Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Rakovina kože tu bola aj v minulosti, ale množstvo prípadov stúpa: Venujte svojej koži pozornosť!

(Zdroj: GettyImages)

Podľa štatistík ľudia, ktorí už v minuosti mali rakovinu kože, sú vystavení vyššiemu riziku, že ju opäť dostanú. Pozornosť prevencii by však mali venovať aj zdraví ľudia.

Zo širokej škály ochorení kože pomerne rizsiahlu časť predstavujú nádorové ochorenia. Rozlišujeme melanómovú a nemelánomovú rakovinu kože. Predstaviteľom melanómovej rakoviny kože je malígny melanóm. Prvým krokom, ak nájdete na svojom tele podozrivé znamienko, je návšteva kožnej ambulancie.

Klasická kožná ambulancia zabezpečuje bežnú diagnostiku a terapiu v širokom zábere kožných ochorení, realizuje odbery na laboratórne vyšetrenia, odosiela pacientov na hospitalizáciu na lôžkové dermatovenerologické oddelenie a na vyšetrenia do iných odborných ambulancií.

Lekár v klasickej dermatovenerologickej ambulancii bežne diagnostikuje zhubné prejavy kože, vrátane malígneho melanómu, zabezpečuje odoslanie pacienta na vyššie onkologické dermatovenerologické oddelenie, prípadne odosiela na cytologické vyšetrenie.

Medzi najčastejšie príčiny vzniku rakoviny kože patria:

- UV žiarenie
- RTG žiarenie
- infračervené žiarenie
- chemické kancerogény
- vírusy - HPV, recidivujúce vírusové choroby s prejavom na koži
- prekancerózy - aktinická keratóza

Pri sledovaní svojej kože by ste mali venovať pozornosť najmä týmto miestam:

- pery, predovšetkým dolná pera
- ústna sliznica (najmä pacienti závislí na fajčení tabakových výrobkov a na alkohole)
- genitál (HPV, dysplázia)
- radiačné jazvy

Chráňte sa pred UV žiarením!

Odborníci odporúčajú nevystavopvať sa silnému slnečnému žiareniu v popoludňajších hodinách. Napriek tomu sa väčšina ľudí kúpe či opaľuje práve v tomto čase. Pred slnečnými ľúčmi pritom nie je možné schovať sa ani vo vode, pretože hladinou preniká až 95 % UV žiarenia a polovica prejde do hĺbky až 3 metrov pod hladinou! Dokonca aj pri zamračenom počasí oblačnosť stále prepúšťa 20 - 30 % žiarenia.

Opaľovací krém - ako a v akom množstve?

Opaľovacie krémy nás chránia pred škodlivými UV lúčmi a pred nebezpečným spálením kože. Koža si pamätá spálenie počas celého života a celková kumulatívna dávka UV žiarenia môže časom viesť k rozličným druhom rakoviny kože. Už SPF 15 odfiltruje až 93 % UVB žiarenia. Používať vyšší faktor však nie je na škodu, pretože len málokto používa adekvátne množstvo opaľovacieho krému, ktoré sa pohybuje v rozmedzí 6 - 8 čajových lyžičiek na telo dospelej osoby. Opaľovací krém je vhodné aplikovať cca. pol hodinu pred vystavením sa slnku.

Venujte svojej koži čas, kým nie je neskoro.

Viac o téme: RakovinaRakovina kozeMaligny melanomMelanomova rakovina kozeNemelanomova rakovina koze
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9