Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Liek na krvný tlak skrývate v kuchyni: Jete ho každý deň, ale zle!

(Zdroj: GettyImages)

Zemiaky sú v našej kuchyni veľmi obľúbené a Slováci ich konzumujú takmer denne, a to na rôzne spôsoby. Ako je však táto chutná a populárna zelenina prospešná pre naše telo?

Pokiaľ ide o zemiaky, veľa ľudí si mylne myslí, že sa po nich ohromne priberá. Mýtov, ktorými sú zemiaky opradené, je skutočne mnoho a na svedomí ich majú najmä pokrmy, akými sú hranolky, čipsy, zemiakové placky a podobné mastné jedlá. Pravda je však úplne iná a aj zo zemiakov sa dá vyťažiť mnoho benefitov. Zbystriť by mali najmä pacienti s vysokým krvným tlakom.

Zemiaky, okrem toho, že sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, sú bohaté aj na vlákninu, draslík a vitamín B6, vďaka čomu sú mimoriadne prospešné pre zdravie vášho srdca. Zemiaky majú aj protizápalové vlastnosti, preto vám môžu pomôcť pri bolestiach. Pri správnej príprave a konzumácii môžu byť podľa Times of India jednou z najzdravších a najchutnejších druhov zeleniny, ktoré môžete zaradiť do svojho pravidelného jedálnička.

Niektorí odborníci na výživu a zdravie navrhli, aby potraviny bohaté na draslík, ako sú zemiaky, konzumovali tí, ktorí trpia vysokým krvným tlakom. Je to preto, lebo draslík v zemiakoch môže negovať mnohé nepriaznivé účinky sodíka. Práve nadbytok sodíka je zodpovedný za vyvíjanie dodatočného tlaku na steny ciev a vedie k zvýšeniu krvného tlaku. Ako ďalšia príčina vysokého krvného tlaku sa často uvádza stres. Dužina zemiakov obsahuje antioxidant nazývaný tryptofán. Tryptofán má sedatívne vlastnosti a pomáha pri odbúravaní stresu a upokojení nervov.

Zdravé spôsoby konzumácie zemiakov

Teraz, keď už viete, že zemiaky môžu byť celkom zdravé a pomáhajú regulovať vysoký krvný tlak, je dôležité, aby ste ich konzumovali spôsobom, ktorý by vám prospel. Najlepšie je vyhýbať sa im, ak sú vyprážané, spracované a pokryté mastnými polevami. Namiesto toho si ich môžete pripraviť vo forme chutnej polievky, pečených hranolčekov a čipsov s nízkym obsahom sodíka. Benefity nestratia ani vtedy, ak sú ako varená príloha k mäsu či inému pokrmu. Vyskúšať môžete aj iné druhy zemiakov, napríklad batáty.

 

Viac o téme: ZemiakyBatatyVysoky krvny tlakVysoky tlakDraslik
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9