Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Syndróm zmrznutého mozgu a extrémna bolesť hlavy: TAKTO im môžete predísť!

(Zdroj: GettyImages)

Možno ste to už zažili aj vy. Bol horúci letný deň a vy ste si na osvieženie dali svoj obľúbený kopček zmrzliny. Avšak dobrý pocit náhle vystriedala pulzujúca a nepríjemná bolesť hlavy. Tento známy fenomén, často označovaný ako „zmrzlinová bolesť hlavy“, môže byť nepríjemným spoločníkom dobrôt počas teplých dní.

Zmrzlina a chladné nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou už i aktuálnych teplejších dní, no môžu priniesť nepríjemné následky – ostrú bolesť hlavy známu ako syndróm „zmrzlinová bolesť hlavy". Tento fenomén, ktorý sa prejavuje náhlym pocitom bolesti v čele alebo spánkoch po konzumácii studených potravín, je už dlhší čas predmetom vedeckého skúmania. Zdá sa však, že po dlhých rokoch odborníci konečne prišli na odpoveď, píše sa na prevention.com. Rozlúsknutie tajomstva tohto nepríjemného pocitu otvára dvere k pochopeniu, ako náš mozog reaguje na extrémne teplotné zmeny a aký dopad môže mať na naše zdravie.

Prečo nás po zmrzline bolí  hlava?

Syndróm „mrazenia mozgu" alebo odborne sphenopalatine ganglioneuralgia, je ostrá bolesť hlavy spôsobená prudkým ochladením ústnej dutiny a hrdla. Tento jav nastáva, keď rýchla zmena teploty spôsobuje zúženie a následné rozšírenie krvných ciev, čo vedie k bolestivej reakcii. Hoci tento fenomén nie je obvykle nebezpečný, môže viesť k nepohodliu a dočasnému stresu pre našu nervovú sústavu. 

Keď nie je bolesť, ako bolesť


Spozornieť by mali najmä ľudia, ktorých trápi migréna. Vedci totiž prišli aj na to, že ľudia trpiaci týmto ochorením, môžu byť citlivejší na bolesti hlavy spôsobené náhlou zmenou teploty. Dôležité je byť si vedomý toho, že tento jav môže byť signálom iných zdravotných problémov, ako sú napríklad cievne poruchy alebo nervové problémy. 

Najlepšie je predísť bolesti úplne 

V tomto prípade majú vedci jednoduché riešenie, studené nápoje alebo jedlá konzumovať pomaly, postupne a čo je dôležité - vyhýbať sa priamemu kontaktu s hornou časťou ústnej dutiny. Vďaka týmto jednoduchým radám sa dá predísť nepríjemnej bolesti hlavy!  

 

Čo však robiť, keď bolesť príde?

Keď sa už zmrznutému mozgu nedá predísť, existujú jednoduché triky, ako príznaky zmierniť. Jeden efektívny spôsob je priložiť palec na hornú časť úst. Táto jednoduchá technika pomáha preniesť teplo z palca do oblasti ústnej dutiny, ktorá bola vystavená studenej teplote. Ďalšou možnosťou je vypitie teplého či vlažného nápoja, ktorý pomôže zrýchliť zahrievanie ústnej dutiny a zmierňuje príznaky. Tieto metódy poskytujú rýchlu úľavu od bolesti a pomáhajú obnoviť normálnu teplotu v ústach.

 

Viac o téme: MigrenaBolest hlavySphenopalatine ganglioneuralgiaSyndrom zmrznuteho mozgu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9