Piatok21. jún 2024, meniny má Alojz, zajtra Paulína, Paula, Pavla

Bojujete s alergiami? Týchto 6 prírodných antihistaminík vám môže pomôcť

(Zdroj: GettyImages)

Aj keď lieky majú nenahraditeľnú úlohu a vždy sa treba držať rád lekárov, aj v prírode existujú prírodné antihistaminiká, ktoré ponúkajú šetrnejšiu alternatívu. Prečítajte si o šiestich účinných prírodných spôsoboch, ako zmierniť vaše alergické príznaky a užite si život bez obáv.

Sezónne alergie môžu byť poriadnou výzvou. Symptómy ako kýchanie, svrbenie očí, upchatý nos a tlak v dutinách sú veľmi nepríjemné. Aj keď voľnopredajné lieky pomáhajú zvládnuť tieto príznaky, často so sebou prinášajú aj možné vedľajšie účinky. Ak hľadáte alternatívu, prírodné riešenia môžu byť tou správnou voľbou.

Prírodné antihistaminiká účinne blokujú účinky histamínu, chemickej látky v tele, ktorá spôsobuje alergické reakcie. Týmto spôsobom zmierňujú vaše príznaky a pomáhajú vám cítiť sa lepšie. Portál healthline.com priniesol ponuku šiestich prírodných antihistaminík, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť alergie a užívať si život bez obáv.

1. Vitamín C

Nielen, že vitamín C podporuje hojenie rán a boj proti infekciám, ale dokáže aj výrazne zmierniť príznaky alergickej nádchy, ako sú svrbenie a kýchanie. Tento vodorozpustný vitamín, ktorý nájdete v citrusoch, listovej zelenine a bobuľovom ovocí, pôsobí ako prirodzené antihistaminikum tým, že znižuje hladiny histamínu v tele. Pravidelná konzumácia vitamínu C môže posilniť imunitný systém a zlepšiť vašu schopnosť bojovať proti alergiám. Ak nemáte dostatok vitamínu C v strave, môžu byť doplnky výborným riešením. 

2. Probiotiká

Probiotiká sú mikroorganizmy, ktoré pomáhajú udržiavať alebo zlepšovať zdravú rovnováhu baktérií v črevách. Môžete ich nájsť v potravinách ako kyslá kapusta, jogurt, tempeh a kombucha. Probiotiká môžu tiež pomôcť znížiť a predchádzať alergickým príznakom.

3. Pŕhľava dvojdomá

Ide o kvitnucu rastlinu pôvodom z Ázie a západnej Severnej Afriky. Môže fungovať ako prírodné antihistaminikum. Môžete si ju zakúpiť ako doplnok alebo čaj v obchodoch so zdravou výživou.

4. Kvercetín

Tento silný antioxidant nachádzajúci sa v cibuli, jablkách, grapefruitoch a iných plodoch je známy svojou schopnosťou znižovať príznaky alergie tým, že blokuje účinky histamínu. Kvercetín môže zmierniť zápal a posilniť imunitný systém, čo z neho robí vynikajúce prírodné riešenie pre alergikov. Pravidelná konzumácia potravín bohatých na kvercetín môže pomôcť udržať alergické príznaky na uzde.

5. Bromelaín

Enzým, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v ananásoch, je známy svojou schopnosťou liečiť respiračné problémy a zápaly spojené s alergiami. Bromelaín zlepšuje trávenie a pomáha zmierňovať zápalové procesy v tele. Okrem toho, že podporuje liečbu sinusitídy, môže tiež zmierniť opuchy a uvoľniť dýchacie cesty. 

6. Lopúch

Lopúch je rastlina z čeľade astrovitých, ktorá môže pomôcť zmierniť príznaky sezónnych alergií. Je dostupná vo forme olejového extraktu alebo ako doplnok. Lopúch môže byť bezpečnou a účinnou prírodnou liečbou pre ľudí so sezónnymi alergiami.

Kombinovaním prírodných prostriedkov so správnou starostlivosťou o seba a vyhýbaním sa alergénom (ak je to možné), môžete nájsť úľavu od príznakov alergií. Nezabudnite však, že aj keď sú tieto prírodné zdroje bezpečné a účinné, doplnky nie sú regulované tak ako lieky. Preto sa vždy uistite, že ich získavate z kvalitných zdrojov a konzultujte ich použitie s lekárom.

 

Viac o téme: AlergikAlergiaVitamin CLopuchPrhlava dojdoma
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9