Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Prečo vzniká aj v teplom počasí nádcha? Dôvodov je mnoho a TAKTO si s tým poradíte

(Zdroj: GettyImages)

Tečie vám nos pri každej príležitosti? Možno vás prekvapí, že existuje mnoho dôvodov, prečo sa to deje. Od plaču až po chladné počasie – zistite, čo všetko môže spôsobiť tečúci nos a ako si s týmto problémom poradiť.

Každému sa občas stane, že má nádchu. Avšak, keď sa to deje často, môže to byť nepríjemné a otravné. Tečúci nos, alebo rinorea, je často spôsobený nahromadením hlienu v nosovej dutine alebo dutinách v dôsledku napríklad alergénu, píše sa na healthline.com. Existuje však mnoho ďalších dôvodov, prečo vám môže nos začať tiecť, vrátane vašich denných návykov, zdravotného stavu a dokonca aj jedla.

Prečo nám tečie z nosa, keď plačeme?

Keď plačete, slzy odtekajú z vašich slzných kanálikov umiestnených pod viečkami očí a prechádzajú do nosovej dutiny. Tam sa miešajú s hlienom a ďalšími látkami v nose, ako sú alergény alebo krv a ďalej putujú cez nosné otvory. Takže tekutina, ktorá vám tečie z nosa pri plači, nie je len hlien – sú to slzy a všetko ostatné, čo je v nose.

Pozor na korenisté jedlá

Odborne tiež gustatorická rinitída je typ nealergickej nádchy a je najčastejšie vyvolaná korenistým jedlom, ktoré spôsobuje, že vaše telo produkuje viac odpadu. Korenisté jedlá stimulujú receptory v nose, ktoré sú spojené práve s produkciou hlienu. Niektoré bežné potraviny, ktoré môžu spôsobiť túto reakciu, zahŕňajú:

  • chilli papričky
  • cesnak
  • kari
  • salsa
  • čili prášok
  • zázvor
  • ďalšie prírodné koreniny

V zime slúži ako ochrana dýchacích ciest 

Váš nos zohrieva a zvlhčuje vzduch, ktorý vdychujete, čím ničí baktérie a dráždivé látky a reguluje teplotu vzduchu na ochranu vašich pľúc pred poškodením spôsobeným chladom. Studený vzduch obsahuje menej vlhkosti ako teplý, takže keď ho vdychujete, môže rýchlo vysušiť dýchacie cesty a vystaviť vás väčšiemu množstvu dráždivých látok. To stimuluje nosové tkanivá, aby vytvorili viac hlienu a tekutiny, ktoré udržiavajú nos vlhký a chránia dýchacie cesty. Prebytočný hlien a tekutina potom odtekajú z nosa.

Za všetko môže histamín

Keď do vášho tela vstúpi vírus nachladnutia, telo produkuje látku nazývanú histamín, ktorá spôsobuje ochranný zápal a zároveň zvyšuje produkciu hlienu v nose. Hlien v nose pomáha zachytávať vonkajšie dráždivé látky alebo baktérie, ktoré by sa mohli dostať do tela a ešte viac by ste mohli ochorieť. Hlien tiež pôsobí ako ďalšia vrstva ochrany pre nosové tkanivo, zabraňujúce baktériám alebo vírusom v preniknutí do tela cez nosovú dutinu, dutiny alebo krvné cievy.

Nádcha po prebudení je tiež bežným javom 

Symptómy tečúceho nosa môžu byť najhoršie ráno, pretože počas noci je vystavenie alergénom a dráždivým látkam intenzívnejšie. Ako sa alergény hromadia vo vašich dýchacích cestách počas noci, vaše telo musí ráno viac pracovať na ich odstránení. To vedie k vysokým hladinám produkcie hlienu, ktorý sa hromadí v zadnej časti nosových priechodov, keď ležíte a odteká, keď sa postavíte.

Ako si pri nádche pomôcť?

Tu je niekoľko tipov, ako zastaviť tečúci nos:

  • Pite veľa tekutín. Hydratácia pomáha riediť hlien, aby ľahšie odtekal.
  • Pite horúci čaj, ktorý môže pomôcť zmierniť symptómy prechladnutia a chrípky, ako je tečúci nos.
  • Skúste parný kúpeľ. Naplnte misku alebo hrniec horúcou parou (nie vriacou) a dajte si tvár do pary na 30 minút, aby ste vyčistili dutiny a nosovú dutinu od tekutín a hlienu.
  • Vezmite si horúcu sprchu. Teplo a para z horúcej sprchy môžu pomôcť vyplaviť hlien z nosa.
  • Naplňte nosovú konvičku teplou destilovanou vodou, vložte hrot do nosa a nakloňte ju dopredu do nosnej dierky, aby ste vyčistili hlien, alergény a nečistoty.
  • Vezmite si kapsaicín, chemickú látk, ktorá sa nachádza v čili papričkách. Je účinný pri liečbe kongescie. Niektoré štúdie naznačujú, že je lepší na tečúci nos ako niektoré voľne dostupné lieky. 

Tečúci nos môže byť nepríjemným spoločníkom, ale vedieť, čo ho spôsobuje a ako s tým bojovať, vám môže priniesť úľavu. Nech už je spúšťačom plač, jedlo, chladné počasie, nádcha alebo ráno, existuje mnoho spôsobov, ako si pomôcť. Hydratácia, horúci čaj, parný kúpeľ alebo nosová konvička môžu byť vašimi najlepšími priateľmi v boji proti tomuto nepríjemnému problému.

Viac o téme: PlacNadchaTecuci nosHistamin
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9