Nedeľa23. jún 2024, meniny má Sidónia, zajtra Ján

Keď srdce volá o pomoc: Ak sa vám TOTO deje pri sedení, bežte k lekárovi!

(Zdroj: GettyImages)

Srdcové ochorenia sú, bohužiaľ, niečo, čo trápi ľudí na celom svete. Infarkt, zlyhanie srdcia či nepravidelný tep poznajú pacienti na celej Zemi. Často za tieto problémy môže nezdravý životný štýl, vysoký tlak, cukrovka alebo vysoký cholesterol. Dobrou správou však je, že zdraviu srdca môžeme pomôcť i sami. A to ideálne skôr, než nás vystraší lekár diagnózou.

Starať sa o svoje srdce je dôležité, môže nám to doslova zachrániť život i užívať si každý deň naplno. Často stačí len trochu zdravšia strava, obmedzenie času stráveného pred televízorom, častý pohyb a pravidelná kontrola u lekára. Kedy naše srdce kričí o pomoc?

Ochorenie srdca je stále jednou z hlavných príčin úmrtí na celom svete, no mnohí ľudia prehliadajú jeho včasné varovné príznaky. Bariatrický chirurg Igor Troickis pre portál Mirror upozornil, že mnohí ľudia včasné varovné signály ignorujú a mylne ich považujú za banálne zdravotné problémy. "Ochorenia srdca sa často vkrádajú potichu. Mnohí jedinci pociťujú mierne príznaky, ktoré si vysvetľujú ako stres alebo starnutie. Tieto príznaky sú však rozhodujúcimi ukazovateľmi, že niečo nie je v poriadku," uviedol Troickis, pričom varovný prst dvíha najmä nad nebezpečnou ischemickou chorobou srdca. Ischemická choroba je stav, pri ktorom srdcový sval nedostáva dostatok krvi. Toto je spôsobené tým, že koronárne tepny, ktoré zásobujú srdce, sa zúžia alebo úplne upchajú. Ide o najčastejšie a najzávažnejšie srdcové ochorenie. Na aké príznaky si dať pozor?

Nepríjemné pocity v hrudníku

Nepríjemné pocity na hrudníku sú jedným z najčastejších prvých príznakov srdcových ťažkostí, uvádza Express. Doktor Troickis objasnil: "Bolesť na hrudníku alebo nepríjemné pocity, známe ako angina pectoris, sa môžu prejavovať ako tlak, stláčanie alebo plnosť v strede hrudníka. Môže prichádzať a odchádzať a trvať niekoľko minút. Tento príznak by sa nikdy nemal ignorovať, najmä, ak sa objaví počas fyzickej aktivity alebo stresu."

Dýchavičnosť

Ďalším významným varovným príznakom je dýchavičnosť, ktorá sa prejaví aj pri “ničnerobení”. Troickis upozorňuje, že to je nie je normálne a ani zdravé. "Ak sa vám zdá, že počas bežných činností alebo v pokoji ťažko lapáte po dychu, môže to byť znakom toho, že vaše srdce nepumpuje efektívne," vysvetlil špecialista. "Tento príznak sa často prehliada, ale môže byť kritickým ukazovateľom základných problémov so srdcom," doplnil.

Nezvyčajná únava

Doktor Troickis tiež zdôraznil význam nezvyčajnej či nevysvetliteľnej únavy. "Pretrvávajúca, nevysvetliteľná únava môže signalizovať ochorenie srdca. Ak sa neustále cítite unavení napriek dostatočnému odpočinku, je čas poradiť sa s lekárom," odporúča pacientom.

Opuchy nôh, členkov alebo chodidiel

Opuchy nôh, členkov alebo chodidiel sú ďalším príznakom, na ktorý si treba dávať pozor. "Edém alebo opuch môže naznačovať, že vaše srdce sa snaží efektívne pumpovať krv," zdôraznil Troickis, podľa ktorého tento stav často sprevádza priberanie na váhe.

Búšenie srdca

Búšenie srdca, teda zrýchlený alebo nepravidelný srdcový tep, môže byť včasným varovným signálom. "Hoci búšenie srdca môže byť dôsledkom úzkosti alebo kofeínu, častý výskyt si vyžaduje lekársku pomoc."

Bolesť v iných častiach tela

Na záver doktor Troickis zdôraznil, že bolesť v iných častiach tela môže súvisieť s ochorením srdca. "Bolesť vyžarujúca do ramien, paží, krku, čeľuste alebo chrbta, najmä na ľavej strane, by mala okamžite vzbudiť obavy," upozornil odborník na nezvyčajný príznak a i v tomto prípade odporučil návštevu lekára.

Viac o téme: SrdceTepInfarktDychavicnostUnavaNepravidelny tep
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9