Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Viete, ako si správne vyčistiť uši? Vatová tyčinka môže urobiť viac škody ako úžitku

(Zdroj: GettyImages)

Vedeli ste, že farba vášho ušného mazu môže odhaliť veľa o vašom zdraví? Od bieleho a žltého po čierny a krvavý - každý odtieň môže znamenať niečo iné. Pozrite sa, čo znamenajú rôzne farby ušného mazu a ako sa správne starať o svoje uši.

Ušný maz, známy aj ako cerumen, je normálna a prirodzená látka, ktorá pomáha udržiavať vaše uši zdravé. Podľa medicalnewstoday.com slúži ako ochranná bariéra proti nečistotám, prachu a iným cudzím časticiam, ktoré by mohli preniknúť do ušného kanála a spôsobiť infekcie. Ušný maz je samoočisťujúci, čo znamená, že starý ušný maz a odumreté kožné bunky sa postupne presúvajú z vnútra ucha k otvoreniu, kde vypadnú. Prečo teda môže mať rôzne farby a textúry?

Aký úšný maz poznáme?

Existujú dva bežné typy ušného mazu:

  • Žltý-hnedý, ktorý býva vlhký;
  • Bielo-šedý, ktorý je suchý;

Farba ušného mazu sa môže líšiť v závislosti od etnicity a zdravotného stavu osoby. Napríklad, suchý ušný maz je bežný medzi ľuďmi východoázijského pôvodu, zatiaľ čo vlhký ušný maz je bežný medzi ľuďmi iných etnických skupín. Toto je spôsobené mutáciou génu, ktorá ovplyvňuje tvorbu vlhkého ušného mazu.

Čo znamenajú rôzne farby?

  • Žltý a mäkký: Nový ušný maz, ktorý sa ešte len začína tvoriť.
  • Tmavší a pevnejší: Starší ušný maz, ktorý je už zrelý.
  • Šupinatý a bledý: Starý ušný maz, ktorý sa dostal na povrch ucha.
  • S prímesou krvi: Môže indikovať škrabanec v ušnom kanáli, zranenie ucha alebo vedľajší účinok odstránenia mazu.
  • Tekutý a zakalený: Môže naznačovať infekciu ucha.
  • Čierny: Môže byť výsledkom nahromadenia ušného mazu, cudzieho objektu v uchu alebo celistvého ušného mazu.

Zabudnite na vatové tyčinky

Pravdou je, že nie je potrebné vkladať nič do uší na odstránenie ušného mazu. Pretože ušný maz sa tvorí len vo vonkajšej tretine ušného kanála. Používanie predmetov ako sponky alebo vatové tyčinky môže tlačiť ušný maz hlbšie do ucha a spôsobiť jeho zablokovanie. Stačí umyť vonkajšiu časť ucha mäkkou žinkou a vo vnútri ucha netreba nič robiť, píše sa na healthline,com.

Ak však máte mierne nahromadenie ušného mazu, niektoré domáce liečebné praktiky vám môžu pomôcť. Napríklad, môžete použiť pár kvapiek detského oleja alebo komerčných kvapiek do uší, ktoré zmäkčia maz a uľahčia jeho odstránenie. Na druhý deň použite gumovú balónikovú striekačku na nastriekanie teplej vody do ucha. Nakloňte hlavu a ťahajte vonkajšie ucho hore a dozadu, aby sa narovnal ušný kanál a pomohol ušnému mazu vyplaviť von.

Lekárske odstránenie ušného mazu

V niektorých prípadoch je potrebné vyhľadať zdravotnú pomoc, najmä ak sa ušný maz nahromadil a začína spôsobovať fyzický diskomfort, ako je zhoršený sluch alebo tzv. zaľahnuté ucho. Lekár môže odstrániť ušný maz použitím metódy nazývanejvypláchnutie ucha” alebo  „ušné striekanie”. Táto procedúra zahŕňa vloženie vody, soľného roztoku alebo kvapiek do ušného kanála na rozpustenie mazu. Po približne pol hodine sa uši vypláchnu a maz sa odstráni.

Farba a konzistencia vášho ušného mazu môže odhaliť veľa o vašom zdraví. Vždy je najlepšie venovať pozornosť zmenám a konzultovať ich s odborníkom. A pamätajte, že nie všetko, čo sa zdá byť problémom, ním naozaj je – niekedy stačí len nechať prírodu robiť svoju prácu a vaše uši si poradia samy.

 

Viac o téme: UsiCistenie usiUsny maz
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9