Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Je migréna NAOZAJ iba ženským problémom?

Migréna sa u žien vyskytuje častejšie ako u mužov.
Migréna sa u žien vyskytuje častejšie ako u mužov. (Zdroj: GettyImages)

Vznik migrény nie je úplne objasnený. U mužov sa zdá, že medzi najčastejšie spúšťače patria stres, fyzická aktivita a nedostatok spánku.

Migréna je neurologické ochorenie, ktoré môže spôsobovať bolesti hlavy a ďalšie príznaky, akými sú nevoľnosť alebo citlivosť na svetlo.

Migréna sa môže vyskytnúť u každého, ale po puberte sa u žien vyskytuje oveľa častejšie ako u mužov. Predpokladá sa, že to môže byť aspoň čiastočne spôsobené kolísaním hladiny estrogénu a progesterónu v rôznych fázach menštruačného cyklu.

Vedci identifikovali mnoho spoločných spúšťačov migrény.

Čo spôsobuje príhody migrény u mužov

Vedci si stále nie sú úplne istí, čo migrénu spôsobuje, ale spojili ju so stimuláciou nervových zakončení citlivých na bolesť pozdĺž trojklanného nervu. Prečo k tomu dochádza, nie je úplne známe, ale vedci identifikovali niektoré spoločné spúšťače. V štúdii z roku 2021, ktorú viedli výskumníci v Holandsku, sa autori štúdie opýtali 5 725 žien a 1 061 mužov na spúšťače ich epizód migrény.

 

Stres

Muži uviedli ako najčastejší spúšťač stres. Uviedlo ho 69% mužov. Naopak, najčastejším spúšťačom u žien bola menštruácia. Druhým najčastejším spúšťačom u žien bol stres, ktorý uviedlo 76,7% žien.

 

Fyzická námaha

Fyzické cvičenie alebo námaha sú tiež častým spúšťačom migrény. Podľa holandskej štúdie fyzické cvičenie alebo sexuálnu aktivitu uviedlo ako spúšťač 45,8% mužov v porovnaní so 41,7% žien.

 

Slnečné svetlo a jasné svetlá

V tej istej štúdii až 63,2 % mužov uviedlo vystavenie jasnému svetlu ako spúšťač migrény. Jasné svetlo bolo spúšťačom aj u 68,5 % žien. Nie je jasné, prečo jasné svetlo alebo slnečné svetlo môže u niektorých ľudí spúšťať epizódy migrény.

Nedostatok spánku

Nedostatok spánku bol uvedený ako tretí najčastejší spúšťač u mužov. Uviedlo ho 60,3% mužov a 67,7% žien.

 

Nedostatočné stravovanie a dehydratácia

Vynechávanie jedla alebo vody bolo v tejto štúdii uvedené ako spúšťač u 42,4% mužov.

 

Nízka hladina cukru v krvi

Nízka hladina cukru v krvi môže spustiť epizódy migrény zvýšením aktivity sympatického nervového systému. Ako stratégia na prevenciu epizód migrény sa navrhlo jesť častejšie malé jedlá.

 

Niektoré potraviny alebo nápoje

Niektoré potraviny a nápoje sa spájajú s príhodami migrény, vrátane:

  • kofeínu

  • alkoholu, ktorý bol hlásený ako spúšťač v 45,5% mužov

  • čokolády

  • vyzretých druhov syra

  • fermentovaných potravín

Zohrávajú hormóny úlohu v príčinách migrény alebo spúšťačoch u mužov?

Vedci stále skúmajú úlohu hladiny hormónov pri vzniku migrény u mužov. U žien sa migréna vyskytuje približne 3 až 4-krát častejšie ako u mužov a predpokladá sa, že tento rozdiel je do veľkej miery spôsobený hormonálnymi rozdielmi.

U žien hladina estrogénu kolíše s menštruačným cyklom a zdá sa, že zvyšuje náchylnosť na epizódy migrény počas menštruácie. Prve tieto hormonálne zmeny by mohli zvýšiť náchylnosť na epizódy migrény.

 

Príznaky migrény u mužov

Najtypickejším príznakom epizódy migrény je pulzujúca bolesť na jednej strane hlavy, ktorá môže byť silná. Medzi ďalšie príznaky môžu patriť:

  • únava

  • zmeny nálady

  • stuhnutý krk

  • chuť na určité potraviny

  • pocit smädu

 

Viac o téme: Bolesti hlavyHormonyMigrenaBolest hlavyEstrogen
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9