Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Môžete vďaka nej predísť RAKOVINE, znížiť CHOLESTEROL a aj zastaviť STARNUTIE!

Čaga sibírska.
Čaga sibírska. (Zdroj: GettyImages)

Nenápadná a nezhľadná huba, rastúca na kôrach stromov na ďalekom Sibíri, je často nazývaná kráľovnou všetkých húb. Jej pozoruhodné účinky na ľudské zdravie sú, najmä v alternatívnej medicíne, čoraz viac populárne.

Čaga je v naších končinách pomerne neznáma huba. Bežne sa vyskytuje v severných oblastiach Ruska, kde ju tradiční liečitelia považujú za jednu z najvzácnejších húb vôbec. V súčasnosti sa huba čaga dostala aj do záujmov vedcov, ktorí sa jej blahodárnym účinkom čoraz viac venujú. Jedinečná kombinácia látok v čage zahŕňa obrovské množstvo polysacharidov, ktoré podporujú imunitný systém a chránia pred oxidačným stresom. Čaga však skrýva omnoho viac tajomstiev, pre ktoré sa jej oplatí venovať pozornosť.

Obsahuje viac než 200 rozličných biologicky aktívnych látok. Vedecké výskumy rovnako potvrdzujú, že okrem mimoriadnej hladiny antioxidantov obsahuje aj špecifické polysacharidy, vitamíny B1, B2, B5, B6, B9, D3, K1 a minerály. Japonskí vedci dokonca preukázali, že extrakt z čagy vykázal najvyššiu antioxidačnú aktivitu zo všetkých doposiaľ preskúmaných húb.

Imunitný hrdina a bojovník proti zápalom

Zápal je často reakciou nášho imunitného systému na chorobu, avšak ak zápal prejde do chronického stavu, môže to mať vážne dôsledky pre naše zdravie. Chronické zápalové ochorenia, akým je napríklad reumatoidná artritída, sú spojené s dlhotrvajúcim zápalom.

Čaga má schopnosť regulovať produkciu cytokínov, čo môže pomôcť utlmiť chronický zápal. Táto úžasná huba stimuluje aj biele krvinky, ktoré sú kľúčové pri obrane proti škodlivým baktériám a vírusom. Štúdie na myšiach ukázali, že extrakt z čagy dokáže znížiť zápal a poškodenie čriev.

Brzdenie starnutia a boj proti oxidačnému stresu

Starnutie tela sprevádza oxidačný stres, ktorý sa prejavuje vráskami, ochabnutou pokožkou a sivými vlasmi. Tento proces je často spôsobený nadmerným množstvom voľných radikálov, ktoré škodia nielen pokožke, ale aj celému telu a urýchľujú starnutie. V zložení čagy nájdeme bohaté množstvo antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály. Rovnako môže spomaliť proces starnutia a dokonca zmierniť jeho viditeľné prejavy.

Podpora srdcového zdravia

Vysoký cholesterol je rizikovým faktorom pre srdcovocievne choroby. V zložení čagy nájdeme látky, ktoré môžu pomáhať znížiť hladinu LDL cholesterolu, často označovaného ako „zlý” cholesterol. Tým pádom môže čaga slúžiť ako prevencia srdcových ochorení.

Protirakovinný potenciál

Štúdie na zvieratách ukazujú, že čaga môže brániť a spomaľovať rast rakovinotvorných buniek. Extrakt z čagy dokázal významne zmenšiť veľkosť nádoru u myší a v skúmavkovej štúdii zabránil rastu rakoviny v ľudských pečeňových bunkách. Predpokladá sa, že vysoký obsah antioxidantov v tejto vitálnej hube hrá kľúčovú úlohu v boji proti rakovine.

Ako užívať čagu?
Odporúča sa užívať ju minimálne jeden až dva mesiace, hoci pozitívne zmeny môžete začať pozorovať už po niekoľkých týždňoch. Na trhu sa nachádza vo forme čaju, prášku, nálevu, tabletiek, dokonca aj vína.

Nežiadúce účinky

Čaga je všeobecne dobre tolerovaná. Huba však obsahuje látky, ktoré v nadmernom množstve zabraňujú zrážaniu krvi, čo môže byť problematické pre osoby užívajúce lieky na zriedenie krvi alebo trpiace krvácaním. Výskum týkajúci sa bezpečnosti čagy pre tehotné a dojčiace ženy chýba, preto je najlepšou voľbou vyhýbať sa jej užívaniu, aby sa predišlo potenciálnym rizikám.


Zdroj: https://www.healthline.com

 

Viac o téme: HubaRakovinaAntioxidantyAntioxidantCagaCaga sibirskaProtirakovinovyVitalna huba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9