Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Starnutie MOZGU môžete spomaliť až o 9 mesiacov: Jediná VEC, ktorou to dosiahnete!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Od prvej sekundy, ako sa narodíme, začíname starnúť. Týka sa to i nášho mozgu. Viditeľné vrásky sa snažíme odstrániť, šedivé vlasy si prefarbujeme no na mozog, jeden z najdôležitejších orgánov často zabúdame.

Hoci mozog, ktorý ste mali v dvadsiatke už nikdy mať nebudete, netreba zúfať. Môžete sa postarať o to, aby nezostarol tak rýchlo!

Prechod na stravu plnú čerstvej zeleniny a nízkeho obsahu spracovaných potravín môže spraviť priam zázraky pre biologický vek vášho mozgu, uvádza sa na sciencealert.com. Podľa jednej štúdie, publikovanej v eLife, konzumácia stredomorskej stravy bohatej na zeleninu, morské plody a celé zrná spomaľuje príznaky zrýchleného starnutia mozgu, ktoré sa zvyčajne prejavuje pri obezite. Skenovanie mozgu po 18 mesiacoch ukázalo, že vek mozgu účastníkov sa javil takmer o deväť mesiacov mladší, ako sa očakávalo, v porovnaní s odhadmi chronologického veku ich mozgu.

Stačí mať správne potraviny na tanieri

Necítite sa tak starí, ako ukazuje kalendár? Máte pocit, že vaše telo starne rýchlejšie ako vy? Ide o rozdiel medzi biologickým a chronologickým vekom. Podľa výskumu je biologický vek vášho tela oveľa viac než len pocit. Známky biologického starnutia možno nájsť pozdĺž vašej DNA, sú vyleptané na koncoch vašich chromozómov, alebo ako naznačuje táto štúdia, v uvoľnených spojeniach vášho mozgu.

Starnutie MOZGU môžete spomaliť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo rastúci počet výskumov naznačuje, že biologické starnutie spôsobené stresovými udalosťami môže byť reverzibilné, táto štúdia ukázala, že zlepšenie stravy môže byť jednou z najjednoduchších možností, ako zlepšiť stav tela bez ohľadu na roky.

Vplyv na mozog

V štúdii vedci zobrazili mozgy 102 účastníkov, ktorí sa zúčastnili na väčšej klinickej štúdii uskutočnenej na jednom pracovisku v Izraeli. Skenovanie mozgu sa uskutočnilo raz pred začatím štúdie a potom opäť po 18 mesiacoch spolu s testami funkcie pečene, hladín cholesterolu a telesnej hmotnosti.

Skupiny jedli jednu z troch diét:

  • stredomorskú stravu s množstvom orechov, rýb a kuracieho mäsa namiesto červeného mäsa
  • stredomorsku stravu s niekoľkými pridanými doplnkami, ako je zelený čaj kvôli obsahu polyfenolov
  • klasickú diétu založenú na zásadách zdravej výživy

Starnutie MOZGU môžete spomaliť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odhady veku mozgu boli založené na algoritme, ktorý bol trénovaný na skenoch mozgu zo samostatnej kohorty takmer 300 ľudí, pričom model presne predpovedal vek z meraní mozgovej konektivity. V priemere ľudia schudli okolo 2,3 kilogramu. Vedci zistili, že na každé 1 percento telesnej hmotnosti, ktoré stratili po dodržiavaní stanovených diét, sa mozgy účastníkov javili takmer o deväť mesiacov mladšie, ako ich chronologický vek.

Či sa zmeny v konektivite mozgu skutočne prejavia zlepšením funkcie mozgu je stále veľkou neznámou. Mozog je komplexná sieť flexibilných spojení, ktoré sa ešte len začínajú mapovať, hoci nedávna recenzia naznačuje, že stredomorská strava má pozitívny vplyv na pamäť u starších ľudí.

Zdravý životný štýl opäť vedie

Známky spomaleného starnutia mozgu boli tiež spojené s nižšími hladinami tuku v pečeni a zlepšeným lipidovým profilom, ale opäť tieto zmeny mohli byť povrchné alebo krátkodobé.

"Naša štúdia poukazuje na dôležitosť zdravého životného štýlu, vrátane nižšej konzumácie spracovaných potravín, sladkostí a nápojov, pri udržiavaní zdravia mozgu," povedal hlavný autor a neurológ Gidon Levakov z Ben-Gurionovej univerzity v Negeve v Izraeli.

Viac o téme: ZdravieMozogChudnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9