Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako mať skvelý sex počas menopauzy a po nej?

Menopauza nemusí znamenať koniec sexu.
Menopauza nemusí znamenať koniec sexu. (Zdroj: GettyImages)

Dosiahnutie menopauzy môže vyvolať pocity úzkosti a neistoty z toho, že s pribúdajúcim vekom sa naše telo nevyhnutne mení a niektoré z týchto zmien môžu ovplyvniť sebavedomie a sexuálnu túžbu.

Menopauza nemusí znamenať koniec sexu. Mnohé páry si užívajú aktívny sexuálny život aj vo vyššom veku a niektoré tvrdia, že sa dokonca zlepšuje! Tu rozoberieme naše tipy na skvelý sex po menopauze.

Sexuálna túžba

Je normálne, že vaša sexuálna túžba sa počas života mení. Neexistuje žiadna "odporúčaná" frekvencia sexu. Je to vaša osobná voľba. Sexuálna túžba sa však môže znížiť, keď ženy dosiahnu menopauzu.

Pri sexuálnej túžbe sú dôležité hormóny estrogén, progesterón a testosterón. Klesajúca hladina hormónov v období okolo menopauzy môže mať za následok fozličné prejavy, napr. návaly horúčavy či suchšiu pokožku - to všetko môže narušiť vaše libido. K problému môže prispieť aj porucha spánku a nedostatok energie.

Nemôžeme však obviňovať len hormóny. V tejto fáze života môže žena žonglovať s prácou, manželstvom a tínedžermi - čo je často recept na zvýšenú hladinu stresu, ktorý môže vo vzťahu vyvolávať napätie.

Dr. Heather Currieová, hovorkyňa Kráľovskej akadémie pôrodníkov a gynekológov a zakladateľka organizácie Menopause Matters, hovorí: "Je bežné, že ženy v období menopauzy strácajú záujem o sex, pretože klesá hladina hormónov. Často je to dočasné a stačí, ak sa o tom porozprávate s chápajúcim partnerom. K zníženému libidu môžu nepriamo prispieť aj iné príznaky menopauzy, ako sú návaly, potenie, únava a zmeny nálad. Na liečbu týchto príznakov možno zvážiť HRT (hormonálna substitučná terapia), ktorej cieľom je doplniť hladinu estrogénu v celom tele."

Komunikácia je kľúčová

Je dôležité, aby ste boli so svojím partnerom otvorení a hovorili o tom, ako sa cítite a aké sú vaše potreby. Nájdite si na seba čas tým, že budete chodiť na rande alebo tráviť spolu čas. Pocit lásky, túžby a bezpečia je základnou súčasťou sexuálnych vzťahov. Pamätajte, že sexuálna intimita nemusí vždy znamenať penetračný sex - môže to byť aj bozkávanie, masáž či orálny sex.

Hormonálna pomoc

Niektorým ženám môže systémová - t. j. v krvi cirkulujúca - hormonálna substitučná liečba (HRT) pomôcť s nepríjemnými príznakmi menopauzy. Teda znížiť celkové ťažkosti a následne pozitívne ovplyvniť libido. HRT sa podáva buď systémovo, zvyčajne vo forme tabliet alebo náplastí, ktoré sa vstrebávajú do krvného obehu, alebo lokálne - ako vaginálne krémy alebo pesary. Váš všeobecný lekár vám poradí, či by to pre vás mohla byť vhodná možnosť.

Niektoré štúdie naznačujú, že dodatočná náhrada testosterónu môže mať vzhľadom na jeho aktívnu úlohu v libide prínos na zlepšenie sexuálnej túžby u žien v menopauze. Testosterón produkujú nadobličky a vaječníky a jeho hladina začína klesať v strednom veku. Typ tabletkovej HRT nazývaný tibolón, vhodný pre ženy, ktorým sa zastavila menštruácia, môže zvýšiť aktivitu testosterónu v tele. Iné formy testosterónu sú zvyčajne vo forme gélu, ktorý sa aplikuje lokálne.

Dnes už nie je ojedinelé ani použitie testosterónu u žien s nízkou sexuálnou túžbou, ak u nich HRT zlyhala. S náhradou androgénov však súvisia potenciálne riziká a jej používanie zostáva kontroverzné. V súčasnosti neexistujú žiadne licencované produkty na náhradu testosterónu a bežne sa neodporúča.

