Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Od týchto tukov bočiť nemusíte: Pomôžu vám schudnúť

(Zdroj: GettyImages)

Konzumácia tuku okamžite neznamená, že z neho priberiete. Nie všetky sú totiž rovnaké. Sú aj také, ktoré prospievajú zdraviu a chudne sa z nich. Na ktoré sa teda treba zamerať?

Trans-tuky a tie, ktoré sú nadmerne nasýtené, majú negatívny vplyv na naše zdravie. Zvyšujú cholesterol a tým ohrozujú srdce. Bežne sa vyskytujú vo vyprážaných potravinách, ultra spracovaných pochutinách a pečive. Na druhej strane, mononenasýtené a polynenasýtené tuky hrajú kľúčovú úlohu v mnohých aspektoch nášho zdravia, píše sa na eathis.com. Nájdeme ich v tučných rybách ako je losos, olivovom oleji, orechoch aj avokáde. Podľa odborníkov je dôležité zahrnúť ich do jedálnička. Dokonca by mali tvoriť 20 až 35 percent denného energetického príjmu. Aké majú výhody pre naše zdravie?

1. Podporujú zdravie srdca

Začlenenie zdravých tukov do stravy je kľúčové pre udržanie zdravia srdca. Znižujú totiž hladiny škodlivého cholesterolu. Keď je zvýšený, ohrozuje človeka na živote. Môže viesť k ateroskleróze, teda k zúženiu a stvrdnutiu tepien, ktoré môžu vyvolať infarkty a mŕtvice. Potraviny bohaté na tieto prospešné tuky sú nielen výživné, ale dodávajú jedlu rozmanitosť a chuť. Okrem toho omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách, ako sú losos, makrela, sardinky, ako aj v ľanových semienkach a vlašských orechoch, sú známe pre svoje kardiovaskulárne výhody. Znižujú zápal, ktorý môže poškodiť krvné cievy a zvýšiť riziko srdcových ochorení.

2. Zlepšujú funkciu mozgu

Omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách, orechoch a semenách, hrajú rozhodujúcu úlohu v zdraví mozgu a kognitívnych funkciách. Sú základnými zložkami jeho štruktúry, prispievajú k pružnosti a celistvosti bunkových membrán. Táto flexibilita umožňuje lepšiu komunikáciu medzi neurónmi, zlepšuje pamäť, učenie a celkovú funkčnosť mozgu. Omega-3 mastné kyseliny sú tiež známe pre svoje protizápalové vlastnosti, takže chránia mozog pred starnutím a neurodegeneratívnymi ochoreniami ako je Alzheimerova choroba.

3. Regulujú hmotnosť

Zdravé tuky zohrávajú dôležitú úlohu aj pri regulácii hmotnosti, predovšetkým podporou sýtosti. Tento pocit plnosti vás ochráni od prejedania sa a zbytočného maškrtenia, čo je nevyhnutné na udržanie zdravej váhy.

4. Lepšia absorbcia živím

Zdravé tuky sa podieľajú na vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch, medzi ktoré patria vitamíny A, D, E a K. Tie sú nevyhnutné pre rôzne telesné funkcie, od udržiavania zdravia zraku a pokožky až po podporu imunitného systému a zrážanlivosti krvi. Prítomnosť tukov v potrave zvyšuje rozpustnosť týchto vitamínov v čreve, čím uľahčuje ich vstrebávanie do tela.

5. Zlepšia zdravie očí

Omega-3 mastné kyseliny sú kľúčové pre udržanie optimálneho zdravia očí a zraku. Tieto tuky, ktoré sa hojne nachádzajú v rybách, ako je losos, makrela a sardinky, ako aj v orechoch a semenách, sú základnými zložkami bunkových membrán, vrátane tých v oku. Zohrávajú významnú úlohu pri podpore zdravia sietnice, chránia oči pred makulárnou degeneráciou. Pomáhajú pri tvorbe prirodzeného slzného filmu oka. Táto ochranná vrstva je životne dôležitá na odvrátenie infekcií a zabezpečenie správneho fungovania očí bez podráždenia alebo únavy.

6. Nakopnú imunitný systém

Zdravé tuky podporujú imunitu. Prispievajú k celistvosti bunkových membrán v celom tele, vrátane imunitných buniek. Navyše omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové vlastnosti. Pozitívne vplývajú na imunitný systém, čo je obzvlášť prospešné pri zvládaní autoimunitných ochorení a alergií.

7. Znižujú zápal

Zdravé tuky bojujú so zápalom, ktorý je hlavnou príčnou mnohých chronických ochorení. Ukázalo sa, že potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny znižujú hladinu zápalových markerov v tele.

8. Upravia hladiny hormónov

Konzumácia zdravých tukov podporuje hladiny hormónov v tele, čo výrazne prispieva k celkovému zdraviu a pohode. Práve omega-3 mastné kyseliny sú základom pre produkciu a reguláciu určitých hormónov, vrátane tých, ktoré sú zodpovedné za kontrolu metabolizmu, rastu, imunitných funkcií a reprodukčného zdravia. Okrem toho pomáhajú pri vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch. Vitamíny ako A, D, E a K sú kľúčové pre udržanie jemnej rovnováhy hormónov v tele.

Viac o téme: CholesterolTukZdravy tuk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9