Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zimná BYLINKA, ktorá ťažko nájde KONKURENTA: Svojimi účinkami PREKONÁ ostatné rastliny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neuveriteľne všestranná a odolná zimná bylinka, ktorá sa ľahko pestuje. Hoci je nenáročná, ponúka množstvo benefitov, pre ktoré si ju zamilujete hlavne v chladnejšom ročnom období.

Môže pomôcť pri horúčkach, nadmernom potení, poslúži ako antibakteriálna ústna voda alebo kloktadlo pri bolestiach hrdla. O benefitoch šalvie by sa dala napísať celá kapitola knihy. Túto antivírusovú rastlinu oceníte počas celého roka, no o svojej sile dá zreteľne vedieť hlavne počas chrípkovej sezóny. 

Šalvia patrí medzi bylinky, ktoré majú mätovú príchuť, preto sa zvyčajne používa v malých množstvách. Ďalšími členmi tejto "rodiny" sú oregano, rozmarín, bazalka a tymian. História medicínskeho využitia tejto bylinky siaha stáročia do minulosti. Je plná prekvapivých živín, ktoré by ste možno nečakali, že nájdete vo svojom stojane na korenie, ako sa píše na webmd.com.

Výhody šalvie

Rastlina má veľmi vysoký obsah vitamínu K, ktorý pomáha telu pri zážaní krvi a obsahuje aj životne dôležité minerály ako horčík, zinok, vápnik, a meď. Taktiež v nej nájdete vitamíny A a C, flavonoidy, prchavé oleje a fenolové kyseliny. Okrem toho môže šalvia poskytnúť ďalšie zdravotné výhody, ako napríklad:

Antioxidačné výhody

Antioxidanty pomáhajú bojovať proti molekulám voľných radikálov v prostredí, ktoré môžu poškodiť naše bunky, čo vedie k rakovine. Šalvia obsahuje antioxidačné vitamíny A, C a E v malých množstvách. Má tiež viac ako 160 druhov polyfenolov, ďalší typ antioxidantu.

Zimná BYLINKA, ktorá ťažko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Šalvia má niekoľko typov kyslých zlúčenín, ktoré tiež pôsobia ako antioxidanty. Kyselina chlorogenová, kyselina kávová, kyselina rozmarínová, kyselina ellagová a rutín sú všetky spojené s výhodami, ako je nižšie riziko rakoviny, zlepšenie pamäte a zlepšenie funkcie mozgu.

Jedna štúdia zistila, že pitie čaju zo šalvie zvyšuje antioxidačnú obranu a znižuje LDL alebo „zlý“ cholesterol. Ľudia, ktorí si dali dve šálky šalviového čaju každý deň, sú dôkazom! Dokonca si všimli zvýšenie hladiny dobrého cholesterolu.

Orálne zdravie

Ukázalo sa, že šalvia má antimikrobiálne účinky, ktoré pomáhajú pri zabíjaní plaku. Jedna štúdia s použitím ústnej vody na báze šalvie dokázala, že úspešne zabila baktérie Streptococcus mutans spôsobujúce zubný kaz. V inej štúdii esenciálny olej vyrobený zo šalvie zase zlikvidoval hubu Candida albicans a zastavil jej šírenie. Šalvia sa tiež bežne používa na liečbu problémov v ústach, ako sú opary.

Príznaky menopauzy

Počas tohto obdobia dochádza k prirodzenému poklesu hladín estrogénu. Následkom sú vedľajšie účinky, ako sú návaly horúčavy, nadmerné potenie, vaginálna suchosť a podráždenosť. Šalvia sa používa ako tradičný liek na zmiernenie týchto príznakov. Bylinka má totiž vlastnosti podobné estrogénu, čo jej umožňuje viazať sa na určité receptory v mozgu a zmierniť príznaky, ako sú návaly horúčavy a nadmerné potenie. Jedna štúdia ukázala významné zníženie počtu návalov horúčavy u ľudí užívajúcich šalviový doplnok počas 8 týždňov.

Kontrola hladiny cukru v krvi

Listy šalvie sa v tradičnej medicíne používajú na liečbu cukrovky, čo potvrdzujú niektoré štúdie. V jednej z nich mali potkany s cukrovkou 1. typu zníženú hladinu glukózy v krvi po užití extraktu zo šalvie. Extrakt aktivoval u hlodavcov receptor, ktorý pomáha odstraňovať prebytočné mastné kyseliny z krvného obehu, čím sa zvyšuje citlivosť na inzulín.

Zimná BYLINKA, ktorá ťažko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdie na ľuďoch ukázali, že extrakt z listov šalvie môže znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť citlivosť na inzulín podobne ako liek na cukrovku rosiglitazón. Je však potrebný ďalší výskum.

Zlepšenie kognitívnych funkcií

Hoci potenciál šalviového čaju na podporu kognitívnych funkcií (mozgové schopnosti, ako je pamäť, pozornosť a riešenie problémov) ešte nie je dokázaný, viaceré štúdie ukazujú, ako môže extrakt zo šalvie prospieť. V jednej štúdii užívali ľudia s miernou až stredne ťažkou Alzheimerovou chorobou extrakt zo šalvie po dobu 16 týždňov. Výsledky ukázali zlepšené kognitívne merania.

Antidepresívum

V ranom výskume na potkanoch štúdia zistila, že šalviový olej môže mať na zvieratá antistresový účinok. Autori štúdie naznačili, že výskum šalviového oleja môže priniesť sľubné výsledky pri liečbe depresie.

Ako ju konzumovať?

Šalvia sa zvyčajne používa ako bylinka pri varení. Celé aromatické listy by sa však mali používať s mierou pre správne množstvo chuti. Môžete si tiež kúpiť šalviu sušenú a mletú a použiť ju pri príprave jedál. Dostupné sú aj čaje, extrakty a doplnky zo šalvie.

Recept na šalviový čaj

Na prípravu šalviového čaju prevarte 1 šálku vody a zalejte ňou 1 polievkovú lyžicu šalviových listov. Nechajte lístky lúhovať, kým nedosiahnete požadovanú silu (približne 5 až 8 minút), a potom čaj sceďte. Môžete si pripraviť šalviový čaj s mletou šalviou, ale pri filtrovaní buďte obzvlášť opatrní, aby ste sa vyhli drsnej textúre. Do čaju môžete pridať cukor, med, citrónovú šťavu alebo škoricu. 

Viac o téme: ZimaŠalviaZdraviePrevenciaúčinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9