Piatok21. jún 2024, meniny má Alojz, zajtra Paulína, Paula, Pavla

Chronická nespavosť môže súvisieť s tým, čo jeme: Ukazuje štúdia

(Zdroj: GettyImages)

V dnešnej dobe, keď nespavosť trápi stále viac ľudí, sa otvárajú nové otázky o jej príčinách. Najnovší výskum naznačuje, že ultra-spracované potraviny môžu byť jedným z faktorov, ktoré prispievajú k chronickej nespavosti.

Ultra-spracované potraviny, ako sú chipsy, sladkosti a mrazené jedlá, sú známe svojimi negatívnymi účinkami na zdravie, vrátane zvýšeného rizika srdcových chorôb a cukrovky. Teraz však pribúdajú dôkazy o tom, že tieto potraviny môžu tiež prispievať k problémom so spánkom, konkrétne k chronickej nespavosti, píše sa na sciencealert.com. Nová štúdia, vedená tímom z Parížskej univerzity, skúmala vzťah medzi konzumáciou spracovaných potravín a kvalitou spánku.

Priebeh štúdie

Vedci zozbierali údaje od viac ako 38 570 dospelých v rámci projektu NutriNet-Santé, aby preskúmali spojitosť medzi stravovacími návykmi a spánkom. Porovnávali, ako často účastníci jedli vysoko spracované potraviny a sledovali, ako to ovplyvňuje ich spánok. Celkovo 16 % denného príjmu energie účastníkov pochádzalo práve z vysoko spracovaných potravín. Tento údaj nie je prekvapením, keďže vieme, že rýchly životný štýl prináša so sebou množstvo skratiek” aj v podobe spracovaných potravín, ktorými si chceme život o čosi uľahčiť. Pravdou však je, že práve toto býva často na škodu veci.

Výsledky (nie) sú prekvapením 

Závery ukázali, že ľudia, ktorí jedli viac vysoko spracovaných potravín, mali o 30 % vyššiu pravdepodobnosť trpieť chronickou nespavosťou. Skupina s vyšším príjmom týchto potravín vykazovala výraznejšie symptómy nespavosti, pričom 19,4 % z nich trpelo práve chronickou nespavosťou. 

Prečo sa to deje?

Prečo sú tieto potraviny také zlé pre náš spánok? Môže to byť kvôli ich vysokému obsahu cukru, soli a nezdravých tukov, ktoré môžu narušiť náš metabolizmus a ovplyvniť hormonálne hladiny. To všetko môže viesť k problémom so zaspávaním a nekvalitnému spánku. Ďalšie faktory môžu zahŕňať umelé prísady a konzervačné látky, ktoré môžu mať stimulujúce účinky na náš nervový systém.

Čo môžeme urobiť?

Riešenie je pomerne jednoduché - znížite príjem vysoko spracovaných potravín a zamerajte  sa na čerstvé, celé potraviny. Skúste pridať viac ovocia, zeleniny, celozrnných produktov a zdravých tukov do svojej stravy. Tieto potraviny nielenže zlepšia váš spánok, ale aj celkové zdravie. A samozrejme nezabúdajte na dostatok hydratácie a vyhýbanie sa kofeínu a alkoholu pred spaním.

Tento výskum je ďalším dôkazom toho, akú dôležitú rolu hrá strava pre naše celkové zdravie. Vedci nám tak trochu potvrdili, čo sme už všetci tušili – to, čo jeme, má veľký vplyv na to, ako sa  cítime a ako spíme. Takže nabudúce, keď budete stáť pred regálom s rýchlym občerstvením, možno sa oplatí zvážiť, ako to ovplyvní váš spánok. Nakoniec, kvalitný spánok je na nezaplatenie!

Viac o téme: SpanokSpracovane potraviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9