Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo sa stane, keď zjete STEAK? Pozoruhodné ZMENY v tele, o ktorých vie MÁLOKTO

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je jedno, aký steak si vychutnávate, zakaždým uspokojí chuťové poháriky. Diskusia o tom, či je zdravý alebo nie, však delí ľudí na dve skupiny.

V jednej sú tí, ktorí sú zástancami mäsa, druhá skupina ho zase odmieta, keďže je presvedčená, si treba dávať pozor kvôli obsahu nasýtených tukov. 

Vo všeobecnosti má steak z rôznych častí podobné úrovne živín, a tým aj zdravotné výhody či vedľajšie účinky. Možno nájsť mierne rozdiely podľa rezu. Napriek tomu ťažko jednodznačne povedať, či je mäso, ktoré ste si dali na tanier, naozaj zdravé. Aj v tomto prípade je kľúčom striedmosť, ako sa uvádza na eatthis.com.

5 zdravotných výhod jedenia steaku

Pozrite sa na to, čím vyniká toto mäso a aké látky obsahuje v hojnom množstve:

Bielkoviny

Jedným z najlepších zdravotných benefitov, ktoré môžete získať z akéhokoľvek druhu mäsa, je veľké množstvo bielkovín – a steak nie je výnimkou. Obsah bielkovín sa líši v závislosti od toho, z akej časti pochádza, napr. 24 gramov dostanete v porcii flank steaku, 22 gramov v ribeye steaku, 22 gramov v porcii tenderloin steaku a 26 gramov v hornej sviečkovici.

"Steak poskytuje dobrý zdroj bielkovín, ktoré sú dôležité pre rast svalov a opravu tkaniva," hovorí Lisa Youngová, PhD, RDN. "Jeho vysoký obsah bielkovín pomáha pri sýtosti, reguluje chuť do jedla a pomáha predchádzať prejedaniu."

Čo sa stane, keď
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Steak je tiež považovaný za kompletný proteín, čo znamená, že obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo. Mnohé rastlinné bielkoviny sú neúplné (neobsahujú deväť aminokyselín), takže mäso ako napr. steak vám môže ponúknuť to, čo niektoré bielkoviny, vhodné pre vegetariánov, nedokážu.

Železo

Spolu s bielkovinami vám steak môže pomôcť splniť denné ciele týkajúce sa mikroživín, ako je železo. Pokiaľ netrpíte chudokrvnosťou, nie ste tehotná alebo nemáte naozaj silnú menštruáciu, pravdepodobne si nekontrolujete príjem železa. Ak ho však potrebujete pravidelne dopĺňať kvôli svojmu zdravotnému stavu, hrozí nedostatok, ktorý môže spôsobiť vyčerpanie, svalovú slabosť, gastrointestinálne ťažkosti a nedostatok fyzickej a duševnej energie.

Vaše telo používa železo na tvorbu dvoch typov bielkovín: hemoglobínu a myoglobínu. Podľa Národného inštitútu zdravia (NIH) sú tieto proteíny potrebné na prenos kyslíka z pľúc do zvyšku tela. Ženy zvyčajne potrebujú viac železa ako muži, keďže kvôli menštruácii majú väčšiu pravdepodobnosť nedostatku minerálu v dôsledku straty krvi. Denná dávka pre ženy vo veku 19-50 je 18 miligramov a 8 miligramov pre mužov vo veku 19-50 rokov.

Železo môžete získať prostredníctvom rôznych živočíšnych a rastlinných produktov, ako je hovädzie mäso, morské plody, hydina, biela fazuľa, obohatené cereálie, šošovica, špenát a orechy. NIH zdôrazňuje, že aj keď minerál možno získať z rastlinných zdrojov, telo neabsorbuje železo nachádzajúce sa v rastlinách (nonhem), ako aj železo nachádzajúce sa v živočíšnych produktoch (hém).

Čo sa stane, keď
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Navyše, hemové železo tiež pomáha vstrebávaniu nehémového železa v rastlinných potravinách, keď sa konzumujú spoločne," hovorí Youngová.

Zo steaku získate približne 1 až 5 miligramov železa na porciu, pričom steak z hovädzieho pupku skirt zvyčajne poskytuje najviac.

Zinok

S najväčšou pravdepodobnosťou ste už počuli o zinku v súvislosti s imunitou, a to z dobrého dôvodu. Táto mikroživina je nevyhnutná pre zdravie vášho imunitného systému a metabolizmu. Našťastie, je zastúpená v mnohých potravinách, vrátane šťavnatého steaku. 

Denné odporúčané množstvo zinku je 8 miligramov pre ženy a 11 pre mužov, pričom väčšina ľudí to spĺňa s jedlom, ktoré denne majú na tanieri. Potraviny ako hovädzie mäso, morské plody, obohatené raňajkové cereálie a určité semená vás môžu dostať veľmi blízko k týmto hodnotám v jednej porcii, pričom porcia ustríc môže poskytnúť takmer 300 % toho, čo potrebujete.

Všetky kusy hovädzieho mäsa vám dodajú dávku tohto minerálu, pričom viac ako 9 miligramov možno nájsť v porcii vykosteného ribeye steaku. Väčšina ostatných druhov steakov vám poskytne minimálne 2 alebo 3 miligramy. 

Selén

Selén je jedným z menej diskutovaných vitamínov, ktoré vaše telo potrebuje. Podľa National Institutes of Health ho potrebujeme na ochranu tela pred infekciou a oxidačným stresom, taktiež udržiava reprodukčné zdravie v dobrom stave, je nevyhnutný pri produkcii DNA a zdraví štítnej žľazy.

