryznutia by bolo vhodné chladiť, ale nie priamo, ale cez čistú látku, obväz ap. Ak by aj chýbali konkrétne príznaky, pacienta je vždy vhodné dopraviť do zdravotníckeho zariadenia, kde by ho lekári pozorovali min. 7 hodín a v prípade dieťaťa dokonca 24 hodín. “Kontakt s vretenicou môže byť naozaj nebezpečý pre malé deti, starších ľudí a chronicky chorých pacientov. Nebezpečnejšie sú uhryznutia do oblasti hlavy, krku a trupu,” povedala primárka.

Čo určite nerobiť?

Napriek tomu, že v dobrodružných filmoch je to bežné, primárka rozhodne neodporúča jed z rany vysávať ústami. Hrozí totiž zanesenie infekcie. Ranu by ste nemali ani vyrezávať, pretože by ste mohli spôsobiť viac škody poranením okolitých tkanív. “Neodporúčam ani použitie škrtidla, pretože tak sa môže, paradoxne, jed lepšie vstrebávať hlbšími cievami,” hovorí MUDr. Hricová, ktorá zároveň dodáva, že ideálnou ochranou pri strete s hadom v prírode je nosenie dostatočne vysokej a pevnej obuvi, dlhé nohavice a vedomosť o tom, aké hady v navštívenej lokalite žijú a tiež, ako v prípade uhryznutia postupovať.

 

 

Zdroje:

www.detskanemocnica.sk

www.nemocnicakosicesaca.agel.sk

Viac o téme: HadStipnutie hadom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9