Máte ambíciu stravovať sa lepšie? Vsaďte na týchto 25 potravín. Ak ich zaradíte do svojho jedálnička, nielen že zlepšíte svoje celkové zdravie, podarí sa vám aj schudnúť.
Aby bolo telo zdravé, potrebuje pravidelný prísun živín. Preto by ste sa mali sústrediť na jedlá, plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, uvádza sa na livestrong.com. Takéto pokrmy zlepšujú nutričnú kvalitu stravy a zároveň znižujú riziko špecifických chronických ochorení. Podľa odborníkov, by práve tieto superpotraviny nemali chýbať na vašom tanieri. Ktoré to sú?
1. Čučoriedky
Čučoriedky si už roky držia status superpotraviny, pretože obsahujú spomedzi všetkých pokrmov najvyššiu hladinu antioxidantov. Sú bohaté na antokyány, jedinečnú rodinu fytonutrientov, ktoré im dodávajú farbu. Znižujú krvný tlak, riziko srdcových ochorení a cukrovky 2. typu. Pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a udržujú zdravie očí.
2. Bylinky a korenia
Byliny a koreniny pochádzajú z obdobia 5 000 rokov pred Kristom a na liečebné účely sa používali už od staroveku. Sú plné antioxidantov, majú antimikrobiálne, protizápalové účinky. Chránia srdce aj mozog. Vo vašej kuchyni by nemala chýbať kurkuma, škorica, oregáno či zázvor.
3. Šošovica
Šošovica s nízkym obsahom kalórií a tuku, ale s vysokým obsahom bielkovín, vlákniny a draslíka upravuje hladinu cukru v krvi a znižuje riziko vzniku cukrovky, infarktu a zápalu v tepnách.
4. Tmavá čokoláda
Horká čokoláda so 70 % alebo viac kakaovou sušinou je jednou z najchutnejších a najzdravších potravín, ktoré si môžete vychutnať, ak chcete byť zdravý. Kakao je bohaté na polyfenolové flavanoly, ktoré zvyšujú prietok krvi a znižujú tvorbu krvných zrazenín a riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice.
5. Jahody
Jahody sú bohaté na antioxidanty a poskytujú vlákninu, draslík, folát a flavonoidy, o ktorých je známe, že chránia telo pred chronickými ochoreniami. Obsahujú dokonca viac vitamínu C ako pomaranč. Jahody sú osvedčenou potravinou prospešnou pre srdce, pretože bolo preukázané, že znižujú riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody.
6. Vajcia
Vajcia sú nabité živinami a chránia telo pred niektorými chronickými ochoreniami. Jedno vajce obsahuje viac ako 10 základných živín vrátane železa, vitamínu D, zinku a luteínu a poskytuje 6 gramov bielkovín najvyššej kvality. Zasýtia na dlhší čas a upravia hladinu cukru v krvi.
7. Grécky jogurt
Grécky jogurt je bohatým zdrojom vápnika a bielkovín, ktoré telo potrebuje pre správnu funkciu. Pomáha aj pri chudnutí. Jedna štúdia publikovaná v International Journal of Obesity ukázala, že tí, ktorí jedli viac ako tri porcie jogurtu týždenne, menej priberali a mali menší obvod pása v porovnaní s tými, ktorí jedli menej ako jednu porciu za rovnaký čas.
8. Fazuľa
Fazuľa patrí medzi najlepšie zdroje vlákniny a pomaly stráviteľných bielkovín. Ak ju zaradíte do jedálnička, schudnete a upraví sa vám aj hladina cholesterolu. Chráni tiež pred rakovinou prsníka.
9. Extra panenský olivový olej
Olivový olej je bohatý na zdravý mononenasýtený tuk a obsahuje mnoho ďalších bioaktívnych zlúčenín. Nájdeme v ňom polyfenoly, ktoré chránia pred kardiovaskulárnymi a neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako aj rakovinou.
10. Maliny
Maliny sú jednou z potravín s vysokým obsahom vlákniny. Jedna šálka jej obsahuje až 8 gramov. Sú tiež výborným zdrojom vitamínu C, E, K, mangánu, horčíka, či draslíka. Chránia pred kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou, obezitou a Alzheimerovou chorobou.
11. Losos (alebo iná tučná ryba)
Losos je jedným z najlepších prírodných zdrojov omega-3 tukov, ktoré preukázateľne znižujú riziko srdcových ochorení, zmierňujú zápaly, zlepšujú funkciu krvných ciev. Obsah vysokokvalitných bielkovín v tejto rybe navyše pomáha obnoviť svaly a tkanivá, čím prispieva k celkovej sile a vitalite. Losos, bohatý na vitamíny ako B12 a D, ako aj minerály ako selén, podporuje imunitnú funkciu a zdravie kostí.
12. Rukola
Rukola je tradičná liečivá rastlina a obľúbená listová zelenina. V západnej kuchyni sa konzumuje hlavne surová. Je známe, že je bohatá na erucín, zlúčeninu, ktorá má protirakovinové vlastnosti.
13. Paradajky
Paradajky sú bohaté na základné živiny, ako je vitamín C a folát, a poskytujú vzácny lykopén. Ide o karotenoid, ktorý pôsobí ako antioxidant a je zodpovedný za rubínovo-červenú farbu ovocia.
