Piatok21. jún 2024, meniny má Alojz, zajtra Paulína, Paula, Pavla

Rýchla stopka hnačke: Tieto druhy ovocia dajú črevá do poriadku

(Zdroj: GettyImages)

Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny a antioxidantov. Sú skvelým bojovníkom proti hnačke, zlepšujú stav čriev. Počuli ste už o adstringentnom ovocí?

V tradičnej medicíne sa už po stáročia používali na liečbu črevných problémov. Zmierňujú totiž zápal a udržujú zdravie črevného mikrobiómu. Ich konzumácia zatočí s rannou nevoľnosťou. Obsahujú triesloviny, ktoré zadržia vodu, čím sa zväčší objem stolice a zabráni sa hnačke. Obsahujú aj množstvo živín a fytochemikálií, ktoré sú zdraviu prospešné. Konzumovať by sa mali surové, aby sa využili všetky ich zdravotné benefity. Konzumujúci sa tiež vyhne zmenám motility, ktoré môžu ovplyvniť pohyby čriev, píše sa na steptohealth.com. Ktoré ovocie sa považuje za adstringentné?

1. Granátové jablko

Granátové jablko je jedným z najadstringentnejších druhov ovocia. Obsahuje značné množstvo vitamínu C. Tento prvok je nevyhnutný pre posilnenie imunitnej funkcie. Jeho konzumácia pomáha pri črevných problémoch ako sú hnačka, plynatosť a kŕče. Je naplnené množstvom antioxidantov, zlúčenín, ktoré neutralizujú tvorbu voľných radikálov a ich následné hromadenie v tkanivách tela.

2. Jablká

Jablká obsahujú pektíny. Ide o druh rozpustnej vlákniny, ktorá je pre telo veľmi prospešná. Táto látka mu dodáva určité adstringentné vlastnosti. Je nevyhnutná pre zachovanie funkčnej mikroflóry. Slúži ako energetický substrát pre baktérie, ktoré žijú v tráviacej trubici, čím stimuluje ich rast. Sú tiež zdrojom vitamínov a antioxidantov. Zasýtia na dlhší čas, chudne sa z nich.

3. Hurmikaki

Výzorom sa podobá na oranžovú paradajku. Chutí veľmi sladko. Jeho konzumácia zaberá na zápchu aj hnačku. Podporuje zdravé vyprázdňovanie, chráni sliznicu čriev. Vyznačuje sa tiež obsahom vitamínu C, posilňuje imunitný systém.

4. Dula

Kvalita tohto ovocia je často nedocenená. A pritom jej prínos pre zdravie poznali už v starovekom Grécku a Ríme. Posilňuje imunitu, lieči vredy a tráviace problémy. Zmierňuje zápal, udržuje zdravie mikrobiómu, poradí si s rannou nevoľnosťou. Je výborným zdrojom vlákniny. Je tiež naplnená antioxidačnými zlúčeninami, ktoré zlepšujú celkové zdravie.

5. Hrušky

Rovnako ako jablká, aj hrušky vynikajú obsahom rozpustnej vlákniny a tiež pektínov. Zmierňujú hnačku, zlepšujú stav črevného mikrobiómu. Čistí črevá, bojuje proti zápche, detoxikuje organizmus. Posilňuje tiež imunitný systém.

Najčastejšie príčiny hnačky

- kontaminované potraviny
- bakteriálne infekcie
- užívanie antibiotík
- zle zvolený jedálniček
- nerovnováha v črevnom systéme
- vírusové ochorenie
- neznášanlivosť istých druhov potravín
- stres
- cestovanie
- črevné ochorenia

Ako predísť problémom

- Jedlo, ktoré jete, musí byť dostatočne tepelne upravené.
- Nekonzumujte surové mäso, vajíčka, morské plody.
- Umývajte si ruky pred jedlom aj po manipulácii so surovými produktami.
- Keď cestujete, používajte antibakteriálne gély.

Viac o téme: CrevaCrevny mikrobiomHnacka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9