Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rozmarínový olej na vlasy: Naozaj funguje na ich rast a hustotu?

Vlasy sú korunkou krásy každej ženy.
Vlasy sú korunkou krásy každej ženy. (Zdroj: GettyImages)

Väčšinou chceme vyskúšať každý produkt, ktorý by mohol prispieť k zdraviu. Najmä ak je lacný a ľahko dostupný v obchodoch. A v poslednom čase sú sociálne siete plné tvrdení, že rozmarínový olej je prostriedkom na rýchly rast vlasov. Existujú však nejaké dôkazy, že funguje?

Čo je rozmarínový olej?

Rozmarínový olej pochádza z rozmarínu, voňavej byliny, ktorá rastie ako vždy zelený ker. Je známy ako potravinárske korenie, ale používa sa aj v bylinných liekoch a kozmetike. Používanie rozmarínového oleja ako vlasového prípravku sa rýchlo stalo hitom na sociálnych sieťach, pričom mnohí tvrdia, že pomáha liečiť vypadávanie vlasov a podporuje ich rast - a existujú dôkazy, ktoré to potvrdzujú.

V jednej štúdii sa zistilo, že rozmarínový olej je rovnako účinný pri podpore rastu vlasov ako minoxidil, liek na liečbu vypadávania vlasov u mužov - táto štúdia však bola malá a je ťažké z nej vyvodiť akékoľvek závery. Plešatosť mužského typu je forma vypadávania vlasov, ku ktorej dochádza, keď vedľajší produkt testosterónu nazývaný dihydrotestosterón napadne vlasové folikuly.

Predpokladá sa, že rozmarínový olej pomáha zabrániť útoku tohto hormónu na folikuly, čo umožňuje rast vlasov. Rozmarínový olej tiež znížil svrbenie pokožky hlavy.

Malé množstvo výskumov naznačuje, že rozmarínový olej by mohol pomôcť aj pri iných formách vypadávania vlasov. Iná štúdia napríklad naznačila, že rozmarínový olej môže pomáhať ničiť niektoré baktérie, čo môže pomôcť pri liečbe vypadávania vlasov, ak je spôsobené bakteriálnou infekciou. Neexistuje však žiadny pevný dôkaz, že rozmarínový olej jednoznačne funguje a mal by nahradiť štandardnú liečbu. Hoci sú tieto štúdie sľubné, je ťažké posúdiť účinnosť rozmarínového oleja na základe niekoľkých malých štúdií.

Dr. Sharon Wongová, konzultantka dermatologička a špecialistka na vlasy z asociácie dermatológov, hovorí: "Rozmarínový olej je vychvaľovaný ako zázračný prípravok na rast vlasov, pričom na podporu tohto tvrdenia je veľmi málo údajov."

"Jedna štúdia sa zaoberala porovnaním účinkov rozmarínového oleja s bežnou lekárskou liečbou plešatosti u mužov," hovorí. "Štúdia má však niekoľko nedostatkov, ktoré vyvolávajú pochybnosti o jej spoľahlivosti. Okrem toho v súčasnosti neexistujú údaje, ktoré by potvrdili, či rozmarínový olej účinkuje aj na iné formy vypadávania vlasov."

Je rozmarínový olej bezpečný?

Rozmarínový olej je prírodný prostriedok, ale to neznamená, že je bezpečný pre každého. Tak, ako na každý výrobok, aj na rozmarínový olej môžu byť niektorí ľudia alergickí. U osôb s citlivou pokožkou môže pri jeho používaní dôjsť k podráždeniu, vyrážkam alebo iným kožným problémom.

Tehotné alebo dojčiace ženy by rozmarínový olej nemali používať, pokiaľ im lekár neodporučí inak. Keďže detská pokožka je obzvlášť citlivá, nemusí byť pre ne vhodný.

Osvedčené alternatívy na rast vlasov

Dostupné spôsoby liečby vypadávania vlasov závisia od príčin problému. Niektoré typy vypadávania vlasov môžu byť genetické, ako napríklad mužská a ženská plešatosť. Medzi ďalšie príčiny patria choroby, stres, liečba rakoviny, strata hmotnosti alebo nedostatok železa. Niektoré spôsoby liečby nemusia byť dostupné v rámci NHS.

Minoxidil

Minoxidil a finasterid sú hlavnými liekmi na liečbu mužskej plešatosti. Minoxidil sa môže používať aj na liečbu ženskej plešatosti, ale ženy by nemali používať finasterid.

Steroidy

Steroidy vo forme krémov alebo injekcií môžu pomôcť zvládnuť alopéciu areata znížením zápalu a potlačením imunitného systému. Tým sa zastaví útok organizmu na vlasové folikuly.

Imunoterapia

Imunoterapia - lokálna aplikácia chemickej látky na lysé miesta pokožky hlavy - môže pomôcť osobám s alopeciou areata. Jej cieľom je zmeniť imunitný systém tak, aby prestal útočiť na vlasy.

Terapia slabým svetlom

Terapia slabým svetlom, inak známa ako laserová terapia, zahŕňa použitie rôznych vlnových dĺžok svetla na stimuláciu vlasových folikulov a podporu rastu vlasov. Môže pomôcť pri vypadávaní vlasov spôsobenom mužskou a ženskou plešatosťou, alopéciou areata a vypadávaním vlasov spôsobeným chemoterapiou.

Stravujte sa zdravo

Pre zdravú pokožku a vlasy je dôležitá pestrá strava plná vitamínov, minerálov a iných živín. Nedostatok vitamínu D, kyseliny listovej a zinku môže prispieť k vzniku alopécie. Vitamín D sa nachádza v doplnkoch stravy, slnečnom svetle, mastných rybách a vajciach - často sa však pridáva do obilnín, rastlinných mliek a tukových nátierok.

Zelená listová zelenina, ako sú špenát, brokolica a kel, obsahuje foláty, zatiaľ čo zinok sa nachádza v mäse, fazuli, orechoch, celozrnných obilninách, ako je celozrnný chlieb, obilninách a mliečnych výrobkoch. Železo nájdete v červenom mäse a zelenej zelenine, ako je brokolica.

Nízka hladina železa je častou príčinou vypadávania vlasov. Medzi bežné príznaky nízkej hladiny železa patrí únava, dýchavičnosť, búšenie srdca, bledá pokožka a nedostatočná energia. Váš lekár vám môže vykonať krvné testy a ak je hladina železa príliš nízka, môže vám odporučiť užívanie doplnkov stravy so železom.

Výrobky na zväčšenie objemu vlasov

Hoci tieto výrobky nespôsobia opätovný rast vlasov alebo ich obnovenie, môžu zlepšiť vzhľad vlasov, ktoré máte, a urobiť ich hustejšími. Šetrné zaobchádzanie s vlasmi - a vyhýbanie sa používaniu tepla z fénov alebo žehličiek na vlasy - tiež udrží ich zdravší vzhľad. Vyhnite sa kefovaniu mokrých vlasov alebo intenzívnemu sušeniu uterákom, pretože to môže viesť k polámaniu prameňov. Takisto sa snažte neupínať vlasy do pevného chvosta alebo drdolu, pretože to môže vlasy ťahať.

Vyhľadajte pomoc pri strese

Psychický stres môže viesť k vypadávaniu vlasov. Ak bojujete so stresom, úzkosťou, nízkou náladou alebo akýmkoľvek iným psychickým problémom, je dôležité obrátiť sa na svojho lekára - poradí vám správnu liečbu a podporu.

 

Viac o téme: AlopeciaVlasy RozmarinRozmarinovy olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9