Riešenie suchosti

Pokles estrogénu v období menopauzy môže ovplyvniť tkanivá pošvy, ktoré sa tak stanú menej hydratovanými a pružnými. To môže viesť k vaginálnej suchosti a nepohodliu, ktoré môže spôsobiť bolestivý sex - stav známy ako atrofická vaginitída.

Nedávny prieskum organizácie "Menopause Matters" ukázal, že 51 % žien v menopauze a po nej má vaginálne problémy, ale, žiaľ, len veľmi málo z nich sa cíti schopných hovoriť o nich so svojím praktickým lekárom alebo partnerom. Pre mnohé z nich môžu mať tieto príznaky zásadný vplyv na ich sexuálny život.

Vyskúšajte lubrikant

"Na vaginálnu suchosť je k dispozícii viacero možností liečby. Ženám však odporúčame, aby najprv vyskúšali možnosti svojpomoci, než vyhľadajú lekársku pomoc," hovorí Currie,

"Pravidelné používanie vaginálnych zvlhčovačov a lubrikantov, ktoré sa aplikujú na vulvu, vagínu alebo partnerov penis, aby sa vagína udržala vlhká, môže pomôcť znížiť suchosť a nepohodlie. Je však dôležité mať na pamäti, že výrobky na báze oleja a ropy môžu poškodiť latexové kondómy a podráždiť vagínu."

Odporúčajú sa lubrikanty na báze vody alebo silikónu. Účinné môžu byť aj vaginálne zvlhčovače. Na pomoc pri liečbe následkov nedostatku estrogénu môže byť prospešná aj lokálna estrogénová liečba. Na doplnenie tkanív a poskytnutie úľavy možno použiť estrogénové krémy, pesary alebo vaginálny krúžok. Dávka estrogénu je taká malá, že so sebou nenesie rovnaké riziká ako systémová HRT s vyššou silou. V skutočnosti sa v súčasnosti dajú v lekárni kúpiť krémy s lokálnym estrogénom.

Vaše panvové dno

Okrem vaginálnej suchosti a nepríjemných pocitov môžu niektoré ženy v súvislosti s menopauzou pociťovať aj iné urogenitálne príznaky. Klesajúca hladina hormónov môže prispieť k ochabnutiu panvového dna. To môže mať za následok problémy, ako je prolaps panvových orgánov, stresová inkontinencia moču alebo urgentné stavy a opakujúce sa infekcie močových ciest. To všetko môže predstavovať potenciálne prekážky pre sexuálne vzťahy.

Čo môže pomôcť

Používanie lokálnych estrogénových krémov alebo pesárov môže pomôcť zmierniť močové príznaky, ako je inkontinencia a frekvencia močenia, a tiež sa preukázalo, že majú pozitívny vplyv na opakované infekcie močových ciest. Cvičenia panvového dna môžu pomôcť posilniť svaly podporujúce vagínu, močový mechúr a zadný priechod - zlepšiť príznaky, ako je stresová inkontinencia moču a prolaps panvových orgánov. Dokonca môžu zlepšiť aj pocit zo sexu!

Výhody po menopauze

Určite sa vám uľaví, keď sa dozviete, že po menopauze nie sú pre váš sexuálny život len zlé správy. Aj stredný vek má svoje výhody.

Sexuálna sloboda

Staršie deti už možno vyleteli z hniezda a vy už nemusíte obmedzovať sex na úzke okienko, keď sú deti v posteli. Môžete mať slobodný sex kedykoľvek a kdekoľvek sa vám zachce.

Rozlúčka s krvácaním

Okolo začiatku menopauzy môže byť normálne, že máte silnejšiu a nepravidelnejšiu menštruáciu. Akonáhle sa však dostanete na druhú stranu, ste od menštruácie navždy oslobodená. Je čas rozlúčiť sa s rokmi menštruačných bolestí, tampónov a hygienických vložiek. Mnohé ženy v menopauze zisťujú, že absencia menštruácie v skutočnosti zvyšuje ich sexuálnu túžbu.

Žiadne obavy z tehotenstva

Ak máte viac ako 50 rokov, môžete prestať používať antikoncepciu rok po ukončení menštruácie. Ak máte menej ako 50 rokov, budete musieť počkať dva roky.

 

Viac o téme: MenopauzaZdravy sexEstrogenHRT
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9