Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nevysedávajte zbytočne na toalete: Ťažkostiam so zápchou je možné sa vyhnúť

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: iStock)

Stretla sa s ňou väčšina z nás a dokáže pekne otráviť život. Ako vážnejší problém ju nevnímame, ale keď nastane, musíme ju riešiť. Reč je o zápche, ktorá môže byť spôsobená mnohými vonkajšími faktormi.

Najčastejšie je zápcha zapríčinená nevhodnou stravou, zlým pitným režimom, nedostatočným pohybom, ale svoju rolu hrá napríklad aj stres, zmena prostredia pri cestovaní alebo v prípade žien aj menopauza. Našťastie existujú šetrné prípravky na jej zvládnutie.

Nie je potrebné asi zdĺhavo vysvetľovať, čo je to zápcha. Zjednodušene povedené ide o stav, kedy črevná peristaltika nepracuje tak, akoby mala. Funguje pomalšie a dôsledkom toho je, že nevylučujeme stolicu tak často, stolica je tuhá a pobyt na toalete je potom nepríjemný - vyprázdnenie je namáhavé a niekedy i bolestivé. Zároveň môžeme cítiť tiež bolesti brucha. Je teda jasné, že sa takýmto problémom chceme, pokiaľ je to možné, úplne vyhnúť. Bohužiaľ, ide o relatívne časté ťažkosti, zápcha sa vyskytuje asi u 20 % populácie a u starších osôb je toto percento ešte vyššie. Pokiaľ už problém príde, je potrebné ho riešiť. V krajnom prípade môže byť totižto zápcha aj nebezpečná, a naviac pri dlhom „bezúčelnom“ vysedávaní na toalete rastie riziko vzniku hemoroidov

Ako sa teda vyhnúť zápche

Existuje našťastie mnoho spôsobov, ktoré nám pomôžu problémom tohto typu predchádzať. Pokiaľ máte sklon k zápche, mali by ste tomu prispôsobiť stravu. Dôležité je dbať na príjem vlákniny, ktorú nájdeme v ovocí, zelenine, ale môžeme ju dopĺňať aj prostredníctvom výživových doplnkov. Iným potravinám je naopak potrebné sa vyhnúť. Klasickým spúšťačom zápachy býva napríklad kakao, čierny čaj, červené víno, čokoláda alebo biely chlieb, ale je potrebné sledovať aj individuálne, čo problémy spôsobuje.

Nevysedávajte zbytočne na toalete:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: iStock)

Ďalším veľmi dôležitým faktorom je dostatočný pitný režim, všeobecne sa odporúča denný príjem tekutín 2 litre u žien a 2,5 litra u mužov. Problémy môže robiť dostatočné pitie napr. veľmi pracovne vyťaženým ľuďom, ktorí skrátka piť zabúdajú a večer už nie je čas všetko dohnať, bez ohľadu na to, že potom by bol spánok prerušovaný nutnosťou ísť na toaletu. Je teda potrebné piť priebežne počas celého dňa. Pomôcť môže napríklad fľaša vody na pracovnom stole.

Dostatočný pohyb pomôže črevá rozhýbať. K prevencii zápchy preto postačí pravidelný pohyb - prechádzky a popreťahovanie sa aj cez pracovný deň.

Ťažkosti na cestách

Niekedy ale obyčajná zmena životosprávy k riešeniu nestačí. Klasickým príkladom je napr. cestovanie. Asi to mnohí z vás poznajú. V inom prostredí, unavení z dlhého letu alebo cesty, s inou kvalitou pitnej vody - skrátka nie a nie „ísť“. Ťažkosti ešte zhorší pokiaľ návštevu WC odďaľujete napr. z dôvodu, že máte pochybnosti o dobrej hygiene WC - napríklad na letisku, benzínovej pumpe alebo na pláži. A k tomu je nutné pripočítať nepravidelnú stravu, pretože sme predsa na dovolenke a porušujeme bežný stravovací režim. V takej situácii už väčšinou budete potrebovať nejakú šetrnú pomoc.

Hormonálne zmeny u žien

To isté sa môže týkať žien v období menopauzy. Okrem väčšej chuti k jedlu a menšej chuti k fyzickej aktivite môžu byť problémy dané aj hormonálne. Nižšie hladiny estrogénu vedú k vyšším hladinám stresového hormónu kortizolu, a to spomaľuje tráviace procesy. Nízke hladiny estrogénu znižujú produkciu žlče, čo rovnako môže viesť k zápche a nafukovaniu. Niektoré ženy po menopauze majú taktiež oslabené svaly panvového dna. To môže sťažiť vylučovanie stolice, obzvlášť keď je tvrdá a suchá.

V strese črevá nepracujú, ako majú

Tiež pracovný stres má veľmi neblahý vplyv na prácu čriev. Niekto z nás môže na náročné dni v práci reagovať naopak hnačkou a inému nahnevaný šéf alebo neznesiteľný klient dopomôže k zápche. Keď sa pridajú ďalšie faktory, spojené so stresom pracovného dňa (zabúdame piť, maximálne tak čaj či kávu, zjeme pol tabuľky čokolády na posedenie na „obalenie“ nervov, prebiehame narýchlo medzi schôdzkami atď), zápcha na seba nenechá dlho čakať.

Nevysedávajte zbytočne na toalete:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: iStock)

Čo môže šetrne a rýchlo pomôcť?

Pomôcť môže prípravok Guttalax® vo forme perorálnych kvapiek. Ten spôsobuje stimuláciu peristaltiky hrubého čreva a zmäkčenie stolice. Ak uprednostňujete tablety, môžete použiť prípravok Dulcolax®, ktorý je dostupný i vo forme čapíkov, ktoré poskytujú rýchlu úľavu do 30 minút. Obzvlášť pri balení na dovolenku by sme mali už vopred myslieť na to, aby bol jeden zo spomenutých prípravkov súčasťou našej cestovnej lekárničky. Siahnuť po Guttalaxe® je tiež dobré vždy, keď zvýšenie príjmu tekutín a vlákniny a napr. prechádzka k rozhýbaniu čriev nepomohli, alebo keď nás kvôli zápche bolí brucho. Samozrejme, v prípade, že sa problémy často opakujú aj po úprave životosprávy, zápcha trápi deti alebo sa zápcha strieda s hnačkou, je potrebné sa poradiť s lekárom kvôli zisteniu príčiny zápchy, pretože dlhodobé nadmerné užívanie preháňadiel môže viesť k poruche rovnováhy tekutín a elektrolytov a nízkej hladine draslíka v krvi (hypokaliémii). Ale všeobecne je možné povedať, že spomenuté tipy na stravu, pitný režim a pohyb, snaha o redukciu stresu a prípadné užitie šetrného prípravku môžu väčšine ľudí pomôcť zápchy sa zbaviť.

Guttalax® je liek na vnútorné použitie. Obsahuje pikosíran disodný. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Dulcolax® je liek na vnútorné použitie. Obsahuje bisakodyl. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Dulcolax® čapíky je liek na použitie do konečníka. Obsahuje bisakodyl. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

MAT-SK-2300100 – 1.0 – Dátum vypracovania: 05/2023

Nevysedávajte zbytočne na toalete:
Zobraziť galériu (4)





Einsteinova 24
851 01 Bratislava
Slovenská republika
Tel.: (+421) 233 100 100
E-mail: recepcia@sanofi.com

Viac o téme: ZdravieZápchaPrevenciaPR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9