Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Prázdniny sú ideálny čas na liečbu kožných ochorení detí

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Dobrú povesť v liečbe kožných ochorení majú pobyty pri mori. Áno, prímorský vzduch, slaná, mineralizovaná voda a oddych od školských povinností má na nejaký čas pozitívny vplyv na stav chronických kožných ochorení detí. Avšak dlhodobý terapeutický efekt je možné dosiahnuť počas leta aj na Slovensku!

Medzi tri najfrekventovanejšie kožné ochorenia na Slovensku patrí ekzém, psoriáza a akné. Žiaľ, tieto ochorenia sa nevyhýbajú ani deťom a ich liečba a manažovanie ich príznakov je ťažkou skúškou trpezlivosti a vytrvalosti rodičov. Tí neúnavne túžia svojmu dieťaťu s týmto celoživotným údelom pomôcť. Keď máte ako rodič pocit, že ste už vyskúšali všetky krémy, prírodné aj neprírodné liečebné prístupy sveta a vaše dieťa sa naďalej šúpe, škriabe a trpí kvôli odlišnostiam na svojej pokožke v kolektíve, máme pre vás dobrú správu.

Slovenské „Mŕtve more“

V prípade, že s dieťaťom trpiacim ekzémom, psoriázou alebo akné pravidelne navštevujete obvodného lekára alebo dermatovenerológa, má vaše dieťa nárok na špecializovaný kúpeľný pobyt v Kúpeľoch Smrdáky, ktoré v indikačnom zozname figurujú medzi kúpeľmi na liečbu chronických kožných ochorení. Žiadosť na kúpeľný pobyt hradený z poistného vám vystaví priamo ošetrujúci lekár. Vďaka možnosti elektronického podania žiadosti o kúpeľný pobyt sa skracuje aj 30 – dňová lehota na vyjadrenie sa k žiadosti zo strany poisťovne – kúpeľný pobyt vďaka tomu stihnete už tieto prázdniny.

V prípade, že žiadosť obsahuje všetky náležitosti, poisťovňa spravidla chronicky chorým deťom raz ročne kúpeľný pobyt schvaľuje. O tom, čo má správe vyplnená žiadosť obsahovať sa dozviete na stránke svojej zdravotnej poisťovne a bude vás o tom vedieť informovať aj váš ošetrujúci lekár, ktorý žiadosť podá. Smrdáky by v prípade záujmu o efektívnu úľavu od príznakov kožného ochorenia mali byť vašou prvou voľbou. Jedna z porovnávacích štúdií totiž poukázala na to, že voda a bahno v Smrdákoch má vyššiu účinnosť, ako pobyt pri Mŕtvom mori, ku ktorému efekt kúpeľnej liečby v tejto malej dedinke na Záhorí prirovnávajú.

Prázdniny sú ideálny čas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Prečo s deťmi do Smrdák?

Kúpele Smrdáky sú výnimočné tým, že majú špeciálnu, plne vybavenú a od časti pre dospelých oddelenú sekciu, kde sa vyškolený odborný personál venuje výlučne deťom. Postarajú sa o ich pokožku a naučia ich, ako sa o ňu starať samostatne, čo v konečnom dôsledku odľahčí rodičom a deťom samotným to dodá pozitívny pocit, že sú schopné pomôcť si aj samé. Oddelené sú aj ubytovacie kapacity, v ktorých je u detí do 6 rokov povinný sprievod dospelej osoby, od 6 rokov je možné aj absolvovať kúpeľný pobyt v dĺžke 21 – 28 dní aj samostatne. O tom, že treba zahodiť obavy a pochybnosti nám v rozhovore povedala o svojej skúsenosti Mgr. Iveta Fojtlinová, hlavná kúpeľná sestra, ktorá v kúpeľoch Smrdáky pôsobí už viac, ako 30 rokov. Denne sa stretáva s príbehmi rodičov i detských pacientov, ktorí často prichádzajú vyčerpaní, nevyspatí a len s malou nádejou na zlepšenie. Keď vidíte, v akom stave sem pacienti prichádzajú a v akom odchádzajú, to je neporovnateľné. Mnohým sa uľaví už po 2. kúpeli, lebo sa konečne v noci vyspia a zmierni sa im svrbenie a bolesť.“

Keď si lámete hlavu, ako by ste pokryli takmer mesiac trvajúci výpadok z práce, vedzte, že sprevádzanie dieťaťa v kúpeľoch si môžete v rodine aj podeliť – týždeň môže malý pacient s kožným ochorením stráviť v Smrdákoch s mamou, týždeň s otcom a radosť budú mať iste aj babky, ak ich do pomoci dieťaťu zapojíte.

Prázdniny sú ideálny čas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Zo skúseností odborníkov, ale aj šťastných rodičov a detí vyplýva, že Smrdáky, ktoré sa špecializujú na liečbu kožných ochorení prinášajú až u 90 % pacientov výrazné zlepšenie zdravotného stavu! Zlepšenie stavu, až absolútne vymiznutie príznakov ochorenia pretrvá minimálne 6 mesiacov, no sú aj pacienti, ktorí majú od svojho celoživotného problému pokoj na 9 mesiacov alebo rovno na celý rok.

Prázdniny sú ideálny čas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Nemalým benefitom je podľa vedúcej lekárky MUDr. Aliny Hrabinovej Ryashko aj fakt, že počas pobytu sa deti a teenageri v kúpeľoch stretnú so skupinou rovesníkov, ktorí spolu s nimi zdieľajú rovnaké starosti s kožným ochorením. V skupine sa vedia vzájomne pochopiť, podržať a majú navzájom veľké porozumenie, čo napomáha aj psychike detí. Tá často dostáva v kolektíve zdravých rovesníkov zabrať kvôli tomu, že chronické kožné ochorenia sú viditeľné a prirodzene môžu spôsobovať odťahovanie sa od rovesníkov a pocit osamelosti. Kúpele Smrdáky sú tak pre mnohých detských pacientov a mládež letnou oázou, ktorú opúšťajú bez príznakov kožného ochorenia, s novými kamarátstvami a zvýšeným sebavedomím.

Viac o téme: PR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9