Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Tento olej vám pomôže znížiť cholesterol a bude účinnou zložkou vášho prírodného repelentu

(Zdroj: GettyImages)

Znižuje nervozitu a napätie, podporuje hojenie rán. Má priaznivé účinky na pokožku, poradí si s akné, vráskami aj popraskanými žilkami. Počuli ste už o esenciálnom oleji Palmarosa?

Získava sa z parnej destilácie sušenej bylinky. Zvyčajne sa používa v potravinárskom priemysle ako aróma, ale používa sa aj na kozmetické účely pri výrobe parfumov, olejov a mydiel. Pochádza z rastliny známej ako Cymbopogon martinii. Tá rastie v dvoch odrodách nazývaných motia a sofia, ktoré sa líšia vôňou, píše sa na steptohealth.com. V ajurvédskej medicíne sa už po stáročia používal na upokojenie kožných problémov a bolestí nervového pôvodu.

Voňavý a zdravý

Palmarosa je vždyzelená rastlina. Jej názov je odvodený od vône, ktorú vydáva, je totiž podobná ružiam, ale s jemnými citrusovými tónmi. Jej esenciálny olej sa vyznačuje tým, že je ešte aromatickejší. Rovnako ako ostatné oleje sa jeho farba mení od tmavožltej po svetložltú. Niekedy sa však mieša s ružovým olejom, aby sa znížili jeho náklady. Vtedy však jeho kvalita klesá. Jeho čistá forma koncentruje bioaktívne látky, ktoré blahodarne pôsobia na pokožku a zdravie. Jeho hlavnými aktívnymi zložkami sú geraniol a geranylacetát, ktoré mu dodávajú antioxidačné, antimikrobiálne, protizápalové a relaxačné vlastnosti.

Výhody oleja palmarosa

1. Chráni pred infekciami

Vďaka vysokej koncentrácii geraniolu má palmarosový olej antimikrobiálne a antioxidačné účinky. Bojuje s infekčnými mikroorganizmami, ako sú baktérie S. aureus a E. coli. Zaberá aj na infekcie spôsobené hubami.

2. Kontroluje hladinu cholesterolu a chráni pečeň

Výskum ukázal, že inhalácia palmarosa esenciálneho oleja pomohla pri znižovaní celkového cholesterolu u potkanov. Vedci tiež zistili, že jeho antioxidanty bojujú proti oxidačnému stresu a zabraňujú toxicite pečene.

3. Pôsobí ako neuroprotektor

V ajurvédskej medicíne sa tento olej používa ako ochranca nervového systému, preto je klasifikovaný ako neuroprotektívny. Má pozitívne účinky na prevenciu chorôb, akými sú Alzheimerova choroba a demencia. Je účinný aj pri epizódach úzkosti a depresie.

4. Podporuje zdravé trávenia

Geraniol má pozitívny vplyv aj na zdravie tráviaceho traktu. Pomáha inhibovať rast infekčných mikroorganizmov a chráni baktérie, ktoré tvoria normálnu mikroflóru. Ako ukázal výskum, pôsobí protizápalovo priamo v čreve.

5. Pomáha pri starostlivosti o pleť

Najrozšírenejšie využitie tohto oleja súvisí s kozmetikou. Pre antimikrobiálne, protizápalové a antioxidačné účinky je skvelým liekom na liečbu akné, škvŕn a iných nedokonalostí pleti a kože.

6. Zlepšuje vzhľad vlasov

Olej zlepšuje vzhľad suchých vlasov. Jeho aplikácia môže byť užitočná pri rozštiepených končekoch, dehydratácii a krepovatení. Niektorí ľudia si ho vmasírujú do pokožky hlavy, aby podporili zdravý rast vlasov.

7. Zabraňuje predčasnému starnutiu

Oxidačný stres sa často spája s príznakmi predčasného starnutia. Na to však zaberajú antioxidanty.

Esenciálny olej palmarosa  prirodzene zvyšuje produkciu kolagénu a kyseliny hyalurónovej. Preto je skvelým pomocníkom pri prevencii starnutia a hojenia rán.

8. Slúži ako repelent proti hmyzu

Olej palmarosa sa už roky používa ako prírodný repelent proti hmyzu. Dokonca poskytuje ochranu až na 12 hodín.

Možné nevýhody

Napriek svojim zaujímavým výhodám môže tento olej spôsobiť nežiadúce reakcie, najmä, ak sa používa v čistom stave alebo na citlivú pokožku. Je dôležité uvedomiť si, že prírodné produkty nie sú pre kožu vždy tie najlepšie. Treba si radšej vybrať také, ktoré sú už dermatologicky testované. Ani tento, ani iné éterické oleje nie sú vhodné na konzumáciu. V prípade tehotenstva, epilepsie, poškodenia pečene alebo akéhokoľvek vážneho ochorenia je najlepšie poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na aromaterapiu predtým, ako ho vyskúšate. To isté platí, ak užívate lieky.

Domáci repelent proti hmyzu

Ak je vaším cieľom vyhnúť sa bodnutiu komárom alebo iným hmyzom, oplatí sa pripraviť si nasledujúci prírodný repelent. Esenciálne oleje nezabudnite dobre zriediť.

Ingrediencie

- 3 kvapky esenciálneho oleja palmarosa

- 2 kvapky esenciálneho oleja z citronely

- 2 kvapky esenciálneho oleja z citrónovej trávy

- 2 polievkové lyžice oleja podľa vlastného výberu (jojobový, mandľový, kokosový alebo avokádový)

- voda (100 mililitrov)

Všetky oleje spolu dobre premiešajte. Potom nalejte vodu do rozprašovača a pridajte olejovú zmes. Nastriekajte na pokožku a vmasírujte, aby sa vstrebal. Ak ste vonku, opakujte každé 2 hodiny.

Relaxačný kúpeľ

Relaxačný kúpeľ prispieva k úľave od stresu a úzkosti. Vdychovanie vôní olejov má sedatívny účinok, uvoľní napätie a s ním spojené neduhy.

Ingrediencie

- 5 kvapiek esenciálneho oleja palmarosa

- 4 kvapky esenciálneho oleja z mäty

- 5 kvapiek esenciálneho oleja z pelargónie

- 2 polievkové lyžice nosného oleja

Spojte všetky oleje a pridajte ich do vane s teplou vodou. Užívajte si kúpeľ 15 až 20 minút.

Viac o téme: CholesterolRepelentEsencialny olejPalmarosaPrirodny repelent
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9