Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prečo sa PREBÚDZATE okolo 3-tej hodiny nad ránom? TOTO vám chce telo naznačiť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Koľkokrát sa vám už stalo, že ste sa zobudili uprostred noci a pozreli ste na hodiny? Nejde o žiadnu náhodu, ak bývate často hore okolo 3-tej hodiny nad ránom. Práve o takomto čase zvykne väčšina ľudí premýšľať o mnohých veciach. 

Myšlienky vedia niekedy poriadne potrápiť. Obzvlášť vtedy, keď prídu v nečakanom čase, kedy by ste mali odpočívať. Najhoršie na tom je, že to nie je nič príjemné a v hlave myslíte len na obavy a strach. Ako je to možné?

Vplyv stresu na spánok

S ľudským telom sa totiž niečo deje okolo tretej hodiny nad ránom, čo má za následok, prečo sa budíte a premýšľate o nepríjemných veciach. Počas bežného nočného spánku okolo tretej alebo štvrtej hodiny nad ránom začína teplota jadra tela postupne stúpať, ako sa píše na iflscience.com. Chuť na spánok sa znižuje, sekrécia melatonínu (spánkového hormónu) dosiahla vrchol a hladiny kortizolu (stresového hormónu) sa zvyšujú, keď sa telo pripravuje na blížiace sa ráno. 

Je pozoruhodné, že všetka táto aktivita sa deje nezávisle od podnetov z prostredia, ako je svitanie. Príroda to všetko pekne zariadila sama. Telo vie, kedy čo má robiť, resp. riadi sa podľa cirkadiánneho rytmu. 

V skutočnosti sa každú noc budíme niekoľkokrát, pričom ľahký spánok je bežnejší v druhej polovici noci. Ak spíte dobre a kvalitne, prebudenia si počas noci neuvedomujete. Pridajte však trochu stresu a je veľká šanca, že sa prebudenie stane stavom, o ktorom budete vedieť.

Prečo sa PREBÚDZATE okolo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Niet divu, že sa o pandémii hovorilo ako o stresore, ktorý narúšal spánok. Čo je však horšie, ak si uvedomíte, že ste sa zobudili uprostred noci, kedy ste mali spať, spôsobí vám to stres. Výsledkom je ťažšie opätovné zaspávanie

Stres má vplyv aj na nespavosť, kedy ste stále hore a máte problém čo i len zaspať. Obavy z bdelosti, keď by sme „mali“ spať, môžu spôsobiť, že sa človek prepadne do tzv. úzkostnej bdelosti.

Pri liečbe nespavosti je dobrá psychologická liečba pomocou kognitívno-behaviorálnej terapie. Existuje silné spojenie medzi spánkom a depresiou, takže je dôležité, aby ste sa porozprávali so svojím lekárom, ak máte nejaké problémy so spánkom. 

Čo robiť? 

Približne okolo tretej hodiny nad ránom sme počas spánkového cyklu fyzicky a kognitívne na najnižšej úrovni. Z pohľadu prírody to má byť čas fyzického a emocionálneho zotavenia. Uprostred noci ste úplne sami v temnote len vy a vaše myšlienky. Niet divu, že vtedy začnete premýšľať o problémoch a starostiach, ktoré máte vo svojom živote. Zvyčajne však nenájdete riešenie, ide len o identifikáciu problému a premýšľanie o najhoršom možnom výsledku. 

Myšlienky, ktoré sa vám vynárajú v hlave o tretej nad ránom, sú zvyčajne zamerané na vašu osobu. Zmocnia sa vás pocity ako vina alebo ľútosť, alebo otočíte myšlienky do neistej budúcnosti, čím vznikajú neopodstatnené obavy.

Ak sa to opäť stane a vy namiesto spánku premýšľate nad niečím, venujte pozornosť svojim zmyslom, konkrétne svojmu dychu. Ide v podstate o meditáciu a sústredenie sa na dýchanie. Nefunguje to? Vstaňte, zapnite si tlmené svetlo a čítajte si. Jednoducho treba pozornosť odviesť na niečo iné. 

Viac o téme: RánoPsychikaPsychológiaStrach
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9