Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

TOTO prírodné antibiotikum pomôže so zlatým stafylokokom i E.coli!

(Zdroj: GettyImages)

Jeho výnimočnosť spočíva najmä v schopnosti bojovať proti širokému spektru patogénnych baktérií. Pôsobí aj proti vírusom a plesniam.

Kapucínka väčšia, pôvodom z Južnej Ameriky, je cenená pre svoje liečivé vlastnosti, vrátane účinkov proti zápalom a zraneniam. Do Európy bola privezená v 16. storočí španielskymi moreplavcami. Dnes je uznávaná pre svoje antibakteriálne účinky, efektívne bojuje proti baktériám ako zlatý stafylokok a E.coli, pričom oproti chemickým antibiotikám neškodí črevnej mikroflóre a nevyvoláva žalúdočné podráždenie.

Zdraviu prospešné látky

Kapucínka obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Je bohatá na silice s obsahom síry, ktoré jej dodávajú protizápalové účinky, a luteín, ktorý prispieva k udržaniu zdravého zraku. Taktiež obsahuje vitamíny B1, B2, B3, betakarotén (vitamín A), minerály a stopové prvky, vrátane draslíka, horčíka, fosforu, vápnika, mangánu, medi, železa a zinku. Táto široká škála živín ju radí medzi najužitočnejšie prírodné liečivá.

Prírodné antibiotikum a protizápalové účinky

Kapucínka väčšia je výnimočná svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami, ktoré jej umožňujú efektívne bojovať proti širokému spektru baktérií, vrátane stafylokokov, streptokokov, Helicobacter pylori a Escherichia coli. Poskytuje preventívne účinky proti bakteriálnym infekciám a urýchľuje hojenie existujúcich infekcií.

Vďaka obsahu flavonoidov, vitamínu C a glukozinolátov má kapucínka silné protizápalové účinky, ktoré pomáhajú v boji proti zápalom na povrchu kože i vnútri tela. Tieto látky znižujú zápal, podporujú hojenie a poskytujú antioxidačné a antibakteriálne benefity, čím kapucínka prispieva k podpore celkového hojenia a zmierňovaniu zápalov.

Pomáha pri „ženských problémoch“

Čajový odvar z kapucínky je účinný pri liečbe ženských pohlavných problémov, ako sú pálenie, svrbenie alebo výtok, ktoré môžu byť spôsobené nadmerným množstvom baktérií alebo kvasiniek. Lokálna aplikácia tohto odvaru na postihnuté miesta pomáha zmierniť zápal a jeho príznaky.

Účinná pomoc pri problémoch s trávením

S problémami tráviaceho traktu, ako sú bolesti brucha, hnačky alebo pálenie záhy, môže rovnako efektívne pomôcť. Táto liečivá rastlina harmonizuje tráviace procesy a posilňuje črevnú mikroflóru. Jej účinky zahŕňajú podporu absorpcie živín a efektívne spracovanie odpadových látok v tele, čo prispieva k lepšiemu fungovaniu tráviaceho systému.

Dá sa pestovať aj na balkóne

Pestovanie kapucínky nevyžaduje žiadne profesionálne ani ekonomicky náročné podmienky. Stačí vám len jeden stredný kvetináč, pekné slnečné miesto a môžete začať pestovať jednu z najzdravších rastlín na planéte. Jedinou dôležitou podmienkou je vyhýbať sa hnojivám s vysokým obsahom dusíka. Počas leta až do jesene môžete zbierať jej aromatické listy, farebné kvety a liečivé stonky, a po vykvitnutí aj semená – je teda len na vás, ktoré časti a ako využijete.

V akej forme ju užívať?

Kapucínka sa dá užívať rôznymi spôsobmi. Jej lístky môžu byť použité ako zdravé korenie v kuchyni, stačí ich vysušiť. Čaj z kapucínky je ľahko pripraviteľný, s možnosťou kombinácie s inými bylinkami pre zvýšenie účinku. Tinktúry, kvapky a tablety s extraktom z kapucínky sú tiež obľúbené a praktické, poskytujúc jednoduché a efektívne spôsoby, ako využiť jej zdravotné benefity. Či už na vnútorné, alebo vonkajšie použitie, kapucínka je výborným doplnkom pre podporu zdravia a vitality.

Pozor na vedľajšie účinky!

Pri užívaní kapucínky je dobré byť si vedomý jej potenciálnych vedľajších účinkov. Môže pôsobiť sedatívne, čo v niektorých prípadoch vedie k zvýšenej únave. Taktiež môže byť príčinou závratov, zvlášť u ľudí s nízkym krvným tlakom. Existuje aj riziko alergickej reakcie, ktorá sa môže prejaviť kožnými vyrážkami, dýchacími problémami alebo dokonca anafylaktickým šokom. Preto je vždy dôležité sledovať reakciu tela a v prípade nežiadúcich účinkov konzultovať používanie s lekárom.

 

Zdroj: https://practicalselfreliance.com

Viac o téme: Helicobacter pyloriKapucinkaZlaty stafylokokAlternativna medicinaLiecive bylinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9