Niekoľko štúdií naznačilo, že lykopén v paradajkách má protirakovinové vlastnosti. Znižujú tiež riziko kardiovaskulárnych chorôb a porúch a chránia pokožku pred predčasným starnutím a poškodením slnkom.
14. Pistácie
Pistácie sa považujú za jedny z najzdravších orieškov. Sú dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny. Ich konzumácia znižuje riziko vzniku srdcových chorôb.
15. Pomaranče (a iné citrusy)
Pomaranče sú plné základných vitamínov a minerálov, kyseliny listovej, najmä vitamínu C, udržujú zdravý imunitný systém a znižujú systémový zápal, ktorý môže vyvolať chronické stavy. Znižujú krvný tlak a upravujú hladinu cholesterolu.
16. Čaj
Čaj je druhý najobľúbenejší nápoj po vode. Čierny, zelený čaj a čaj oolong pochádzajú z rovnakej rastliny Camellia sinensis a všetky sú bohaté na flavonoidy a iné bioaktívne zlúčeniny, ktoré znižujú riziko srdcových chorôb, určitých typov rakoviny, ochorení pečene a starnutia kože spôsobeného UV žiarením. Vo všeobecnosti výskum ukazuje, že pitie čaju vám pomáha žiť dlhší a zdravší život.
17. Ružičkový kel
Ružičkový kel sa môže pochváliť pôsobivými výživovými vlastnosťami. Je bohatý na vitamíny C a K, vlákninu, folát, železo a draslík a aj prospešné antioxidanty. Nájdeme v ňom aj síru, ktorá chráni pred niekoľkými typmi rakoviny.
18. Karfiol
Karfiol poskytuje mnoho bioaktívnych zlúčenín a základných živín pre vaše zdravie a dlhovekosť. Porcia karfiolu poskytuje 100 % vitamínu C, ktorý potrebujete za deň, a je dobrým zdrojom kyseliny listovej, horčíka a vlákniny. Vďaka sulforafanu a ďalším bioaktívnym zlúčeninám, ktoré sa v ňom nachádzajú, má protirakovinové účinky.
19. Kel
Kel je skvelým zdrojom vitamínu A, C a K, draslíka, vápnika, kyseliny listovej, vlákniny, karotenoidov a horčíka. Chráni pred ochorením koronárnych artérií, má protizápalové, protirakovinové a antimikrobiálne vlastnosti.
20. Ovos
Ovos je 100% celozrnná potravina, ktorá je prirodzene bohatá na živiny. Poskytujú vzácny typ vlákniny, beta-glukán, ktorý zvyšuje sýtosť, znižuje hladinu cukru v krvi a upravuje cholesterol. Je tiež bohatý na mnohé stopové minerály, ako je mangán, meď, železo a zinok.
21. Arašidy a arašidové maslo
Arašidy sú bohaté na živiny a poskytujú 19 základných živín vrátane bielkovín, vlákniny, nenasýtených tukov, horčíka, vitamínu B6, E a železa. Jedna štúdia publikovaná v Journal of Nutrition uvádza, že jedinci, ktorí vo svojej strave jedli viac arašidov, zaznamenali 35% zníženie kardiovaskulárnych ochorení. Stabilizujú hladinu cukru v krvi a chránia pred cukrovkou 2.
22. Semená
Semená sú dobrým zdrojom vlákniny, horčíka, mangánu, draslíka, vitamínu E, nenasýtených tukov a medi. Všetky poskytujú rastlinné bielkoviny a ľanové a chia semienka obsahujú navyše kyselinu alfa-linolénovú, rastlinnú omega-3 mastnú kyselinu. Sú zdravé a majú protizápalové, antidiabetické, protiobezitné a protirakovinové vlastnosti.
23. Vlašské orechy
Sú naplnené kyselinou alfa-linolénovou, bielkovinami a vlákninou, ktorá zvyšuje pocit plnosti. Upravujú hladinu cholesterolu a znižujú krvný tlak. Vlašské orechy sú jedným z najlepších rastlinných potravinových zdrojov omega-3 mastných kyselín. Prospievajú srdcu, zmierňujú zápaly v celom tele. Znižujú riziko alebo progresiu iných mozgových porúch, ako je Parkinsonova choroba, mŕtvica a depresia, ako aj kardiovaskulárne ochorenia a cukrovka 2.
24. Repa
Repa poskytuje draslík, folát, vlákninu, antioxidanty, dusičnany, betalaíny a betakyaníny, zlúčeniny, ktoré dodávajú repe jej tmavočervenú farbu. Obsahuje dusičnany, ktoré pomáhajú relaxovať a rozširovať krvné cievy, čím znižujú krvný tlak. Zvyšuje športový výkon prostredníctvom kardiovaskulárnych zlepšení. Znižuje oxidačný stres a zápaly. Betalínové pigmenty v repe poskytujú antioxidačné, protizápalové a protirakovinové vlastnosti.
25. Brokolica
Brokolica je bohatá na vlákninu, vitamíny A, C a K, betakarotén, vápnik, draslík a železo a je plná antioxidantov. Rovnako ako iná krížovitá zelenina, aj ona poskytuje glukozinoláty, sulforafan a indol-3-karbinol, pričom u všetkých sa preukázalo, že majú významné zdraviu prospešné účinky. Jej konzumácia poskytuje výhody pre zdravie srdca, očí, posilňuje imunitný systém, podporuje hojenie rán a má protirakovinové vlastnosti.