Štvrtok20. jún 2024, meniny má Valéria, zajtra Alojz

POZOR, tieto TRI doplnky stravy môžu poškodiť vaše srdce

(Zdroj: GettyImages)

Udržiavanie zdravého srdca si vyžaduje kombináciu stratégií, akými sú zdravá strava, pravidelné cvičenie a zvládanie stresu. Pridanie výživového doplnku sa môže zdať ako ďalší prostriedok ochrany. Nie vždy to tak ale musí byť.

Treba si však vyberať naozaj opatrne a starostlivo. Doplnky stravy sú totiž sledované o niečo menej ako lieky na predpis, ich zloženie je pod takým drobnohľadom a môžu existovať prípady, kedy ich výroba nie je dostatočne kvalitná prípadne kedy neobsahujú prímesy, ktoré nie sú tak celom žiadúce. Tieto tri doplnky napríklad môžu potenciálne škodiť vášmu srdcu, píše sa na health.harvard.edu.

Červená kvasnicová ryža

Červená kvasnicová ryža sa vyrába z druhu kvasiniek pestovaných na bielej ryži. Doplnky obsahujú monakolín K, ktorý je identický s účinnou látkou v lieku na zníženie cholesterolu lovastatín. Malé štúdie naznačujú, že takéto doplnky s vysokým množstvom monakolínu K môžu byť účinné, čo môže byť atraktívne pre ľudí, ktorí nemôžu tolerovať statínové lieky.

Riziko pre srdce predstavuje fakt, že nemôžeme zistiť, koľko monakolínu K je v doplnkoch stravy. „Niektoré výrobky majú málo alebo žiadnu účinnú látku a iné majú rovnaké množstvo ako nízka dávka na lekársky predpis. To môže byť v poriadku, ak neužívate statín, ale ak ho užívate, môžete dostať príliš veľa lieku; to môže spôsobiť bolesť svalov alebo dokonca život ohrozujúci rozpad svalov, ktorý môže poškodiť iné telesné systémy,“ povedal Dr. Pieter Cohen, docent medicíny na Harvard Medical School, ktorý skúma výživové doplnky vrátane červenej kvasnicovej ryže.

L-arginín

L-arginín je aminokyselina a stavebný prvok oxidu dusnatého, molekuly, ktorá pomáha uvoľňovať a otvárať cievy. Doplnky stravy s L-arginínom sa predávajú ako prostriedok na zvýšenie krvného obehu, zníženie krvného tlaku a podporu erekcie.

Ľudia s ochorením srdca by sa však mali L-arginínu vyhýbať. Štúdia účinku L-arginínu na osoby, ktoré prežili infarkt, musela byť predčasne ukončená po tom, ako šesť osôb užívajúcich tento doplnok zomrelo. L-arginín môže spôsobiť príliš nízky pokles krvného tlaku, ak už užívate lieky na liečbu tohto ochorenia. Ak užívate lieky na riedenie krvi, môže zvýšiť riziko krvácania. A ak užívate inhibítory ACE, môže spôsobiť zvýšenie hladiny draslíka.

Doplnky stravy s cesnakom

Cesnakové tabletky sľubujú zníženie hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Štúdie o účinkoch na cholesterol sa rôznia, bez ohľadu na to, či tabletky obsahujú čerstvý cesnak, sušený cesnak v prášku alebo extrakt zo starnutého cesnaku. Malé štúdie naznačujú, že cesnakové doplnky môžu mierne znížiť krvný tlak.

Doplnky stravy s cesnakom ale môžu zvýšiť hladiny a účinky niektorých liekov na zdravie srdca, ako sú lieky na riedenie krvi (spôsobujú krvácanie), lieky na zníženie cholesterolu (spôsobujú poškodenie svalov) a lieky na krvný tlak (spôsobujú nebezpečný pokles krvného tlaku).

Viac o téme: SrdceCesnakDoplnky stravyZdravie srdcaCervena kvasnicova ryzaL-arginin
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9