Pondelok24. jún 2024, meniny má Ján, zajtra Olívia, Tadeáš

Doktor Thomas Verny: Svojmu dieťaťu môžete zničiť život, kým je ešte len v brušku

Dr. Thomas R. Verny, M. D. Zobraziť galériu (2)
Dr. Thomas R. Verny, M. D. (Zdroj: Ľubomír Pidaný)

Zaoberali ste sa niekedy tým, čo všetko má vplyv na fyzické i emocionálne zdravie dieťaťa? Doktor Thomas Verny, pôvodom Slovák, sa tejto otázke venuje už celé desaťročia. Jeho poznatky sú pritom fascinujúce!

Profesor Verny je svetoznámym priekopníkom prenatálnej a perinatálnej  psychológie. Na svojom konte má doposiaľ už 8 kníh a 47 vedeckých prác. Svojou prácou už pred desiatkami rokov zmenil svetové vnímanie tehotenstva a pôrodu. „Ako psychiater som sa celý život zaujímal o pamäť a myseľ. Na začiatku mojej kariéry ma to priviedlo k založeniu vedy prenatálnej a perinatálnej psychológie. Pred niekoľkými rokmi som sa začal zaujímať o bunkovú pamäť a bunkovú inteligenciu," hovorí 88 - ročný Thomas Verny, ktorý študoval aj v Toronte či na Harvarde.
Ako psychiater sa špecializuje najmä na psychológiu pred narodením. V 80. rokoch prvýkrát vydal prelomovú knihu Tajný život nenarodeného dieťaťa, ktorá vyšla už vo viac ako troch desiatkach krajín a teraz konečne prichádza aj jej slovenská verzia.


Dr. Thomas Verny v nej uvádza závery medicínskych výskumov. Čo všetko ovplyvňuje formovanie osobnosti dieťaťa? Čo ho môže brzdiť a čo podporovať? Môže mu niečo ublížiť? Akú rolu hrá láska a nadviazanie puta (tzv. bonding)? Ako veľmi dôležitá je emocionálna pohoda matky počas tehotenstva? Aký druh predpôrodnej prípravy si vybrať a ktorý typ pôrodu zvoliť?  Aj na tieto otázky ponúka kniha odpoveď.

Kniha Tajný život nenarodeného dieťaťa
Zobraziť galériu (2)
Kniha Tajný život nenarodeného dieťaťa  (Zdroj: Bohemica Books)

Thomas Verny hovorí, že jeho osobnou motiváciou venovať sa psychológii a psychiatrii bol Freud, prečítanie kníh ktorého ho ovplyvnilo natoľko, že sa psychiatrii a psychológii začal venovať sám. Zasiahla ho najmä prenantálna psychológia. "Keď som pracoval s jedným zo svojich pacientov v Toronte a rozprávali sme sa, tak sa rozplakal. Plakal, plakal, a potom to z ničoho nič prešlo. Tak som sa pýtal, čo sa stalo a on mi odpovedal, že sa zrazu ocitol v kolíske a plakal, aby za ním prišla jeho mama. A teda uviedol že si spomína na fotky z detstva, kde naozaj bol v kolíske, ale kým kolíska z jeho vizualizácie bola biela, tá z fotiek, a teda jeho vlastná, bola modrá." Doktor ho vtedy poprosil, aby sa mamy opýtal, ako to bolo a či náhodou predsa len nebol aj v bielej kolíske. Keď po týždni pacient za doktorom opäť prišiel, povedal mu, že sa na to pýtal mamy a tá mu vysvetlila, že skutočne, keď bol čerstvo narodeným bábätkom, nemali s otcom peniaze a na prvé týždne si požičali od susedov kolísku, ktorá bola - biela. To bol jeden zo zážitkov, ktoré doktora Vernyho primäli zamyslieť sa nad tým, či je pravdou to, čo ho neustále učili aj v školách, a teda, že deti si pred tromi rokmi svojho života nič nepamätajú.

"Začal som si myslieť, že konzervatívne teórie o tom, čo si deti pamätajú, sa možno mýlia. Preto som sa touto témou začal zaoberať a výsledkom niekoľkoročných štúdií a výskumov je kniha Tajný život nenarodeného dieťaťa, ktorá sa v USA stala bestsellerom," hovorí Thomas Verny.

A čo teda už v prenatálnom období formuje osobnosť dieťaťa? "Naozaj dôležité je, že to sa všetko začína ešte pred počatím. To, ako budúca matka a otec žijú, ako sa stravujú, čo pijú, či fajčia... - to všetko ovplyvní život ešte pred počatím. Počas tehotenstva sú dôležité dve veci - mať čo najmenej stresu a komunikovať s bábätkom," prezrádza Thomas Verny, "Rozprávajte sa s dieťatkom už od samotného počiatku, aj vy, aj váš partner. Rozprávajte sa najmä vtedy, keď je hore, čo viete podľa toho, že sa v brušku hýbe."

Nie všetky ženy ale majú ideálne podmienky, sú prípady, keď dieťatko nie je chcené napríklad zo strany otca, prípadne rodičia zažívajú stres, finančný, časový, vzťahový... "V takýchto prípadoch je aj plod v strese, pretože všetko toto sa vyplavuje do krvi a cez krv to prijíma dieťa," upozorňuje Thomas Verny, ktorý hneď dodáva, že najhoršie je riešiť to cigaretami, drogami, alkoholom. Jeho rada je jasná: "Pomoc tu existuje. Rozličné občianske združenia, domovy sociálnych služieb, nemocnice... Nebuďte na to samy, požiadajte o pomoc."

Bábätká sú totiž zásadne ovplyvňované tým, čo sa okolo nich deje ešte v čase, keď sa vyvíjajú v brušku. Ako psychológ a psychiater ale vidí, že s ľuďmi je potrebné riešiť aj traumy, ktoré pochádzajú ešte z perinatálneho obdobia. "Stále je ale veľa ľudí, ktorí týmto poznatkom nepripisujú dostatočnú dôležitosť," uzavrel a dodal, že jeho zásadná rada by bola: "Správajte sa voči svojmu narodenému i ešte nenarodenému dieťaťu tak, ako by ste chceli, aby sa správali k vám - s láskou a s rešpektom."

Viac o téme: PsychologiaThomas R. VernyPerinatalna psychologiaPrenatalna psychologia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9