Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tajný spúšťač migrény si skrývate vo vašej kuchyni: 9 potravín, ktoré môžu rozpútať peklo!

Migréna je neurologické ochorenie, nie obyčajná bolesť hlavy.
Migréna je neurologické ochorenie, nie obyčajná bolesť hlavy. (Zdroj: GettyImages)

Bolesť hlavy je pomerne bežná a zažil ju snáď každý dospelý človek, pri čom sa môže objaviť i u detí. Existuje však aj migréna, neurologické ochorenie, ktoré sa od bolesti hlavy líši príznakmi a ich intenzitou.

Migréna sa prejavuje najmä silnou bolesťou hlavy, no často sú s ňou viazané aj iné nepríjemné príznaky. Napríklad nevoľnosť, zvracanie, citlivosť na svetlo či zvuky. Migréna môže trvať 4 hodiny, no niekoho vie trápiť aj 3 dni. Našťastie, migréne sa dá v určitých prípadoch predísť. Najmä vtedy, ak ste už odpozorovali, čo vám tento nepríjemný stav spúšťa. Mnoho ľudí nevie, že migrénu môžu odštartovať aj niektoré jedlá. Podľa Health Line by sa ľudia, ktorých často trápia migrény, mali vyhýbať týmto potravinám.

1. Kofeín

Príliš veľa kofeínu, či dokonca jeho vysadenie, môže spôsobiť migrénu alebo bolesti hlavy. Podľa Americkej nadácie pre migrénu však kofeín môže skutočne pomôcť zastaviť prichádzajúce záchvaty migrény. Pri občasnom užívaní môže tiež pomôcť s úľavou od bolesti hlavy. Pozor, kofeín sa okrem kávy často vyskytuje aj v čaji či čokoláde.

2. Umelé sladidlá

Mnohé spracované potraviny obsahujú umelé sladidlá. Ide o alternatívy cukru, ktoré sa pridávajú do potravín a nápojov na zvýšenie sladkosti. Tieto sladidlá však môžu spôsobiť migrénu. Predpokladá sa, že najmä aspartám, ktorý sa často používa v nápojoch bez cukru, vyvoláva príchod migrény.

3. Alkohol

Alkohol je jedným z najbežnejších produktov, o ktorých sa predpokladá, že spúšťajú migrénu. Podľa štúdie Trusted Source viac ako 35 % účastníkov s migrénou uviedlo, že alkohol bol jedným z ich bežných spúšťačov. Najmä červené víno bolo uvedené ako spúšťač u viac ako 77 % účastníkov. Je to tým, že alkohol môže spôsobiť dehydratáciu, ktorá významne prispieva k vzniku bolesti hlavy.

4. Čokoláda

Zbystriť by ste mali aj pri sladkom a maškrtiť by ste mali s mierou. Podľa Americkej nadácie pre migrénu sa čokoláda po alkohole považuje za druhý najčastejší spúšťač záchvatov migrény. Ovplyvňuje až približne 22 % ľudí, ktorí trpia migrénou. Čokoláda, ako už bolo spomenuté, obsahuje kofeín, no i beta-fenyletylamín, ktoré môžu u niektorých ľudí vyvolať bolesti hlavy.

5. Údené mäso

Slovenská kuchyňa sa môže pýšiť rôznymi nezdravými dobrotami, ktoré sa na obed či večeru občas podávajú v každej domácnosti. Avšak, ak trpíte migrénami, niektoré pochutiny by ste si mali odoprieť. Údeniny, ako sú šunky, párky či klobásy, obsahujú konzervačné látky nazývané dusičnany, ktoré zachovávajú farbu a chuť. Tieto potraviny môžu do krvi uvoľňovať oxid dusnatý, o ktorom sa predpokladá, že rozširuje cievy v mozgu. Existujú určité dôkazy, že oxid dusnatý môže spôsobovať migrénu alebo k nej prispievať.

6. Zrejúce syry

Zrejúce syry obsahujú látku nazývanú tyramín. Tvorí sa, keď starnutie potraviny spôsobuje rozklad bielkovín. Čím dlhšie syr zreje, tým vyšší je obsah tyramínu. Tyramín je ďalšia chemická látka, o ktorej sa hovorí, že vyvoláva bolesti hlavy a migrénu. Medzi bežné syry s vysokým obsahom tyramínu patria napríklad aj feta či často používaný parmezán.

7. Nakladané a fermentované potraviny

Podobne ako vyzreté syry, aj nakladané a fermentované potraviny môžu obsahovať vysoké množstvo tyramínu.

8. Mrazené potraviny

Konzumácia mrazených potravín a nápojov, ako sú zmrzlina alebo ľadová drť, môže vyvolať silné, bodavé bolesti v hlave. Ešte väčšie riziko vzniká, ak si ľadovú pochúťku doprajete, keď ste veľmi rozhorúčení, napríklad, ak sa chcete schladiť krátko po cvičení.

9. Slané potraviny

Slané potraviny, najmä slané spracované potraviny, ktoré môžu obsahovať škodlivé konzervačné látky, môžu u niektorých ľudí vyvolať migrénu. Je za tým vysoké množstvo sodíka, ktoré môže zvýšiť krvný tlak a spôsobiť záchvat migrény.

 

Viac o téme: MigrenaBolest hlavyNeurologicke ochorenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9