Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

TÁTO diéta si podmanila celý Hollywood: Tajomstvo zdravia a vitality slávnych hviezd odhalené

Julia Roberts
Julia Roberts (Zdroj: SITA/Evan Agostini/Invision/AP)

Objavte, prečo sa makrobiotická diéta stala obľúbenou medzi celebritami ako Madonna a Julia Roberts, a ako táto filozofia stravovania prispieva k ich žiarivému vzhľadu a skvelému zdraviu.

V hektickom svete showbiznisu hľadajú celebrity rôzne spôsoby, ako sa udržať čo najviac fit. Makrobiotická diéta, obľúbená medzi hviezdami ako Uma Thurman a Gwyneth Paltrow, predstavuje viac než len stravovací režim - je to filozofia, ktorá integruje vyváženú stravu z nespracovaných a celozrnných potravín s holistickým prístupom k fyzickému aj mentálnemu zdraviu. Táto diéta sa stáva pre mnohé celebrity nielen zdrojom výživných jedál, ale aj kľúčom k harmonickému  životnému štýlu, píše sa na www.scmp.com.

Ako funguje?

Princípy makrobiotickej diéty vychádzajú z tradičnej čínskej medicíny, ktorá delí potraviny na yin a yang. Potraviny yin reprezentujú chladivé, pasívne prvky, ako sú ovocie a listová zelenina, zatiaľ čo yang zahŕňa zohrievajúce, energizujúce potraviny, ako sú mäso a obilniny. Diéta sa zameriava na dosiahnutie rovnováhy medzi týmito dvoma aspektmi, čo sa odzrkadľuje vo výbere a príprave jedál. Cieľom je, aby jedlá boli nielen výživné, ale tiež aby podporovali celkovú rovnováhu a pohodu tela. Táto filozofia pomáha vytvoriť harmonický jedálniček, ktorý je zdravý a súčasne prispôsobený individuálnym potrebám človeka, podporujúc tak zdravie na rôznych úrovniach.

Kto ju vymyslel a aké sú jej benefity?

Makrobiotickú diétu vytvoril George Ohsawa, japonský filozof, ktorý kombinoval tradičné východné princípy s modernými poznatkami o výžive. Ohsawa propaguje makrobiotiku ako cestu k dlhému a zdravému životu a jej pravidlá zahŕňajú nielen stravu, ale aj celkový životný štýl. Medzi hlavné benefity makrobiotickej diéty patria zlepšenie trávenia, podpora imunitného systému, prevencia chronických ochorení a celkové zlepšenie fyzického a emocionálneho zdravia. Diéta tiež podporuje udržateľné stravovacie návyky, ktoré sú prospešné pre životné prostredie.

Skutočne slúži ako prevencia proti rakovine?

Podľa niektorých štúdií a zdrojov, ako je kniha „The Cancer Prevention Diet“ od Michia Kushiho, makrobiotická diéta môže pomôcť pri prevencii niektorých druhov rakoviny. Jej dôraz na nespracované jedlo a eliminácia toxínov z tela môže mať pozitívny vplyv na zníženie rizika rakoviny.

Čo na to odborníci?

V prípade hollywoodských trendov sme zvyknutí vidieť bizarné, ba až zdraviu škodlivé výstrelky. Avšak pri makrobiotickej diéte je situácia odlišná. Hoci nemusí byť vhodná pre každého a niektorí ju môžu vnímať ako príliš obmedzujúcu, mnohí výživoví odborníci vrdia, že ponúka obrovské zdravotné benefity. Dôraz na celé a prirodzené potraviny, rovnako ako na vyvážený životný štýl, prináša výhody nielen pre fyzické, ale aj pre psychické zdravie.

 

Viac o téme: DietaMakrobioticka dietaRiziko rakoviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9