Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Nech nám akútna hnačka neprekazí letné plány!

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: iStock)

Najteplejšie obdobie roka je v plnom prúde a čakajú nás klasické letné radovánky. Vydávame sa na ďaleké cesty - k moru aj do exotických destinácií, jazdíme na výlety, stretávame sa s rodinou a priateľmi na koncertoch, piknikoch a grilovačkách.

Teplota na teplomeri sa šplhá nahor a my sa snažíme schladiť v bazéne, rybníku, ale aj so zmrzlinou. Posledné, čo by sme chceli, je obmedzovať sa.

Akútna hnačka sa, bohužiaľ, nepýta, či je vhodná chvíľa. Či napríklad za pár hodín neodchádzame alebo nás nečaká perfektný letný večer s priateľmi. Potrebujeme teda hnačku rýchlo a šetrne zastaviť. Dobrá správa je, že účinné a rýchle riešenie existuje a hnačka nám naše plány nemusí prekaziť.

Akútna hnačka môže mať niekoľko príčin, vírusovú, bakteriálnu, alebo sa jednoducho len nadmerne stresujete, prípadne ste niečo pokazené zjedli. Problémom je, že niekedy je ťažké príčinu rozpoznať. Hodí sa mať preto po ruke liek, ktorý hnačku šetrne zastavuje, nespôsobuje zápchu a je možné ho užiť pri akejkoľvek príčine hnačky.

Nech nám akútna hnačka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: iStock)

Ako sa problémom vyhnúť?

Samozrejme, že ťažkostiam je vždy lepšie predchádzať, než ich riešiť. Dôležitá je už prevencia. Umývajte si dôkladne ruky a naučte to aj svoje deti. Na rizikových miestach používajte príručnú dezinfekciu, predovšetkým na verejných toaletách. Vyprážaným pokrmom, klobásam a zmrzline zo stánkov je lepšie sa úplne vyhnúť. Pri grilovaní dbajte na dobré prepečenie mäsa, zadovážte si teplomer, ktorým je možné teplotu vnútri mäsa jednoducho zistiť. Grilované pokrmy, ale napríklad aj šaláty, skonzumujte hneď, potraviny vonku chráňte sieťkou proti hmyzu. Dbajte tiež na správne skladovanie potravín a ich prepravu. Nenechávajte nákupy v rozpálenom aute a hneď ich doma uskladnite. Pre transport sú ideálne chladiace tašky, a to aj na výlety. Desiaty so sebou voľte z potravín, ktoré nepodliehajú rýchlej skaze. Stavte na ovocie a zeleninu vcelku, balené pečivo a obyčajnú vodu. V exotických destináciách nepite vodu z vodovodu a dávajte si pozor aj na ovocie omývané vodou. Kupujte si balenú vodu a nezabudnite tiež na dobre vybavenú lekárničku.

Pri nečakaných problémoch rýchla pomoc

Niekedy sa ale nedá robiť nič a hnačka nám skríži cestu. Dospelých väčšinou neohrozuje (pozor však na možnosť rýchlej dehydratácie pri senioroch a najmenších deťoch, obzvlášť v letných horúčavách), ale znamená veľkú nepríjemnosť. S akútnou hnačkou vrátane jej nepríjemných sprievodných príznakov, ako je napríklad kŕčovitá bolesť brucha či nadmerné nafukovanie, sa toho veľa zvládnuť nedá. Preto je dobré mať pri sebe účinnú a rýchlu pomoc, liek, ktorý je možné k zastaveniu ťažkostí použiť ako v prípade hnačky infekčnej, tak aj tej neinfekčného pôvodu (pretože pôvod ťažkostí nám väčšinou nie je ihneď zrejmý). Takýmto liekom je ENDITRIL®, ktorý bráni nadmernému vylučovaniu vody do čriev bez toho, aby zastavoval ich pohyb, takže nespôsobuje zápchu. Tento liek je určený na liečbu akútnej hnačky u dospelých od 18 rokov.

Nech nám akútna hnačka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: iStock)

Hlavnou výhodou tohto lieku je rýchly účinok, ktorý nastupuje už behom 30 minút. Dĺžka účinku je až 8 hodín. Preto môžete bez obáv pracovať, baviť sa či vyraziť na cesty. Môžete ho užívať aj niekoľko dní za sebou, a tak vám ľahko zachráni dovolenku či výlet. Samozrejme, pokiaľ sa do 2 dní nebudete cítiť lepšie, odporúčame kontaktovať lekára. Hodí sa mať ENDITRIL® stále pri sebe, aby mohol pomôcť napríklad v prípade nečakaných ťažkostí na dovolenke alebo pri letných vonkajších radovánkach.

ENDITRIL® 100 mg tvrdé kapsuly je liek k vnútornému užitiu. Obsahuje racekadotril. Pozorne čítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

MAT-SK-2300054 – 1.0 – 03/2023

 

Einsteinova 24
851 01 Bratislava
Slovenská republika
Tel.:(+421) 233 100 100
E-mail: recepcia@sanofi.com

Viac o téme: LetoZdravieHnačkaPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9