Čo sa stane, keď
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Milovníci steakov sa zrejme radi dozvedia, že jedna porcia tohto lahodného mäsa vás môže dostať takmer k polovici odporúčanej dennej hodnoty. Tá predstavuje pre selén 55 mikrogramov! Ak si dáte lahodný ribeye steak získate 28 mikrogramov minerálu, 24 mikrogramov ztenderloin steaku, 26 mikrogramov z flank steaku a pôsobivých 33 mikrogramov zo sviečkovice.

Vitamíny skupiny B

Spolu s živinami, ako sú bielkoviny, železo, selén a zinok, červené mäso obsahuje aj väčšinu vitamínov B. Tie pomáhajú podporovať zdravú funkciu mozgu a energetický metabolizmus a taktiež poskytujú množstva ďalších výhod pre vaše zdravie.

Steak obsahuje takmer celú "rodinu" vitamínov B s tiamínom (B1), riboflavínom (B2), niacínom (B3), B6, folátom (B9) a B12. Tiamín je potrebný pre energetický metabolizmus a rozvoj rastu, riboflavín pomáha pri raste buniek a produkcii energie, niacín premieňa potravu na energiu v tele, vitamín B6 je nevyhnutný pre zdravie mozgu a imunitu, folát zase na tvorbu DNA a vitamín B12 pomáha so zdravím nervov a buniek a zároveň pomáha predchádzať slabosti a vyčerpaniu energie.

„Obsah vitamínu B12 v steaku je kľúčový aj pre syntézu DNA a tvorbu červených krviniek,“ dodáva odborníčka.

Čo sa stane, keď
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedľajšie účinky konzumácie steaku

Steak je síce bohatý na živiny a môže poskytnúť vášmu telu oveľa viac, ako si mnohí dokážu predstaviť, avšak, to ho neoslobodzuje od potenciálne negatívnych vedľajších účinkov. Tie hrozia vtedy, ak to preženiete s jeho konzumáciou. 

Obsahuje nasýtené tuky

"Konzumácia steakov má potenciálne nevýhody, pričom určité kusy obsahujú vysoké hladiny nasýtených tukov a cholesterolu," upozorňuje Youngová.

Napríklad z porcie steakovej sviečkovice získate asi 8 gramov nasýtených tukov, pričom American Heart Association odporúča obmedziť dennú spotrebu na približne 13 gramov. Nasýtený tuk je typ tuku, ktorý sa najčastejšie nachádza v živočíšnych produktoch a s mierou nevyvoláva príliš veľké obavy, ale nadmerná konzumácia je spojená so zvýšeným rizikom cholesterolu a koronárnych srdcových chorôb.

Skutočná kontroverzia však prichádza s niektorými nedávnymi výskumnými správami, ktoré tvrdia, že spojenie medzi nasýteným tukom a rizikom srdcových chorôb môže byť v skutočnosti menej významné, ako sa pôvodne predpokladalo. Správa publikovaná v Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity dospela k záveru, že neexistuje žiadny skutočný vplyv nasýtených tukov na kardiovaskulárne ochorenia a kardiovaskulárnu úmrtnosť. Najlepšie je porozprávať sa so svojím lekárom. 

Existuje súvislosť medzi červeným mäsom a srdcovým ochorením

Ani v tomto prípade to nie je jednoznačné. Nedávny výskum za posledných pár rokov zistil rôzne výsledky o tom, či konzumácia červeného mäsa môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Čo sa stane, keď
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedna štúdia z roku 2022 publikovaná v časopise Americkej srdcovej asociácie Arterioskleróza, trombóza a vaskulárna biológia zistila, že vyššia konzumácia červeného mäsa súvisí s väčším zvýšením rizika kardiovaskulárnych ochorení. Výskumníci v štúdii z roku 2020 uverejnenej v British Medical Journal dospeli k záveru, že konzumácia červeného mäsa súvisí s „miernym“ nárastom ischemickej choroby srdca, a že vynechanie červeného mäsa „vysokokvalitnými“ rastlinnými potravinami, ako sú strukoviny, sója alebo orechy, môže pomôcť znížiť riziko.

Štúdia z roku 2021 publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition však dospela k záveru, že medzi nespracovaným červeným mäsom a srdcovými chorobami neexistujú žiadne významné súvislosti, ale existuje spojenie medzi spracovaným, kde patrí napr. slanina, klobásy a srdcovými chorobami. Skoršia štúdia z American Journal of Clinical Nutrition tiež odhalila, že červené mäso nesúvisí so zmenou hladín krvných lipidov alebo krvného tlaku, čo sú bežné faktory, ktoré vedú k zvýšenému riziku srdcových ochorení.

Štúdie ukazujú spojitosť medzi červeným mäsom a rakovinou

Žiaľ, môže na tom niečo byť. Metaanalýza z roku 2021 publikovaná v European Journal of Epidemiology, ktorá skúmala 148 výskumných článkov, zistila, že príjem spracovaného aj nespracovaného červeného mäsa súvisí so zvýšeným rizikom niektorých druhov rakoviny. V prípade nespracovaného červeného mäsa (ako je steak) sa zvýšilo riziko rakoviny prsníka, kolorektálneho karcinómu, hrubého čreva, pľúc, endometria a konečníka.

Je tiež dôležité poznamenať, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila červené mäso za karcinogén skupiny 2A. Podľa WHO, keď je niečo zaradené do tejto skupiny, znamená to, že existujú „obmedzené dôkazy z epidemiologických štúdií“. Ďalej vysvetľujú, že bola pozorovaná „pozitívna súvislosť“, ale že neboli vylúčené iné faktory, čo znamená, že nemožno s istotou potvrdiť vyššie riziko rakoviny spôsobené konzumáciou červeného mäsa.

Viac o téme: ZdravieSteakPotravinaMäso
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9