Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vymkol sa vám KRVNÝ TLAK spod kontroly? Tieto POTRAVINY ho skrotia rovnako ako lieky!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

K zníženiu vysokého krvného tlaku možno prispieť aj inými spôsobmi ako hltaním tabletiek. Silu majú i určité jedlá, ktoré pohnú s hodnotami a upravia ho do želaných hladín.

Odhaduje sa, že až 40 % svetovej dospelej populácie má vysoký krvný tlak alebo hypertenziu, ktorá ľudí vystavuje riziku kardiovaskulárnych ochorení a iných nebezpečných zdravotných stavov. Niet divu, že sa neustále hľadajú nové možnosti liečby, ktoré by krvný tlak znížili a dali do normálu. Vedci teraz prichádzajú s novou správou, podľa ktorej môžu mať probiotiká ochranný účinok. Nie je však ešte isté, ako je možné, že črevná mikrofóra reguluje krvný tlak.

Nový doplnok tradičnej liečby?

Štúdia publikovaná v mSystems pridáva 2 nové kmene do zoznamu potenciálnych antihypertenzívnych probiotík. Pri pokusoch na hypertenzných myšiach liečba 2 probiotikami - Bifidobacterium lactis a Lactobacillus rhamnosus, vrátila krvný tlak na normálnu úroveň. Výskumníci tiež sledovali, ako tieto probiotiká zmenili črevnú mikrobiálnu zmes zvierat počas 16 týždňov, pričom identifikovali špecifické mikróby a metabolické dráhy, ktoré môžu pomôcť vysvetliť ochranný účinok.

Zhromaždené dôkazy podporujú antihypertenzívny účinok probiotík a probiotických fermentovaných potravín,“ povedal počítačová biologička Jun Liová, Ph.D., zo City University of Hong Kong.

Jej tím na štúdii spolupracoval s mikrobiológom Zhihong Sun, Ph.D. z Inner Mongolia Agricultural University.

"Veríme, že príjem probiotických potravín by doplnil tradičnú liečbu hypertenzie," dodáva odborník.

Vymkol sa vám KRVNÝ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Krvný tlak pod kontrolou

V novej štúdii výskumníci testovali 2 probiotické kmene na myšiach, u ktorých sa vyvinul vysoký krvný tlak po konzumácii vody zmiešanej s fruktózou. V priebehu 16 týždňov merali zvieratám krvný tlak každé 4 týždne. Zistili, že myši kŕmené fruktózou, ktoré dostávali probiotiká, vykazovali výrazne nižší krvný tlak ako hlodavce kŕmené diétou s vysokým obsahom fruktózy a neliečené probiotikami.

Vedci neodhalili žiadny rozdiel medzi nameranými hodnotami krvného tlaku myší kŕmených fruktózou, ktoré dostávali probiotiká, a kontrolnej skupiny myší, ktoré pili iba vodu. Podľa Liovej to naznačuje, že probiotické zásahy by udržiavali krvný tlak na normálnych úrovniach.

Štúdia priniesla aj iné zistenia. Odborníci preskúmali spojenie medzi zmenenou črevnou mikrobiotou a zmenou krvného tlaku. Prišli na to, že diéta s vysokým obsahom fruktózy u myší viedla k zvýšeniu počtu Bacteroidetes a zníženiu baktérií Firmicutes. Avšak liečba probiotikami vrátila tieto populácie k tým, ktoré sa našli v kontrolnej skupine. Okrem toho analýza identifikovala nové mikrobiálne znaky súvisiace s krvným tlakom: zvýšené hladiny baktérií Lawsonia a Pyrolobus a znížené hladiny Alistipes a Alloprevotella boli spojené s nižším krvným tlakom.

Sľubný potenciál

Vedci teraz plánujú veľkú klinickú skúšku, aby zistili, či sa ochranný účinok probiotík vzťahuje aj na ľudí s hypertenziou.

"Probiotiká predstavujú sľubnú cestu v preventívnej medicíne," povedal Sun, "Ponúkajú potenciál pri regulácii hypertenzie a pretváraní nášho prístupu ku kardiovaskulárnemu zdraviu."

Probiotiká, ktoré výskumníci použili, boli Bifidobacterium lactis a Lactobacillus rhamnosus, teda kmene bežne sa vyskytujúce napr. vo fermentovaných potravinách, ako je kimchi a cottage syr. O zaradení nových potravín do svojho jedálnička informujte svojho lekára. Ten vie najlepšie, ako postupovať pri hypertenzii. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaHypertenziaProbiotikáVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9