Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zdravý a zároveň aj chutný: Pre toto by sa mal syr feta stať súčasťou vášho jedálnička

(Zdroj: GettyImages)

Je skvelou delikatesou, pochádza z Grécka a vďaka svojim vlastnostiam sa jeho konzumácia postupne rozšírila do mnohých ďalších krajín. Predáva sa v slanom náleve, čo zvyšuje jeho trvanlivosť. Čo ste možno o syre feta nevedeli?

Je vyrobený z ovčieho mlieka, aj keď je možné kúpiť aj odrody, ktorých hlavnou zložkou je kobylie mlieko. Má charakteristickú kyslastú chuť a vyšší podiel tuku. Zvyčajne sa predáva v drevených škatuliach, v plechových a aj v hliníkových nádobách, píše sa na steptohealth.com. Tie zachovávajú jeho chuť, vôňu a konzistenciu. Ako každý iný mliečny výrobok, syr feta vyniká obsahom bielkovín. Ide o živiny s vysokou biologickou hodnotou. Proteín je základom prevencie chorôb a stavov spojených so starnutím a s degeneráciou svalového tkaniva. Syr feta obsahuje aj vysoký podiel nasýtených mastných kyselín. Donedávna by to bolo brané ako zlá správa. Veda však v poslednom čase v tomto smere zmenila svoj postoj. Nasýtené lipidy sa už nepovažujú za škodlivé, práve naopak. Znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako aj výskyt iných komplexných ochorení.

Mikroživiny v syre feta

Okrem makroživín je naplnená aj minerálmi a vitamínmi, ktoré sú zdraviu prospešné. Jedným z príkladov je vápnik. Vedci dokázali, že príjem mliečnych výrobkov pomáha znižovať riziko osteoporózy. Syr feta ho má dostatok. Okrem toho obsahuje aj značné množstvo vitamínu D. Táto živina je kľúčom k udržaniu dobrého zdravia, ako aj k prevencii komplexných, kardiovaskulárnych a metabolických ochorení. Okrem toho existujú dôkazy, že ak ho má telo dostatok, chráni pred rakovinou kože. Paradoxne, bežná populácia vo všeobecnosti trpí jeho nedostatkom. Odborníci preto odporúčajú, konzumovať viac mliečnych výrobkov ako je syr feta, rýb a vajec. Človek by sa mal tiež bezpečné vystavovať slnečnému žiareniu, aby sa stimulovala jeho syntéza v tele.

Recepty so syrom Feta

Ak sa rozhodnete zaradiť ho do svojho jedálnička, vyskúšajte tieto dva recepty.

V rúre

Syr Feta možno pripraviť v rúre, podobne ako taliansky syr provolone. Stačí pridať oregano, tymián, čierne korenie a zálievku z olivového oleja a skvelé jedlo bude na svete. Jediná vec, ktorú musíte urobiť, je vložiť ho do rúry na 8 minút pri teplote 200 stupňov s ohrevom zhora a zdola. Keď ho vyberiete, ešte raz ho pokvapkajte olivovým olejom.

Šalát

Skvelou kombináciou k feta syru sú šaláty. Stačí syr nakrájať na malé kocky a pridať do obľúbenej kombinácie ingrediencií. Zalejte olivovým olejom a balzamikom, aby ste získali lahodný a výživný pokrm. Ak chcete obsah bielkovín ešte zvýšiť, pridajte trochu konzervovaného tuniaka. Najznámejším šalátom je ten grécky. Ako ho pripravíte?

-  1 ks červenej cibule

- 300 g cherry paradajok

- 1 ks šalátovej uhorky

- 1 ks zelená paprika

- 15 ks olív Kalamata

- feta syr

- oregano

- bazalka

- čierne korenie

- panenský olivový olej

- balzamiko

Výhody syra feta

Syr feta je pri pravidelnej konzumácii veľmi prospešným mliečnym výrobkom pre naše zdravie. Jeho obsah bielkovín, tukov a mikroživín z neho robí potravinu schopnú pokryť naše každodenné nutričné požiadavky. Jeho konzumáciou sa dá predísť rôznym chorobám. Je to veľmi všestranný produkt a dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi. Môže byť hlavným chodom či prílohou, ktorá dodá jedlu nádych kyslosti a kontrastu k iným jedlám.

Aké živiny obsahuje?

Približne 30 gramov obsahuje:

- 75 kalórií

- 4 gramy bielkovín

- 6 gramov tuku

- 13 percent odporúčanej dennej dávky sodíka

- 14 percent odporúčanej dennej dávky vápnika

- 8 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu B12

- 9 percent odporúčanej dennej dávky fosforu

Viac o téme: BielkovinyFetaProteinySyr feta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9