Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo sa v skutočnosti SKRÝVA za LESKOM citrónovej kôry? Po tomto vás prejde CHUŤ na ovocie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo citrón je veľmi osviežujúcim ovocím, ktoré vás schladí hlavne počas letných horúcich dní, nemožno to povedať o ingrediencii, ktorá sa nachádza na povrchu kôry.

Nič sa nevyrovná príjemnému drinku počas príjemného večera, ozdobenému plátkom citróna. Avšak, po zistení, z čoho je vosk na kôre ovocia vyrobený, sa možno vzdáte tejto osviežujúcej pochúťky.

Lesk vďaka chrobákom

Počas jednej epizódy relácie Food Unwrapped moderátori Kate Quiltonová a Matt Tebbutt odhalili niečo nepríjemné, po čom až zalapali po dychu, ako informuje mirror.co.uk. Cestovali po svete, aby zistili, prečo sú citróny vždy také lesklé. Dôvod je viac než prekvapivý. 

Každý si určite všimol, že citrónová kôra je pokrytá lesklým povrchom, teda voskom. Ten obsahuje šelak, teda zložku, ktorú si mnohí milovníci krásy spájajú skôr s udržiavaním svojej manikúry, ktorá je vďaka tomu tip-top.

Aby sa Kate dozvedela, čo všetko sa skrýva za výrobou šelaku, vycestovala do Thajska, kde ju hostiteľ Tomas zobral do džungle, aby jej niečo ukázal. Moderátorka ostala v šoku, keď sa dozvedela, že zložka pochádza zo stromov. Prišla na to po tom, čo Tomas odrezal konár pokrytý hniezdami hmyzu, presnejšie chrobákov. Ide o jedince druhu červec, ktoré sa počas svojho šesťmesačného životného cyklu prichytia na strom, nasávajú šťavu, absorbujú ju a vylučujú, až kým sa doslova neusmrtia. Zároveň každá samica nakladie približne 1 000 vajíčok, kým uplynie ich krátky čas.

Chrobák druhu červec.
Zobraziť galériu (2)
Chrobák druhu červec.  (Zdroj: gettyimages.com)

Pri vysvetľovaní procesu povedal Tomas: "Lesklý povrch na citrónoch je z chrobákov alebo odpadu z nich."

Televízni diváci boli týmto odhalením zdesení a zároveň pobavení, najmä preto, že Kate ochutnala šelak, pričom poznamenala jeho výraznú chuť.

Ako už skôr informoval madehow.com: "Miazga sa v tele chrobáka chemicky mení a potom je vylúčená na konáre stromu. Pri kontakte so vzduchom tvorí výlučok tvrdú škrupinovú pokrývku nad celým rojom. Tento obal vytvára kôru na vetvičke a hmyze. Keď samička chrobáka vylučuje požitú šťavu, pripravuje sa na smrť a poskytuje tekutinu a zároveň bariéru, v ktorej budú jej vajíčka dozrievať. Úlohou samcov je oplodniť samicu a po oplodnení sa produkcia šelaku u samíc výrazne zvýši. Dospelí samci a samice sa stanú neaktívnymi a mláďatá sa začnú rojiť."

Kde ho ešte nájsť?

Údajne sa šelak nenachádza len na citrónoch. Všetko to krásne vyleštené ovocie v supermarkete môže obsahovať spomínanú látku z hmyzu. Dokonca sa hovorí o tom, že by ju mohli mať aj lesklé farebné želé cukríky, oriešky, sušené ovocie a zrnková káva. Výkaly chrobáka možno identifikovať pod kódom E904. Ak vám záleží na tom, čo dáte do svojich úst, oplatí sa sledovať ingrediencie vo výrobkoch. 

Viac o téme: CitrónVoskOvocie Chrobáky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9