Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Akupunktúra - naozaj ňou dokážete pomôcť pri TOMTO všetkom?

Akupunktúra má v tradičnej čínskej medicíne dôležité postavenie.
Akupunktúra má v tradičnej čínskej medicíne dôležité postavenie. (Zdroj: GettyImages)

Akupunktúra je starodávna metóda liečby, ktorá využíva jemné ihly na stimuláciu bodov na tele a pomáha obnoviť rovnováhu energií. Táto terapia predstavuje nielen liečebný postup v rámci tradičnej čínskej medicíny, ale zároveň ponúka fascinujúci pohľad na tisícročnú kultúru starovekej Číny.

Akupunktúra, ktorej história siaha viac ako 5000 rokov do minulosti, je holistická liečebná prax, ktorej pôvod sa viaže k starovekej Číne. Základným princípom akupunktúry je koncept Qi, životnej energie, ktorá prúdi telom po dráhach známych ako meridiány. Akupunkturisti stimulujú konkrétne body na tele tenkými ihlami, aby obnovili rovnováhu Qi a podporili celkové fungovanie organizmu.

Jej globálne uznanie začalo v roku 1979, kedy Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na kongrese v Pekingu, oficiálne schválila akupunktúru pre liečbu 43 ochorení, čím sa naplno otvorila jej cesta do celého sveta. Európsky parlament v roku 1987 uznal dôležitosť alternatívnej medicíny, čím podporil rozvoj a legalizáciu akupunktúry v mnohých európskych krajinách.

Aké účinky má akupunktúra? 

Význam a účinky akupunktúry možno vnímať dvojakým spôsobom. Podľa čínskej tradičnej medicíny, zdravie človeka závisí od rovnováhy energií yin a yang, pričom energia Qi prúdi cez meridiány spojené s akupunktúrnymi bodmi. Zjednodušene sa dá povedať, že ide o takzvaný systém aktívnych bodov, ktoré sú navzájom prepojené cez dráhy, prúdiacimi po celom tele. Narušenie ktorejkoľvek z týchto dráh vedie k energetickému disbalansu, čo môže mať za následok ochorenie. Stimulácia akupunktúrnych bodov podľa tradičnej čínskej medicíny otvára meridiány, čím sa energia Qi vracia do rovnováhy.

V kontexte západnej medicíny, sa akupunktúra vníma ako metóda stimulácie nervov, svalov a tkanív, čo vedie k zvýšenému prietoku krvi a aktivácii prirodzených obranných procesov tela. Výskumy jasne ukazujú, že akupunktúra je skvelým nástrojom pri tlmení bolesti alebo pri problémoch súvisiacich s krvným tlakom či problémami s trávením. Okrem toho sa mnohí odborníci zhodujú, že priaznivo pôsobí napríklad aj pri:

  • migrénach, rovnako aj bolestiach zubov a kĺbov;
  • neurologických a reumatických chorobách;
  • znižuje nadmernú precitlivenosť slizníc a kože, čo znamená že pomáha pri alergických ochoreniach;
  • závislostiach – od alkoholu, nikotínu, iných návykových drog; 
  • upchatých dutinách, zápaloch uší, očí;
  • hemoroidoch;
  • bolestiach chrbta, ramena, kolena, členku, zápästia;
  • tzv. tenisovom lakti;
  • mnohých iných indikáciách...

Ako akupunktúra prebieha? 

Akupunktúrne sedenia obvykle trvajú 60 až 90 minút, pričom väčšinu času pacienti diskutujú so svojím terapeutom o problémoch, ktoré ich trápia. Dĺžka samotnej akupunktúry je individuálna a záleží od konkrétneho stavu pacienta. V priemere však hovoríme o 30 - 40 minútach, kedy pacient leží s ihlami vkladanými cez pokožku na miesta, kde sa nachádzajú akupunktúrne body.

Akupunkturista môže tieto ihly jemne otáčať, aby sa zvýšil účinok procedúry. 

Akupunktúra má vo všeobecnosti relaxačné účinky, vďaka ktorým sa z tela začne vyplavovať dopamín. Po ošetrení sa niektorí pacienti môžu cítiť uvoľnene a zrelaxovane, naopak, na niektorých pôsobí energizujúco. Niektorí, naopak upadnú do stavu napríklad neutíchajúceho plaču, pretože sa v nich uvoľnia doposiaľ potláčené energie. Výsledky akupunktúry sa rovnako líšia od osoby k osobe - niektorí cítia okamžité zlepšenie, zatiaľ čo iní môžu potrebovať viac sedení. 

Kedy sa akupunktúre treba vyvarovať 

Pri výbere akupunktúry je dôležité zvážiť odbornosť terapeuta. Nedostatok skúseností môže skrývať riziká, ako napríklad nesprávnu diagnostiku alebo nevhodné techniky. Akupunktúra v rukách amatérov tiež ohrozuje vnútorné orgány a nesterilné ihly môžu šíriť infekcie. Preto je nevyhnutné zvoliť skúseného a kvalifikovaného odborníka pre vaše zdravie a bezpečnosť. Dôležité tiež je, aby terapeut dokázal posúdiť, či nie je potrebné zakomponovanie nepríklad testovacích či zobrazovacích metód západnej medicíny. Hľadajte pre svoje zdravie to najlepšie z východu i zo západu.


Zdroj: https://www.backinbalancechiro.com

 

Viac o téme: AkupunkturaTradicna cinska medicinaTCM
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9