Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Pridajte si roky života s 8 jednoduchými zvykmi: Je to jednoduchšie, ako si myslíte!

(Zdroj: GettyImages)

Udržiavanie zdravia nie je len o okamžitom dobrom pocite ako napríklad po cviení. Mali by ste to chápať ako investíciu do budúcnosti. Cítiť sa fit vám zlepší život v mnohých aspektoch a ako zistíte, zmeniť životný štýl vôbec nie je také náročné, ako sa zdá. Na začiatok sa stačí sústrediť na 8 základných vecí.

Tým, že dnes dáte prednosť svojmu zdraviu, si v podstate darujete viac času na zajtrajšok. Mnohé štúdie ukázali, že osvojenie si zdravých návykov môže výrazne predĺžiť váš život a skvalitniť ho. Nik nemá vešteckú guľu a nepovie vám, že budete žiť do 100-ky, no napríklad pravidelné cvičenie nielen, že posilňuje telo a zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, ale znižuje aj riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, cukrovka a niektoré druhy rakoviny. Vyvážená a pestrá strava bohatá na ovocie, zeleninu, bielkoviny a celozrnné výrobky poskytuje základné živiny, ktoré podporujú telesné funkcie a chránia pred chorobami.

Nie je to však len o strave, zodpovední musíte byť aj ohľadom spánku, ktorý veľa ľudí podceňuje. Dostatok spánku každú noc omladzuje telo a myseľ, čo prispieva k celkovej pohode a dlhovekosti. Pri týchto voľbách životného štýlu nejde len o to, aby ste si pridali roky života, ale o to, aby ste si mohli užívať životnú energiu a aktivitu aj v budúcnosti.

8 návykov, ktoré vám zmenia život

Zmena, najmä veľká, sa naozaj neudeje za jediný deň či noc, ale postupne. Preto na seba nebuďte prísni, no snažte sa každý deň dosahovať aspoň malé výsledky, s ktorými budete sami spokojný. Zamerať by ste sa mali podľa portálu Mirror na týchto 8 aspektov:

  • neužívanie opiátov
  • nefajčenie tabaku
  • žiadne nadmerné alebo pravidelné pitie alkoholu
  • zvládanie stresu
  • pozitívne sociálne vzťahy
  • zdravá strava
  • dobrý spánok
  • pravidelná fyzická aktivita

Niektoré z vyššie spomenutých vecí sa môžu zdať samozrejmé, ale mnohé z nich sú celoživotné návyky, ktoré môže byť ťažké vytvoriť a dodržiavať. Ako ich teda začať skutočne realizovať?

Zdravá strava

Udržiavanie zdravej stravy je o hľadaní rovnováhy. Namiesto toho, aby ste sa zameriavali na obmedzovanie, presuňte svoje myslenie na pridávanie výživnejších potravín. Začnite tým, že tento týždeň zaradíte do svojich každodenných jedál viac zeleniny. Potom v nasledujúcom týždni postupne zaraďte nový druh semien alebo orechov. Potom do svojho jedálnička zaraďte ďalšiu superpotravinu - ovocie.

Spánok

Dosiahnuť kvalitný spánok môže byť náročné, najmä, ak sa snažíte zladiť prácu, spoločenské aktivity a iné povinnosti. Namiesto toho, aby ste sa zameriavali len na skoršie chodenie do postele, uprednostnite zlepšenie kvality spánku s ohľadom na čas, ktorý máte.

Cvičenie

Zaradenie pravidelného fyzického cvičenia do vášho života môže výrazne zvýšiť vaše šance na dlhší a zdravší život. Trik spočíva v tom, aby ste objavili aktivity, ktoré vás skutočne bavia namiesto investovania do členstva v posilňovni, ktoré možno nikdy nevyužijete, pretože vás to nebaví. Možno vás však baví turistika, bicyklovanie, jazda na korčuliach. Všetko je lepšie ako každenné sedenie pred televíziou.

Viac o téme: CvicenieSpanokDlhy zivotDlhovekostZdravy zivot
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9