Štvrtok20. jún 2024, meniny má Valéria, zajtra Alojz

TÁTO koreňová zelenina ochráni srdce a zatočí s infekciami

(Zdroj: GettyImages)

Najčastejšie sa používa na ozdobu jedál a ako dochucovadlo. Ukrýva však v sebe veľký zdravotný potenciál, ak sa pravidelne konzumuje. Prečo by ste mali petržlen zaradiť do svojho jedálnička?

Táto zelenina je elektráreň zdravotných výhod. Podporuje zdravie kostí, pomáha pri trávení, stimuluje chuť do jedla, zlepšuje krvný tlak. Liečivú silu majú jeho listy, semená aj olej z neho vyrobený. Pochádzajúca zo Stredomoria a jeho čarovnú moc využívali starí Gréci aj Rimania. Je totiž bohatým zdrojom mnohých živín. Obsahuje antioxidanty, vzdoruje rakovine a pomáha aj k lepšiemu zraku. Podľa Food Data Central 30 gramov petržlenu obsahuje:

- 11 kalórií

- 2 gramy sacharidov

- 1 gram bielkovín

- menej ako 1 gram tuku

- 1 gram vlákniny

Zdravotné výhody petržlenu

1. Plný vitamínov

Jednou z najväčších výhod petržlenu je, že je bohatý na vitamíny, A, C a K. O vitamíne K je známe, že podporuje správne zrážanie krvi, zatiaľ čo vitamíny A a C sú naplnené zdraviu prospešnými antioxidantmi.

2. Bohatý na antioxidanty

Antioxidanty sú potrebné pre hladké fungovanie nášho tela, pretože zabraňujú poškodeniu buniek. Petržlen je bohatý na flavonoidy a karotenoidy. Pomáhajú pri prevencii rôznych druhov rakoviny, ako aj srdcových chorôb a cukrovky.

3. Podporuje zdravie kostí

Ďalším zdravotným prínosom petržlenu je, že prispieva lepšiemu zdraviu kostí. Bylina ovplyvňuje rovnováhu vápnika v tele, čo je kľúčový prvok pri podpore hustoty a sily kostí. Je bohatý na vitamín K, ktorý môže znížiť riziko zlomenín.

4. Dokáže bojovať proti rakovine

Pokiaľ ide o boj proti rôznym druhom rakoviny, petržlen môže byť naozaj užitočný. Obsahuje apigenín, čo je flavonoid, ktorý rakovinové bunky nemajú rady. Potláča enzým nazývaný IKKa, ktorý využívajú na svoje množenie. Znižuje tiež oxidačný stres, ktorý vedie k mnohým chronickým ochoreniam vrátane rakoviny.

5. Pomáha zraku

Karotenoidy prítomné v petržlenovej vňatí napomáhajú k lepšiemu videniu a zraku. Nájdeme v ňom luteín a zeaxantín, dôležité zlúčeniny pre udržanie zdravia očí. Zastavujú makulárnu degeneráciu súvisiacu s vekom. Ak sa nelieči, môže viesť k slepote. Petržlen obsahuje aj ďalší beta karotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Chráni rohovku aj spojivku.

6. Dobrý pre srdce

Jesť petržlen každý deň môže byť skvelé pre vaše srdce. Nachádza sa v ňom vitamín B-folát, ktorý znižuje riziko vzniku srdcových chorôb a mŕtvice.

7. Zabraňuje rastu baktérií

Petržlen má antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu nášmu telu pomôcť v mnohých smeroch. Štúdia, ktorú zverejnil National Institute of Health, uvádza, že je účinný v boji proti S. aureus, baktérii, ktorá spôsobuje infekcie, ako sú kvasinky a plesne. Zabraňuje tiež množeniu baktérií v potravinách, ako sú Listeria a Salmonella.

Použitie petržlenu

Petržlen sa používa na ochutenie a zdobenie rôznych jedál. Zvýrazní chuť polievok, omáčok a dusených pokrmov. Dá sa kombinovať aj s inými suchými bylinkami a listami a veľké využitie má aj v talianskej kuchyni. Môže sa tiež nasekať a použiť do šalátových dresingov.

Ako udržať petržlenovú vňať čerstvú?

Je veľmi dôležité správne skladovať petržlen, pretože sa môže rýchlo pokaziť. Nezabudnite odrezať spodok, aby bylinka zostala dlho čerstvá. Vložte ju do pohára naplneného vodou. Ponorených by malo byť až 5 centimetrov. Zakryte rastlinu plastovým vreckom a uložte ju do chladničky. Alebo ju tam môžete vložiť zabalenú do vlhkej utierky, tak si tiež zachová čerstvosť.

Petržlen či koriander

Môže sa koriander použiť ako náhrada petržlenu? Koriander aj petržlen pochádzajú z rovnakej botanickej rodiny a vyzerajú takmer rovnako. Tieto bylinky sú však iné. Kým petržlen má sviežu vôňu, koriander má skôr korenistú arómu. Okrem toho sa nutričná hodnota mierne líši. Podľa Food data central obsahuje 28 g petržlenu 10 kalórií, zatiaľ čo rovnaké množstvo koriandra má 6 kalórií. Koriander má tiež menej vitamínu A, C, K a kyseliny listovej ako petržlen.

Liečivý petržlenový čaj

Petržlenový čaj sa vyrába z listov a koreňov tejto byliny. Používa sa na liečbu infekcií, ako je infekcia močových ciest, obličkové kamene či pri zadržiavaní vody. Na jeho prípravu potrebujete len jeho listy a vriacu vodu. Nechajte lúhovať ich v nej 10 minút. Pre dosiahnutie lepších výsledkov tento čaj pite trikrát denne.

Viac o téme: KorianderPetrzlenPetrzlenovy caj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9