Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sex počas bolesti hlavy: Zázračná úľava alebo zbytočné trápenie?

(Zdroj: GettyImages)

Bolesť hlavy môže byť často nevítaným narušiteľom našich plánov, vrátane tých intímnych. Tradične sa mnohí z nás v čase bolesti hlavy radšej uložia do postele s aspirínom a čajom, než aby uvažovali o sexuálnej aktivite. No v poslednom čase sa objavujú názory, že sex môže byť práve to, čo potrebujete na zmiernenie bolesti hlavy.

Začnime s tým, čo hovorí veda. Výskumy naznačujú, že počas orgazmu sa uvoľňujú rôzne hormóny, vrátane endorfínov, ktoré pôsobia ako prirodzené protibolestivé látky. Tieto "šťastné hormóny" môžu teoreticky pomôcť zmierniť bolesť hlavy tým, že blokujú signály bolesti smerujúce do mozgu. Navyše, sex a orgazmus zvyšujú produkciu oxytocínu a znižujú úroveň kortizolu, čo vedie k pocitu uvoľnenia a môže prispieť k zmierneniu napätia, ktoré často sprevádza bolesti hlavy.

Na druhej strane, existujú typy bolesti hlavy, pri ktorých by sex mohol situáciu skôr zhoršiť. Napríklad pri migrénach, ktoré môžu byť sprevádzané nevoľnosťou, svetloplachosťou a extrémnou citlivosťou na zvuky, môže fyzická aktivita vrátane sexuálnej aktivity bolesť zintenzívniť. Preto je dôležité poznať svoje telo a rozlišovať medzi rôznymi typmi bolesti hlavy.

Okrem toho nemôže byť prehliadaný psychologický aspekt. Ak bolesť hlavy sprevádza stres alebo úzkosť, intímna blízkosť a emocionálna pohoda, ktoré sex prináša, môžu byť obzvlášť účinné. Naopak, ak je bolesť hlavy výsledkom únavy alebo prepracovanosti, môže byť odpočinok a dobrý spánok efektívnejšou formou úľavy.

Je teda sex počas bolesti hlavy zázračnou úľavou alebo zbytočným trápením? Odpoveď nie je úplne jednoznačná a závisí od mnohých faktorov, vrátane typu bolesti hlavy, vašej osobnej skúsenosti a celkového zdravotného stavu. Ako pri mnohých iných aspektoch zdravia, aj tu platí, že čo pomáha jednému, nemusí nutne fungovať pre iného.

Ak uvažujete o sexe ako o možnom riešení bolesti hlavy, môže byť dobrým nápadom konzultovať to so svojím lekárom alebo odborníkom na bolesti hlavy. Môžu vám poskytnúť viac informácií o vašom konkrétnom prípade a poradiť, či je to pre vás vhodná stratégia.

V konečnom dôsledku, rozhodnutie, či sex počas bolesti hlavy je pre vás dobrý nápad, by malo byť založené na osobnom pohodlí, preferenciách a skúsenostiach. Ak sa rozhodnete pre túto cestu, môže to byť príležitosť objaviť nový spôsob, ako sa vzájomne priblížiť so svojím partnerom a zároveň nájsť úľavu od bolesti. Ak však zistíte, že sex bolesť skôr zhoršuje alebo jednoducho nie je to, čo by vám v danom momente najviac vyhovovalo, pamätajte, že existuje mnoho ďalších spôsobov, ako sa postarať o svoje zdravie a pohodu.

Viac o téme: SexMigrenaBolest hlavy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9