Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Potrebujete sa dostať z virózy a užívať si dni? Nielen kofeínu sa oblúkom vyhnite

(Zdroj: GettyImages)

Telo potrebuje živiny, aby sa ubránilo prechladnutiu a vírusom. Potraviny síce nemôžu zabrániť tomu, aby ste ochoreli, ale to čo jete, môže upokojiť príznaky ochorenia a pomôže vám rýchlejšie sa zotaviť.

Nie nadarmo sa hovorí, že zdravie sa začína v črevách. Čo nimi prechádza, má priamy dosah na to, ako rýchlo sa uzdravíte z chorôb. Preto im treba dodať dostatok živín. Ak ich človek konzumuje dosť, rýchlejšie sa vylieči, píše sa na livestrong.com. Existujú potraviny, ktoré na ceste za zdravím pomáhajú, no sú aj také, ktoré zotaveniu sa bránia. Ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička a, naopak, ktoré z neho vylúčiť?

Potraviny, ktoré prospievajú zdraviu

1. Čaj

Najmä, keď bojujete s infekciou, musíte zostať hydratovaní. Dostatočný príjem tekutín pomáha každému systému v tele fungovať čo najlepšie, prenáša potrebné živiny do buniek a pomáha pri vyplavovaní baktérií. Po vode nie je nič lepšie ako teplý, upokojujúci čaj. „Jeho popíjanie obnovuje hydratáciu, upokojuje trávenie a tlmí bolesť hrdla,“ konštatovala pre livestrong.com dietologička Lisa Moskovitzová. Mätový čaj, ktorý obsahuje mentol, zmierňuje žalúdočnú nevoľnosť, zatiaľ čo čierny čaj, bohatý na flavonoidy, bojuje proti zápalom a podporuje zdravé imunitné funkcie.

2. Med

Medu sa tiež hovorí tekuté zlato. Je skvelým zdrojom antioxidantov, upokojuje bolesť v krku, pomáha pri problémoch s trávením. Najlepšie urobíte, keď si ním osladíte čaj. „Nielen, že bude lepšie chutiť, získate tiež prirodzené antivírusové a antibakteriálne výhody, ktoré vám pomôžu bojovať s chorobou o niečo rýchlejšie," tvrdí Moskovitzová.

3. Cesnak

Cesnak nielen, že zlepšuje chuť jedla, ale nakopne aj imunitný systém. Má totiž antibakteriálne vlastnosti, chráni telo pred patogénmi, ako sú baktérie, ktoré môžu spôsobiť infekcie.

4. Huby

Keď sa cítite zle, konzumácia húb vám môže pomôcť. „Obsahujú totiž celý rad dôležitých vitamínov, minerálov a enzýmov,“ uviedla odborníčka. Navyše výskum ukazuje, že posilňujú imunitný systém a chránia telo pred rôznymi typmi infekcií.

5. Citrusové plody

„Citrusové plody posilňujú imunitu a pomáhajú telu brániť sa proti určitým infekciám," poznamenala pre portál livestrong.com Moskovitzová. Denné užívanie doplnkov vitamínu C, ktoré majú antihistamínový účinok, môže zmierniť závažnosť prechladnutia a skrátiť jeho trvanie.

6. Zázvor

Zázvor chráni telo pred potenciálnymi vírusmi. Ničí totiž bežné baktérie a patogény. Pomáha tiež pri nevoľnosti a vracaní.

7. Potraviny bohaté na probiotiká

Fermentované potraviny ako jogurt, kefír a kombucha obsahujú probiotiká, ktoré pomáhajú udržať imunitu v plnej sile, pretože posilňujú črevnú flóru. Ak ich budete pravidelne konzumovať, znížite riziko prechladnutia a skrátite čas jeho trvania.

8. Mäkkýše

Ak ich máte radi, mäkkýše by mali byť na prvom mieste vášho nákupného zoznamu, keď ste chorí. „Je to preto, že sú jedným z najlepších zdrojov zinku, základnej výživy imunity,“ vysvetlila Moskovitzová.

9. Slepačia polievka

Slepačia polievka je bohatá na antioxidant karnozín a jeho derivát anserín. „Tie pomáhajú pri riedení a odstraňovaní hlienu,“ povedala pre portál livestrong.com klinická lekárka Pauline Joseová. Ba čo viac, bielkoviny v kuracom mäse dodávajú telu energiu a tekutiny v polievke ho zas hydratujú.

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť, keď ste chorí

Ak ste chorí, týmto jedlám sa radšej vyhnite.

1. Umelé sladidlá

Umelé sladidlá môžu spôsobiť ďalšie žalúdočné ťažkosti a potenciálne prispieť k bolestiam hlavy.

2. Mliečne výrobky

Studený kopček zmrzliny môže znieť ako ideálne riešenie na upokojenie bolesti v krku, ale potraviny na báze mlieka môžu vaše príznaky zhoršiť, najmä ak máte upchatý nos. „Hoci štúdie ukazujú, že mliečne výrobky nemusia nevyhnutne zvyšovať produkciu hlienu, môžu ho zahustiť,“ tvrdí Moskovitzová.

3. Kofeín

Nadmerné množstvo kofeínu môže spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť a miernu dehydratáciu. Potláča tiež chuť do jedla a vy tak môžete prísť o drahocenné vitamíny a živiny.

Viac o téme: ImunitaLiecenieLiecbaVirozy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9