Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trápia vás často MIGRÉNY? Dávajte si POZOR, možné prepojenie s vážnou chorobou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ako býva nečakaný nástup migrény, tak je aj nečakané odhalenie, že nežnejšie pohlavie trpiace prudkými bolesťami hlavy sú vystavené o vyššiemu riziku ochorenia na rakovinu prsníka.

Migréna, bežná neurologická porucha, ktorá spôsobuje silné bolesti hlavy, je spojená so stavmi, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, demencia a rakovina. Nová štúdia dokonca odhalila možnú genetickú súvislosť medzi migrénami a rakovinou prsníka, ako sa uvádza na medicaldaily.com

V najnovšej štúdii publikovanej v časopise BMC výskumníci zistili, že ženy s akýmkoľvek typom migrény majú zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka, najmä s estrogénovým receptorom. Ide o typ, pri ktorom rakovinové bunky rastú v reakcii na hormón estrogén. 

Vedecký tím tiež zistil, že ženy, ktoré zažili migrénové bolesti, mali zvýšené riziko ER-negatívnej rakoviny prsníka (keď rakovinová bunka nemá estrogén) a šancu na celkovú rakovinu prsníka.

Ako spoznať migrénu?

Migréna zvyčajne spôsobuje bolesti hlavy na jednej strane hlavy, ktoré môžu sprevádzať nevoľnosť, vracanie a extrémna citlivosť na svetlo a zvuk. V niektorých prípadoch ľudia pred záchvatom migrény pociťujú sériu symptómov, ktoré dočasne ovplyvňujú videnie, ako sú slepé miesta, záblesky svetiel a tunelové videnie. Pacienti môžu tiež trpieť pocitmi brnenia v ruke alebo nohe, znecitlivením tváre a ťažkosťami s rozprávaním.

Trápia vás často MIGRÉNY?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Málokto vie, že môže byť dedičná. Niektoré faktory, ako sú hormóny, stres, jedlo, kofeín, zmeny počasia, zmeny v spánkovom režime a lieky, môžu vyvolať migrénu. Stavy ako depresia, úzkosť, bipolárna porucha, poruchy spánku a epilepsia taktiež zvyšujú riziko. Porucha postihuje približne 14 – 15 % populácie na svete, čo prispieva k 4,9 % celosvetového zlého zdravia meraného z hľadiska počtu rokov prežitých so zdravotným postihnutím.

Týka sa to hlavne žien

Štúdie ukázali, že ženy sú až trikrát viac ohrozené migrénou ako muži. Predchádzajúce štúdie, ktoré hodnotili súvislosť medzi migrénou a rakovinou prsníka, však viedli k nekonzistentným zisteniam. Tím stojaci za najnovšým výskumom zhromaždil údaje z celogenómových asociačných štúdií zahŕňajúcich jedincov postihnutých migrénami aj rakovinou prsníka. Genetické údaje pre migrénu boli prevzaté z piatich štúdií, ktoré skúmali viac ako 102 000 ľudí s týmto ochorením, zatiaľ čo v prípade rakoviny prsníka výskumníci použili údaje združenia Breast Cancer Association Consortium (BCAC), ktoré zahŕňalo približne 250 000 prípadov.

Výskumníci vyhodnotili údaje pomocou Mendelovej randomizačnej analýzy, ktorá využíva variácie v génoch na preskúmanie kauzálneho vzťahu medzi migrénou a rakovinou prsníka. Odhalili, že prevalencia migrény je pozitívne spojená s rakovinou prsníka. Výskumníci veria, že estrogénový hormón, známy spúšťač migrénových bolestí hlavy, je možným spojením medzi nimi.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRakovina prsníkaMigrény
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9