Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

9 príznakov tichej rakoviny: Trvá roky, kým ju lekár odhalí!

(Zdroj: GettyImages)

Príznaky rakoviny štítnej žľazy sú nejasné a veľmi jednoducho môžu pripomínať iné, menej závažné ochorenia. Diagnostikovanie tohto typu rakoviny podľa portálu Mirror trvá v priemere štyri a pol roka a v niektorých prípadoch to môže trvať aj dlhšie. Ako chorobu odhaliť?

Tento typ rakoviny sa vyskytuje v štítnej žľaze, ktorá sa nachádza v dolnej časti krku - pod hlasivkami a nad priedušnicou. Štítna žľaza pomáha vášmu telu tým, že produkuje a uvoľňuje hormóny, ktoré môžu pomáhať pri trávení, zdraví srdca a svalov.

Mnohé príznaky rakoviny štítnej žľazy, ktorá patrí k najvzácnejšiemu druhu tohto ochorenia, sú nejasné a môžu imitovať iné menej vážne ochorenia. Pacienti často bezproblémovo fungujú a žijú bez akýchkoľvek podozrení aj dlhé roky.

V štúdii Aberdeenskej univerzity vedci zistili, že diagnostikovanie ochorenia štítnej žľazy trvá v priemere 4,5 roka, pričom u pacientov s hypotyreózou to trvá podstatne dlhšie. Vo väčšine prípadov (takmer dve tretiny respondentov) bolo potrebných viacero návštev, dokonca zhoršenie závažnosti príznakov, kým bola stanovená diagnóza.

Na kontrolu, či pacient skutočne trpí rakovinou štítnej žľazy, sa zvyčajne vykonáva niekoľko testov. Lekár chorého môže vyšetriť ultrazvukom, môže spraviť test vzorky zo štítnej žľazy, no môže pacienta poslať aj na CT.

Hoci je odhalenie tohto typu rakoviny náročné, nie je nemožné a spozornieť by ste mali najmä pri týchto príznakoch:

  1. hrčka v prednej, dolnej časti krku - hrčka je zvyčajne tvrdá, pomaly sa zväčšuje a nie je bolestivá
  2. chrapľavý hlas
  3. bolesť hrdla
  4. ťažkosti s prehĺtaním alebo dýchaním
  5. bolesť v prednej časti krku alebo pocit, akoby vás niečo tlačilo na krk
  6. červená tvár (sčervenanie)
  7. mäkšia stolica alebo hnačka
  8. úbytok hmotnosti
  9. kašeľ

Britská národná zdravotnícka služba uvádza, že táto rakovina je pomerne zriedkavá a zvyčajne postihuje viac ženy ako mužov. Pravdepodobnosť vzniku rakoviny štítnej žľazy je u žien dva až trikrát vyššia ako u mužov. Nie je jasné, prečo je to tak, ale môže to byť dôsledok hormonálnych zmien spojených so ženským reprodukčným systémom.

Viac o téme: OnkologiaRakovinaStitna zlazaRakovina stitnej zlazy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9