Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sex počas MENŠTRUÁCIE: Tabu alebo príležitosť pre intímne zbližovanie?

Je sex počas menštruácie vhodný?
Je sex počas menštruácie vhodný? (Zdroj: GettyImages)

Menštruácia bola od nepamäti témou obklopenou tabu a predsudkami, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu. V dnešnej dobe, keď sa spoločnosť snaží bojovať proti týmto zastaralým názorom, otvára sa diskusia o mnohých aspektoch ženského zdravia, vrátane sexu počas menštruácie.

Táto téma je stále pomerne kontroverzná a vyvoláva rozličné reakcie. No čo ak by sme na sex počas menštruácie mohli pozerať nie ako na tabu, ale ako na príležitosť pre hlbšie intímne zbližovanie a nový druh potešenia?

Prvým a najdôležitejším aspektom, ktorý treba zvážiť, je pohodlie a súhlas oboch partnerov. Ak sa obaja cítite komfortne a majú záujem o sexuálnu aktivitu počas menštruácie, nie je dôvod, prečo by to nemali skúsiť. Dôležité je však otvorene komunikovať a rešpektovať hranice druhého.

Z medicínskeho hľadiska nie je sex počas menštruácie škodlivý. Práve naopak, môže priniesť niekoľko výhod. Počas menštruácie môže dôjsť k zmierneniu menštruačných bolestí vďaka uvoľňovaniu endorfínov, ktoré pôsobia ako prirodzené protibolestivé látky. Sexuálna aktivita môže tiež pomôcť uvoľniť menštruačné kŕče a zlepšiť náladu.

Avšak, je dôležité pamätať na zvýšené riziko prenosu sexuálne prenosných infekcií (STI) počas menštruácie. Menštruačná krv môže slúžiť ako prostriedok pre prenos patogénov, preto je dôležité používať ochranu, najmä, ak nie ste v monogamnom vzťahu alebo ak si nie ste istí zdravotným stavom svojho partnera.

Ďalším faktorom, ktorý si vyžaduje pozornosť, je hygiena. Sex počas menštruácie môže byť mierne neporiadny, preto je dobré byť na to pripravení. Použitie tmavých uterákov alebo sex v sprche môže byť praktickým riešením, ktoré pomôže zachovať čistotu a zároveň umožní obom partnerom cítiť sa pohodlnejšie.

Napriek týmto opatreniam je dôležité zdôrazniť, že sex počas menštruácie by nemal byť vnímaný ako niečo "nečisté" alebo "neprijateľné". Menštruácia je prirodzený fyziologický proces a ako taký by nemal byť zdrojom hanby alebo diskriminácie. Otvorená komunikácia medzi partnermi a pozitívne vnímanie ženského tela a jeho funkcií môžu viesť k zdravému a uspokojivému sexuálnemu životu - nezávisle od fázy menštruačného cyklu.

V závere možno povedať, že rozhodnutie o sexe počas menštruácie je veľmi individuálne a malo by byť založené na vzájomnom súhlase, pohodlí a preferenciách obidvoch partnerov. Ak sa obaja rozhodnete tento krok podniknúť, môže to byť príležitosť nielen na fyzické, ale aj na emocionálne zbližovanie. Sex počas menštruácie by nemal byť tabu, ale skôr ďalším spôsobom, ako objavovať a oslavovať intimitu vo vašom vzťahu.

Viac o téme: SexMenstruaciaPerioda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9