Štvrtok20. jún 2024, meniny má Valéria, zajtra Alojz

Trápi vás zápcha? Prestaňte jesť TOTO a bude po probléme

(Zdroj: GettyImage)

Mnoho ľudí na ňu trpí, no málokto o svojom probléme hovorí nahlas. Spôsobuje nepríjemné pocity a ak sa nelieči, môže viesť k závažným zdravotným komplikáciám. Aj vy patríte k tým, ktorých trápi zápcha?

Pre zápchu je charakteristické bolestivé a sťažené vyprázdňovanie. Postihnutý pri tejto činnosti musí silno tlačiť a jeho stolica je veľmi tvrdá. Často je to sprevádzané bolesťou brucha, nadúvaním, plynatosťou a celkovým nepohodlím. Dôvodom môže byť užívanie antacíd, liekov s obsahom železa aj antidepresív, sedavý životný štýl, ale aj zle zvolená strava, uvádza sa na healthshots.com. Práve na tú by si ľudia, ktorých trápi zápcha, mali dať najväčší pozor. Zvyčajne je ich jedálniček ochudobnený o vlákninu, ovocie a zeleninu. Jedia tiež príliš veľa jednoduchých cukrov, bielej múky a tukov, nemajú pod kontrolou svoj pitný režim. Ktorým potravinám by ste sa mali vyhnúť oblúkom, ak aj vás trápi tento neduh?

1. Alkohol

Ak milujete alkohol, no máte problémy s vyprázdňovaním, mali by ste sa ho vzdať. Popíjanie vo veľkých množstvách vás núti navštevovať toaletu častejšie, čo vedie k dehydratácii. O tej je dobre známe, že je spúšťačom zápchy.

2. Banány

Pokiaľ ide o potraviny, ktoré majú zabrániť tomuto problému, toto ovocie stojí na oboch stranách. Verí sa, že konzumácia príliš veľkého množstva nezrelých banánov môže viesť k zápche, zatiaľ čo zrelé zmierňujú tento stav.

3. Mlieko

Pijete kávu s mliekom? Alebo ho pridávate do jedál spolu so syrom? Možno by ste s tým mali prestať, spôsobujú totiž zápchu. Ak sa ich neviete vzdať, aspoň obmedzte ich konzumáciu.

4. Vyprážané jedlo

Aj keď sú chrumkavé kuracie nugety chutné, ich konzumácia okrem zvýšeného cholesterolu a priberania má aj ďalšie mínusy. Keďže je vyprážané jedlo plné tuku a ťažko stráviteľné, upcháva tiež črevný systém.

5. Vajcia

Vajcia sú skvelým zdrojom bielkovín, ale majú veľmi nízky obsah vlákniny. Takže keď ich chcete jesť a zároveň sa chcete vyhnúť problémom s vyprázdňovaním, mali by ste konzumovať potraviny, ktoré sú na ňu bohaté. Ak budete mať na tanieri zmes živín, pomôže vám to udržať problémy, ako je zápcha, na uzde.

6. Červené mäso

Zjesť nejaké červené mäso raz za čas nemusí byť zlý nápad, ale pravidelný príjem môže zvýšiť riziko. Vysoký obsah tukov a nízky obsah vlákniny totiž spôsobuje, že stolica je príliš tvrdá a ťažko sa dostáva von z tela.

7. Spracované zrná

Aj konzumácia spracovaných obilnín a výrobkov z nich, ako je biela ryža, cestoviny alebo chlieb, má za následok zápchu. Obsahujú totiž menej vlákniny ako celé zrná, sú ťažko stráviteľné a sú príčinou tráviacich problémov, ako je zápcha.

Potraviny, ktoré zatočia so zápchou

Keď vás trápi zápcha, je dôležité zostať hydratovaný. Zamerať by ste sa mali aj na konzumáciu potravín s vysokým obsahom vlákniny.

Najlepšie zdroje vlákniny sú:

- celé zrná (celozrnný chlieb, cestoviny, vločky s otrubami a ovsené vločky)
- strukoviny (šošovica, fazuľa, čierna fazuľa, cícer a sója)
- orechy (mandle, arašidy, vlašské orechy a pekanové orechy)
- zelenina (brokolica, špenát, mrkva, zelený hrášok a kapustová zelenina)
- ovocie (pomaranče, hrušky, jablká a bobule)

Viac o téme: Zapcha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9