Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Problémy s črevami, srdcom a kožou: To vám hrozí, ak TOTO nejete každý deň!

(Zdroj: GettyImages)

Ak sa nedržíte sloganov “Päťkrát denne” či “Jedzte dúhu”, pravdepodobne nejete dostatok zeleniny a ovocia. Mali by ste však vedieť, že si tak vážne poškodzujete zdravie. Čo sa deje s telom, keď nedostáva správnu výživu?

Zelenina a ovocie sú pokrmy preplnené množstvom zdraviu prospešných látok. Nájdeme v nich vitamíny, minerálne látky, vlákninu, mastné kyseliny. Všetko to, čo človek potrebuje, aby bol zdravý. Preto by mali byť súčasťou našich každodenných jedálničkov. Čo vám hrozí, ak ich nekonzumujete?

1. Vaša váha môže ísť hore

Nedostatok ovocia a zeleniny môže byť dôvodom, prečo sa vám nedarí schudnúť a príčinou priberania. Je za tým niekoľko dôvodov. Keď ich jete, vo vašej strave je menej miesta pre iné potraviny, ktoré môžu byť nezdravé.

2. Črevá volajú o pomoc

Zdravie sa začína v črevách. Vláknina, ktorá sa nachádza v ovocí a zelenine, podporuje rast dobrých črevných baktérií. Keď ich nebudete jesť, váš črevný systém nebude v poriadku a navyše budete viac náchylný na choroby.

3. Ohroziť vás môže cukrovka

Nedávna štúdia odhalila, že tí, ktorí majú v tele vyššie hladiny vitamínu C, majú najnižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu. Konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny pomáha udržať si zdravú váhu. Práve nadváha býva spúšťačom diabetes.

4. Ochorieť môže aj srdce

Ochorenia srdca sú najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete. Existuje mnoho rizikových faktorov srdcových chorôb, ktoré nemôžete zmeniť, ako sú vek či genetika. Potom existujú také, ktoré môžete zmeniť. Je to napríklad úprava jedálnička. Výskum ukazuje, že strava s vysokým obsahom rastlinných potravín, ako je ovocie a zelenina, je spojená so zníženým rizikom srdcových chorôb. Nachádzajú sa v nich totiž fytochemikálie, ktoré znižujú zápaly v tele.

5. Problémy s pokožkou

Ak pridáte do stravy viac ovocia a zeleniny, vaša pokožka sa vám poďakuje. Vyživíte ju totiž zvnútra. Vitamín C je silný antioxidant, ktorý je dôležitý pre tvorbu kolagénu. Ak ho má telo dostatok, pokožka je lepšie chránená pred poškodením ultrafialovým (UV) žiarením. Je obzvlášť dôležitý vo vyššom veku, pretože starnutie spôsobuje prirodzený úbytok vitamínu v pokožke. Ovocie a zelenina sú naplnené aj vodou a vitamínom A. Spoločne sa podieľajú na udržiavaní mladistvosti pokožky.

Ako získať viac ovocia a zeleniny

Odborníci odporúčajú, aby dospelí konzumovali každý deň minimálne 1,5 šálky ovocia a 2 šálky zeleniny. Čerstvé, mrazené, sušené a konzervované - všetko sa počíta. Ak si vyberiete sušené ovocie, dajte si len 1/4 šálky. A ak máte radi konzervy, zvoľte zeleninu s nízkym alebo žiadnym obsahom sodíka a hľadajte ovocie balené v šťave, nie v sirupe.

Ak sa pokúšate schudnúť, no nejde to podľa vašich predstáv, vyhľadajte odborníka na výživu. Ten sa pozrie na to, čo jete. Zistí, či vo vašom jedálničku nie je potrebné urobiť nejaké zmeny na základe vášho aktuálneho zdravotného stavu.

Tu je niekoľko ďalších jednoduchých spôsobov, ako do svojho jedálnička dostať viac ovocia a zeleniny:

- Jedzte ovocie a zeleninu so zdravými dipmi, ako sú orechové maslá, jogurtové dipy, guacamole alebo hummus.

- Konzumujte vegetariánske večere aspoň dvakrát týždenne.

- Do polievok pridajte extra špenát alebo paradajky z konzervy.

- Začnite svoj deň ovocným a zeleným smoothie. Pre lepšie zasýtenie pridajte proteínový prášok.

- Do jedál pridajte mätu, škoricu, bazalku, koriander, čierne korenie, tajin.

Viac o téme: ZeleninaOvocie PriberanieCukrovka 2. typu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9