Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nejdete po saune do studenej vody? CHYBA

Sauna je mimoriadne obľúbeným relaxom. Zobraziť galériu (2)
Sauna je mimoriadne obľúbeným relaxom. (Zdroj: GettyImages)

Nielen v zimnom období patrí saunovanie medzi obľúbené relaxačné aktivity, ktoré majú priaznivý účinok na fyzické a psychické zdravie človeka.

O správnom spôsobe saunovania a jeho zdravotných účinkoch sme sa rozprávali s lekárkou Kliniky liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Janou Zápachovou.  

MUDr. Jana Zápachová
Zobraziť galériu (2)
MUDr. Jana Zápachová  (Zdroj: AGEL SK)

Aké zdravotné benefity prináša saunovanie? 

Saunovanie predstavuje vhodný spôsob otužovania organizmu, nakoľko zlepšuje jeho adaptáciu na zmeny vonkajšej teploty. Zlepšuje imunitu, funkcie srdca a ciev, prínosné je tiež pre pokožku. Okrem toho zvyšuje produkciu endorfínov (hormón šťastia) a rastového hormónu. Popri priaznivých účinkoch na fyzické zdravie pôsobí blahodarne aj na psychickú pohodu človeka.   

Ako často a ako dlho sa môže človek saunovať? 

Zo začiatku je vhodné saunovať sa jedenkrát týždenne, neskôr približne trikrát do týždňa. Jeden cyklus saunovania pozostáva zo zahrievacej fázy a následného ochladzovania. Trvá 20 až 30 minút, pričom zahrievanie nesmie presiahnuť 15 minút. Cyklus opakujeme dva až trikrát. Na záver saunovania je vhodný odpočinok v tichej tmavej miestnosti. 

Je potrebné sa po saunovaní schladiť? 

Schladenie sa po zahriatí organizmu je neoddeliteľnou súčasťou saunovania. Kontrastný účinok tepla a chladu je tréningom termoregulácie a vedie k lepšej adaptabilite organizmu na tepelné zmeny vonkajšieho prostredia. Je viacero spôsobov schladzovania - sprchovanie, omývanie alebo ponorenie do ľadovej vody. Pri schladzovaní vynechávame hlavu a zhlboka dýchame.  

Prečo je dôležité piť počas procedúr dostatok tekutín? 

V saune sa zvyšuje telesná teplota, potením vylúčime 500 až 1500 ml potu. Pri nedostatočnom príjme tekutín môže dôjsť k dehydratácii a zníženiu krvného tlaku. Je vhodné vypiť primerané množstvo tekutín pred saunovaním a následne vo fáze odpočinku. Vhodná je čistá voda, bylinkové čaje, riedené džúsy a minerálky.    

Môžu sa saunovať aj deti? 

Sauna je vhodná pre deti od troch rokov, ktoré už vedia vyjadriť svoje pocity, teda povedať, či je im to príjemné alebo nie. Je potrebné na dieťa stále dohliadať a v prípade nepríjemných pocitov saunovanie ukončiť. Zahrievacia fáza by u malých detí nemala prekročiť 3 minúty, u starších 5 – 8 minút. Deti vo veku nad 10 rokov sa môžu saunovať 8 až 10 minút. Ochladzovanie by malo byť pozvoľné a krátke, za použitia vlažnej vody. Vyhýbame sa pri tom hlave a zátylku. Deťom stačí absolvovať celý cyklus saunovania jedenkrát. 

Kto by sa nemal saunovať vôbec? 

Saunovanie sa neodporúča u ľudí so závažným srdcovým ochorením, nedostatočne kontrolovaným tlakom krvi a pri epilepsii. Nie je vhodné tiež pri závažnom ochorení obličiek, infekčných ochoreniach, horúčkach, nedostatočne kontrolovanej cukrovke, krvácavých stavoch, trombóze žíl, zníženej citlivosti na teplo a bolesť a pri klaustrofóbii. Saunovanie sa neodporúča ďalej v tehotenstve, po požití alkoholických nápojov, pri dehydratácii a po náročnom tréningu alebo väčšej námahe.  

Ktoré ročné obdobie je pre saunovanie najvhodnejšie? 

Saunovanie je vhodné vykonávať celoročne. Ako sme už spomínali, u zdravých ľudí je saunovanie určené na otužovanie organizmu a prevenciu chorôb.

 

Viac o téme: SaunaRelax Saunovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9