Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

10 mýtov o používaní opaľovacieho krému: Prečo by ste ho mali aplikovať každý deň?

(Zdroj: GettyImages)

Opaľovací krém by mal byť súčasťou starostlivosti o telo bez ohľadu na ročné obdobie. Zlepšuje totiž zdravie pokožky, chráni ju pred škodlivými účinkami ultrafialového žiarenia. Slúži ako prevencia predčasného starnutia kože.

Keď vyjdete z domu, vystavíte svoju pokožku slnečným lúčom a následne škodlivému ultrafialovému (UV) žiareniu. Ak nepoužijete opaľovací krém, hrozí, že sa spálite od slnka, začnú sa vám robiť vrásky a v extrémnych prípadoch si môžete spôsobiť rakovinu kože. Preto je jeho používanie nevyhnutné aj počas zamračených dní.

Čo je vlastne opaľovací krém?

„Opaľovací krém je ako ochranná clona alebo štít, ktorý si aplikujete na pokožku, aby ste ju chránili pred slnečnými lúčmi,“ konštatoval dermatológ Sachin Gupta. Je k dispozícii v rôznych formách, ako sú krémy, spreje a tyčinky. Funguje tak, že buď absorbuje alebo odráža UV žiarenie.

Bežné mýty a fakty o opaľovacích krémoch

Používanie opaľovacieho krému je nevyhnutné pre všetkých, bez ohľadu na odtieň alebo typ pleti. „Chráni pred UV žiarením, ktoré môže spôsobiť spálenie, urýchliť starnutie  a čo je najdôležitejšie, znižuje riziko rakoviny kože,“ tvrdí Gupta. Toto sú podľa neho najčastejšie mylné predstavy o opaľovacích krémoch.

1. Keď je zamračené, nepotrebujete opaľovací krém

Možno ste presvedčení, že keď sa slnko schová za mraky, je bezpečné vyjsť von bez opaľovacieho krému. No to sa poriadne mýlite. UV lúče môžu prenikať aj cez ne, preto je potrebné používať ho každý deň.

2. Ľudia s tmavou pokožkou ho nemusia používať

Aj keď tmavšia pokožka obsahuje viac melanínu, nechráni ju to pred poškodením slnkom. Každý jeden človek má prospech z opaľovacieho krému. Širokospektrálne opaľovacie krémy s SPF najmenej 15 chránia ľudí pred rakovinou kože a predčasným starnutím pokožky.

3. Používanie opaľovacích krémov bráni telu vo vytváraní vitamínu D

Väčšina ľudí si opaľovací krém neaplikuje dostatočne, takže jeho účinok na syntézu vitamínu D je zvyčajne minimálny. Na udržanie jeho zdravých hladín postačí krátke vystavenie sa slnečnému žiareniu bez opaľovacieho krému asi 10 až 15 minút niekoľkokrát týždenne.

4. Stačí make-up s SPF

Make-up s SPF zvyčajne neposkytuje dostatočnú ochranu, preto je najlepšie používať ho spolu so špeciálnym opaľovacím krémom.

5. SPF nad 50 zdvojnásobuje ochranu

Vysoký SPF ponúka väčšiu ochranu, ale nie dvojnásobnú. „Napríklad SPF 30 blokuje asi 97 percent UVB lúčov, zatiaľ čo SPF 50 asi 98 percent,“ vysvetlil dermatológ Gupta.

6. Jedna aplikácia opaľovacieho krému vydrží celý deň

Opaľovací krém si vyžaduje opakované nanášanie každé 2 až 3 hodiny. Aplikovať ho musíte častejšie najmä po doplávaní a spotení sa.

7. Stačí malé množstvo opaľovacieho krému

Väčšina ľudí si aplikuje na telo menej opaľovacieho krému, ako je potrebné, čím sa znižuje jeho účinnosť. Pre správnu ochranu použite asi čajovú lyžičku opaľovacieho krému na tvár a krk.

8. Opaľovací krém je vodeodolný

Neexistuje žiadny opaľovací krém, ktorý by bol úplne vodeodolný, aj keď to mnohí výrobcovia tvrdia.

9. Opaľovací krém spôsobuje nedostatok vitamínov

Nie sú žiadne dôkazy, ktoré by spájali používanie opaľovacích krémov s nedostatkom vitamínov. Primárnou funkciou opaľovacích krémov je chrániť pokožku pred škodlivými UV lúčmi.

10. Detský opaľovací krém je len pre deti

Detský opaľovací krém je skvelý pre deti, ale vyhovuje každému s citlivou pokožkou. Má jemné zloženie, ktoré neobsahuje škodlivé chemikálie a vonné látky.

Ako si vybrať správny opaľovací krém?

Opaľovací krém si musíte vybrať podľa typu pokožky:

Mastná pleť

Používajte gélové alebo nekomedogénne opaľovacie krémy, ktoré neupchávajú póry.

Suchá pokožka

Rozhodnite sa pre opaľovacie krémy s hydratačnými zložkami.

Citlivá pokožka

Vyberte si minerálne opaľovacie krémy s oxidom titaničitým alebo zinočnatým, pretože je menej pravdepodobné, že podráždia citlivú pokožku.

Viac o téme: SPFOpalovaci kremUV ziarenieUV luce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9