Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

TAKTO ľahko môžete poraziť aj DEPRESIE či nočné POMOČOVANIE!

Pomocník z našej prírody.
Pomocník z našej prírody. (Zdroj: GettyImages)

Láka vás bylinárstvo? Bylinky našich lúk, pastvín, lesov a polí v sebe skrývajú múdrosť našich starých mám, ktoré len s pomocou prírody liečili rozličné neduhy. Jednou z tých zázračných bylín je aj ľubovník bodkovaný, ľudovo nazývaný trezalka.

Ľubovník bodkovaný je zázračná bylina. Doslovne. Je určený na vonkajšie i vnútorné použitie.

Ako ho nájdete?

Ľubovník je letná rastlinka, ktorá zdobí naše lúky. Okrem bylinkárov a bylinkárok ho milujú aj deti, pretože po rozdrvení lupienkov medzi prstami púšťa typickú farbu, ktorou sa dajú nakresliť napríklad indiánske znaky na líce a pustiť sa do dobrodružnej hry s kamarátmi. Ide o farbivo hypericín, ktoré je síce červené, ale na prstoch môže pôsobiť fialovým dojmom.

Ľubovník je rastlina so žltými lupienkami, na ktorých pri bližšom pohľade nájdete fialkové bodky. Rastie najmä na suchých pôdach na svahoch, okrajoch chodníkov, cestičiek, na pasienkách a suchých lúkach.

Kvitne od júna do augusta, zbieranie je ideálne v júli, kedy je bylina vo svojej plnej sile. Zbierajú sa nadzemné časti, väčšinou iba kvitnúce vrcholky. Suší sa rýchlo, ideálne v tieni. Kvety by si mali zachovať svoju prirodzenú farbu.

Magické účinky

Ak ho už usušíte, zrejme si ho budete chcieť odložiť na čaj. Pri vnútornom podaní pomáha pri tráviacich problémoch, ale aj pri psychických problémoch, akými sú depresie, úzkosti, strach. Zlepšeuje aj krvný obeh, má pozitívny vplyv na normálne fungovanie srdca a prospieva pri menštruačných problémoch.

Ako čaj sa užíva aj pri neurózach, pri potrebe upokojenia svojej duše, napríklad pri pocitoch bezmocnosti, beznádeje, zúfalstve, strachu či nekonečnej únave zo života. Zväčša v tých prípadoch, kedy je spúšťačom problémov stres.

Prospeje aj pri námesačnosti, nepokojnom spánku či nočnom pomočovaní.

Jedinečný olej

Z čerstvých kvietkov ľubovníka si macerovaním môžete doma vyrobiť aj olej. Ten sa tiež používa aj vnútorne. Napríklad pri tráviacich ťažkostiach každé ráno užite ráno na lačno 2-3 ml oleja a zapite ho vlažnou vodou.

Účinný môže byť pri problémoch s hrdlom, kedy môžete kloktať zmesou pripravenou z teplej vody a niekoľkými kvapkami oleja (podľa množstva vody).

Olej má ale bohaté využitie najmä pri vonkajšom použití. Na masírovanie sa využíva pri pohybových problémoch a chorobách, napríklad pri problémoch s platničkami, zápale sedacieho nervu, zápaloch kĺbov, šliach, krvných zrazeninách, pomliaždeninách… Tíši opuch, zmierňuje bolesť, urýchľuje krvný obeh a zabraňuje vzniku zápalu.

Pri migréne sa odporúča vtierať ho do oblasti krčnej chrbtice či spánkovej časti tela.

Je vynikajúci na popáleniny, štipance, zapareniny, hojace sa rany, jazvy či aj hemoroidy. Zmäkčuje stvrdnutú a popraskanú pokožku.

Ak teda trpíte niektorými z týchto príznakov, môžete skúsiť žltý zázrak z našich polí.

Viac o téme: BylinkaLubovnik bodkovanyLiecitelstvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9