Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Môže byť orálny sex ŠKODLIVÝ? Takýto je názor odborníkov

Sú s orálnym sexom spojené zdravotné riziká?
Sú s orálnym sexom spojené zdravotné riziká? (Zdroj: GettyImages)

Orálny sex je často považovaný za bezpečnú alternatívu k tradičnému pohlavnému styku, avšak mnohí z nás možno prehliadajú potenciálne riziká, ktoré s ním sú spojené.

Aj keď je pravda, že orálny sex môže byť súčasťou zdravého sexuálneho života, existujú určité aspekty, o ktorých by sme mali vedieť, aby sme si mohli užívať jeho výhody bez zbytočných obáv.

Prvým a najdôležitejším faktom, ktorý treba zdôrazniť, je, že orálny sex nie je bez rizika prenosu sexuálne prenosných infekcií (STI). Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) môžu byť niektoré STI, vrátane genitálneho herpesu, ľudského papilomavírusu (HPV), gonorea a chlamýdií, prenášané orálnym sexom. Tieto infekcie môžu mať vážne dlhodobé zdravotné následky vrátane rizika rakoviny hrdla alebo ústnej dutiny v prípade HPV.

Jedným z najväčších problémov je, že mnoho ľudí si nie je vedomých, že môžu byť nositeľmi STI, pretože niektoré infekcie môžu prebiehať bez symptómov. To znamená, že orálny sex bez ochrany môže nevedomky šíriť infekcie medzi partnermi.

Existujú tiež štúdie, ktoré naznačujú možné zdravotné riziká spojené s určitými praxami orálneho sexu, ako je napríklad zvýšené riziko infekcií dýchacích ciest alebo problémy s tráviacim systémom. Napriek tomu, tieto riziká sú relatívne nízke a môžu byť ďalej minimalizované správnou hygienou a komunikáciou medzi partnermi.

Dôležitou súčasťou je aj vzdelávanie sa o tom, ako praktizovať bezpečný orálny sex. Používanie bariérových metód, ako sú latexové alebo polyuretánové bariéry (napríklad orálne bránky alebo kondómy), môže výrazne znížiť riziko prenosu STI. Je tiež kľúčové, aby si partneri udržiavali otvorenú komunikáciu o svojom sexuálnom zdraví a histórii, ako aj pravidelne podstupovali testovanie na STI.

V neposlednom rade, dobrá ústna hygiena a pravidelné kontroly u zubára môžu tiež znižovať riziko určitých zdravotných problémov spojených s orálnym sexom.

Orálny sex môže byť pre mnohých súčasťou naplneného sexuálneho života, ale ako pri každej sexuálnej aktivite, je dôležité byť informovaný o potenciálnych rizikách a vedieť, ako ich minimalizovať. Vzdelávanie, otvorená komunikácia a zodpovedný prístup sú kľúčom k zdravému a bezpečnému sexuálnemu životu.

Viac o téme: SexInfekcieHPVOralny sexSexualne prenosne infekcieBezpecny sexGenitalny herpes
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9