Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Trápia vás suché oči? TÝCHTO pár rád vám môže pomôcť

(Zdroj: GettyImages)

V dnešnom rýchlom svete môže byť suchosť očí skutočným problémom. Pre tých, ktorí trpia dlhodobým suchým okom, je tu dobrá správa. Prvá pomoc vo forme jednoduchých domácich riešení môže výrazne zmierniť nepríjemné príznaky a pomôcť vám cítiť sa lepšie bez potreby okamžitého lekárskeho zásahu.

Každý z nás občas zažije nepríjemný pocit suchých očí, ale pre niektorých ľudí je to každodenná výzva. Syndróm suchého oka, klinicky známy ako keratoconjunctivitis sicca, môže spôsobiť neustále nepohodlie, začervenanie, citlivosť na svetlo, rozmazané videnie a pocit, že máte niečo v oku. Či už ide o syndróm suchého oka, alergie, alebo občasné podráždenie očí, podľa portálu healthline.com existuje množstvo domácich riešení, ktoré môžu pomôcť zmierniť vaše symptómy.

Aplikujte teplý obklad

Teplý obklad môže zvýšiť vlhkosť očí a podporiť tvorbu sĺz. Skúste nasledovné: namočte čistý uterák do teplej vody, vyžmýkajte ho a položte na zatvorené oči na 5-10 minút. Tento jednoduchý trik môže byť skutočne účinný.

Obmedzte čas strávený pred obrazovkou

Doba strávená pred obrazovkou môže výrazne prispievať k suchým očiam. Skúste robiť časté prestávky - pravidlo 20-20-20 je skvelé: každých 20 minút sa pozrite na niečo vzdialené 20 metrov na 20 sekúnd.

Použite zvlhčovač vzduchu 

Zvlhčovač vzduchu môže výrazne zvýšiť vlhkosť v miestnosti a zmierniť podráždenie očí spôsobené suchým vzduchom. Tento jednoduchý prístroj je skvelý najmä v zimných mesiacoch, keď je vzduch zvyčajne suchší kvôli vykurovaniu. Ak často používate klimatizáciu, zvážte jeho umiestnenie v miestnosti, kde trávite najviac času, aby ste udržali oči vlhké a bez problémov.

Pridajte omega-3 do svojej stravy

Omega-3 mastné kyseliny, nachádzajúce sa v rybách ako losos, tuniak, sardinky, ale aj v orechoch a semienkach, môžu pomôcť zmierniť príznaky suchých očí tým, že podporujú zdravie slzných žliaz. Ak nekonzumujete dostatok týchto potravín, poraďte sa s lekárom o možnosti užívania omega-3 doplnkov, aby ste zistili, či môžu prispieť k zlepšeniu vášho stavu.

Zvýšte príjem tekutín

Dostatočný príjem tekutín je kľúčom k udržaniu hydratácie celého tela vrátane očí. Skúste piť aspoň 8 pohárov vody denne a sledujte, či sa vaše príznaky suchých očí zlepšia. Okrem vody môžu byť vhodné aj bylinkové čaje a iné nesladené nápoje.

Čistite si viečka 

Pravidelné čistenie viečok môže pomôcť odstrániť nečistoty a otvoriť upchaté mazové žľazy, čo umožní lepšiu hydratáciu očí. Použite jemný detský šampón alebo špeciálne čistiace roztoky na viečka. Naneste malé množstvo na vatový tampón, jemne masírujte uzavreté viečka, a potom dôkladne opláchnite teplou vodou.

Použite gélové kvapky

Okrem klasických očných kvapiek vyskúšajte aj gélové produkty, ktoré môžu poskytnúť dlhodobejšiu úľavu od suchých očí. Hľadajte produkty bez konzervačných látok, ktoré minimalizujú podráždenie a sú bezpečné na časté používanie, najmä ak máte citlivé oči.

Noste slnečné okuliare

Ak máte citlivosť na svetlo, slnečné okuliare môžu byť vaším najlepším priateľom, aj keď ste v interiéri. Tmavé okuliare pomôžu znížiť podráždenie očí spôsobené jasným svetlom a ochraňujú oči pred vetrom a prachom, čo môže ďalej znižovať symptómy suchých očí.

Aj keď občasné suché oči môžu byť iba malým nepríjemným problémom, dlhodobé symptómy si zaslúžia väčšiu pozornosť. Tento článok vám priniesol 8 jednoduchých domácich riešení, ktoré môžu pomôcť zmierniť vaše symptómy a zlepšiť kvalitu života. Ak sa vaše symptómy nezlepšia alebo sa naopak zhoršia, neváhajte svoj problém konzultovať s lekárom. A nezabudnite, že správna starostlivosť o oči je kľúčom k celkovému zdraviu a pohode.

Viac o téme: OciZrakSlnecne okuliareSuche ociZvlhcenie oci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9