Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Stravovanie bez raňajok zničí váš organizmus!

(Zdroj: GettyImages)

Niektorí ich vynechávajú, lebo nie sú hladní, iní držia diétu a prvý chod jedia až na obed. Hlavne mladí ľudia však robia chybu, keď vynechávajú raňajky. Prichádzajú totiž o energiu a dôležité živiny.

Koľkokrát ste to už počuli, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa? Niečo na tom bude. Ak sú vyvážené, dodajú telu všetko to, čo potrebuje, aby bolo zdravé. Podľa postálu steptohealth.com má neraňajkovanie v populácii mladých nečakané negatívne dopady. Nedostatok živín totiž môže spôsobiť mnoho rôznych krátkodobých a dlhodobých problémov.

Začať deň raňajkami, je základ

Ráno je rozhodujúcim časovým obdobím v každodennom živote človeka. Potrebuje skonzumovať energetickú potravu, aby vedel celý deň fungovať. Raňajky sú väčšinou prvým jedlom, ktoré zjeme po 8 až 10 hodinách nečinnosti a pôstu. Dodajú telu glukózu potrebnú na vykonanie práce, ktorú máme pred sebou.

Nedostatok živín ovplyvňuje, ako telo absorbuje železo

Zdravé raňajky znamenajú konzumáciu väčšieho množstva vitamínov a minerálov, ktoré telo využije na všetko, čo potrebuje cez deň urobiť. Nedostatok železa je jedným z hlavných problémov u ľudí, ktorí vynechávajú toto ranné jedlo. Tento minerál je základným prvkom na okysličovanie buniek a je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému. Ak ho má človek nedostatok, trpí anémiou.

Toto sa deje s telom, ak neraňajkujete

- Nedostatok živín, ktorý pôst spôsobuje, bráni fyzickej aktivite.

- Ak budete chodiť do posilňovne bez raňajok, stratíte svalovú hmotu. Je preto logické jesť pred alebo hneď po cvičení.

- Nedostatok železa a iných živín bráni správnemu okysličeniu vášho mozgu, čo sťažuje koncentráciu a učenie.

- A akoby to nestačilo, budete mať zlú náladu. Stáva sa to v dôsledku nízkych hladín glukózy, zníženej funkcie mozgu a signálov, ktoré vám telo posiela, keď sa zásoby živín míňajú.

Neschudnete

Niektorí ľudia vynechávajú raňajky, pretože veria, že im to pomôže schudnúť. Nie je to pravda. Tento pôst môže spôsobiť nerovnováhu vo vašom metabolizme a zvýšiť pravdepodobnosť obezity. Jedným z hlavných dôvodov je práve nedostatok živín. Metabolizmus pracuje na polovičnú rýchlosť a v tele sa vám bude hromadiť tuk. Hormón pankreasu, ktorý má na starosti spracovanie cukrov, funguje lepšie v prvých hodinách dňa. Nie je teda zvláštne, že tréneri a odborníci na výživu odporúčajú svojim klientom nevynechávať raňajky. Radia skôr zmenšiť veľkosť porcie zjedenej na obed a večeru.

Konzumácia vyváženej stravy

Nedostatok živín vám nijako nepomôže dosiahnuť váš cieľ, ktorým je pravdepodobne štíhle, spevnené a tvarované telo. Ráno je totiž doba, kedy môžete jesť takmer akýkoľvek druh jedla. Nie je teda dôvod, aby ste raňajky vynechávali. Aj preto sa odporúča konzumácia tukov medzi siedmou ráno a štvrtou popoludní. Samozrejme, najlepšie je udržiavať vyvážený pomer bielkovín, sacharidov a minerálov. Najlepšie urobíte, ak si dáte výdatné raňajky, dobrý obed, striedme občerstvenie a ľahkú večeru. Pamätajte, že začať deň s nedostatkom živín môže byť z dlhodobého hľadiska škodlivé.

Viac o téme: RanajkyZelezo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9